ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ,ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ,ΜΠΙΜΠΕΡΟΝ,ΤΑΠΕΡ ...ΚΑΙ Ε.Ε ....Ε.ΣΥ?

 

 ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ   ΘΑ ΠΙΕΙΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΟΥ;

ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΑΣ;

Η ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α (ΒΡΑ) ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΡΗΤΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 60. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 30 ΩΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΗΤΙΝΩΝ.

ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΑ (ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΝΕΡΟΥ, ΤΑΠΕΡΑΚΙΑ, ΠΟΤΗΡΑΚΙΑ, ΠΑΓΟΥΡΙΑ ΚΛΠ). ΕΠΙΣΗΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ (ΠΑΓΟΥΡΙΑ ΝΕΡΟΥ, ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΚΛΠ) ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΡΗΤΙΝΗΣ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΙΤΡΙΝΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ.

ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟ BPA;

ΟΙ  ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Η ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ Η ΥΓΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ. Η BPA ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

ΤΗΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΜΜΗΝΑΡΧΗ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ BPA;

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΔΟΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΟΠΩΣ ΓΥΑΛΙ, ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ ΑΤΣΑΛΙ, ΜΠΑΜΠΟΥ.

ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ BPA (BPA FREE).

ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΥΓΗ ΟΥΣΙΩΝ (ΑΡΑ ΚΑΙ ΒΡΑ) ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ Η ΔΟΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ Η ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΒΟΥΡΤΣΕΣ Η ΔΥΝΑΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ, ΚΑΘΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΥΓΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.

ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΚΕΥΟΣ, ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ, ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙ) ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΚΕΥΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 3 Η 7, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΒΡΑ.

ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.

ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ ΒΡΑ.

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΠΙΜΠΕΡΟ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ Η ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ BPA.


Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΒΡΑ. ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑ ΕΝΩΣΕΙΣ (ΠΧ. BPF, BPS, BPB, …), ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ:

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ BPA FREE. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ, ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.

ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ BPA FREE.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΖΕΣΤΑ Η ΟΞΙΝΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ

ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ Η ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ANDUJAR N, GALVEZ-ONTIVEROS Y, ZAFRA-GOMEZ A, ET AL. BISPHENOL A ANALOGUES IN FOOD AND THEIR HORMONAL AND OBESOGENIC EFFECTS: A REVIEW. NUTRIENTS. 2019;11(9):2136. PUBLISHED 2019 SEP 6. DOI:10.3390/NU11092136

BRAUN JM, HAUSER R. BISPHENOL A AND CHILDREN'S HEALTH. CURR OPIN PEDIATR. 2011;23(2):233239. DOI:10.1097/MOP.0B013E3283445675

EFSASCIENTIFIC OPINION ON THE RISKS TO PUBLIC HEALTH RELATED TO THE PRESENCE OF BISPHENOL A (BPA) IN FOODSTUFFS13EFSA JOURNAL2015.

THOENE M, DZIKA E, GONKOWSKI S, WOJTKIEWICZ J. BISPHENOL S IN FOOD CAUSES HORMONAL AND OBESOGENIC EFFECTS COMPARABLE TO OR WORSE THAN BISPHENOL A: A LITERATURE REVIEW. NUTRIENTS. 2020;12(2):532. PUBLISHED 2020 FEB 19. DOI:10.3390/NU12020532

Επικίνδυνα μπιμπερό


Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, περιέχουν την ουσία δισφαινόλη Α και κυκλοφορούν νόμιμα.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ, Καναδά, Δανία, Βρετανία και Γαλλία καθώς πλέον οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου βέβαιοι πως η ακίνδυνη μέχρις ενός βαθμού ουσία δισφαινόλη Α, είναι τελικά ακίνδυνη και για τα μωρά.
Η ουσία PBA χρησιμοποιείται ευρέως από τις εταιρίες που κατασκευάζουν πλαστικά μπιμπερό, καθώς οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας επιτρέπουν πρόσληψη 0,05 γραμμάρια την ημέρα.
Ωστόσο πλέον τα δεδομένα αλλάζουν καθώς κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως η ουσία αυτή δεν περνάει σε μεγαλύτερες ποσότητες στο γάλα των παιδιών, ειδικά από τη στιγμή που αυτό μπαίνει ζεστό μέσα στο μπουκάλι και προκαλεί υψηλότερη αλλοίωση.
Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε μπιμπερό που έχουν την ένδειξη PBA free, χωρίς δισφαινόλη δηλαδή ή μπιμπερό που είναι κατασκευασμένα από γυαλί.https://www.newsit.gr/ellada/epikindyna-mpimpero/2113438/

Συναγερμός με τάπερ: Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μέσα τρόφιμα. Ποιος ο κίνδυνος

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν τα γνωστά σε όλους δοχεία τύπου τάπερ, στα οποία αποθηκεύουμε τροφές και συνήθως τα βάζουμε στο ψυγείο.

Αν, όμως, τα τάπερ που χρησιμοποιείτε τα έχετε πολλά χρόνια, τότε μπορεί να διατρέχετε έναν σοβαρό κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές αυτών των πλαστικών δοχείων έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ). Είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στα πολυκαρβονικά πλαστικά και τις εποξικές ρητίνες.

Το πολυανθρακικό πλαστικό χρησιμοποιείται συχνά σε δοχεία που αποθηκεύουν τρόφιμα και ποτά, όπως μπουκάλια νερού.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να “διεισδύσει” στις τροφές ή τα ποτά στα δοχεία που είναι φτιαγμένα με αυτήν.

Η έκθεση του ανθρώπου στην BPA είναι επικίνδυνη, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του εγκεφάλου και τον προστάτη των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών.

Ελέγξτε τα παλιά τάπερ που έχετε στο σπίτι και πετάξτε οποιοδήποτε είναι κατασκευασμένο από διαφανές, άκαμπτο πλαστικό, και φέρει την σφραγίδα με ένα “PC” (σημαίνει πολυανθρακικό) ή με τον αριθμό “7”. Αυτοί είναι οι τύποι των δοχείων που μπορεί να περιέχουν BPA.

Αν και οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει την χρήση BPA στα νεότερης κατασκευής δοχεία με πολυανθρακικό, τα παλιά δοχεία πιθανώς να έχουν ακόμα ΒΗΑ. Και οι πολλές πλύσεις στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι μπορεί να επιταχύνουν την “διαρροή” της χημικής ουσίας.https://www.gossiplife.gr/2019/08/taper-trofima/

JUMBO: Ακατάλληλα και επικίνδυνα τα μπιμπερό της


Πρόστιμο για τη διάθεση επικίνδυνων μπιμπερό επέβαλε η Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου στην εταιρεία “Jumbo” καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης “τα εξεταζόμενα προϊόντα κρίθηκαν μη κανονικά – μη ασφαλή και ακατάλληλα για χρήση”.
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι από την εταιρεία είχαν ανακληθεί και στο παρελθόν (2011) από τον ΕΦΕΤ μπιμπερό που χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνα διότι για την κατασκευή τους είχε χρησιμοποιηθεί Δισφαινόλη, ενώ πλέον την υπόθεση καλείται να διερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Πολλά μέλη της ομάδας στο Facebook μας Γονείς σκέφτονται συλλογικά να αποστείλουν επιστολή προς τον ΕΦΕΤ ώστε να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και στα καταστήματα της υπόλοιπης χώρας! Δείτε την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλειου

Δισφαινόλη… ο αόρατος δολοφόνος
Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών “Δημόκριτος”, η Δισφαινόλη Α ανήκει στην κατηγορία των πολυκαρβουνικών πλαστικών (ΒC) από τα οποία κατασκευάζονται πλαστικά μπουκάλια, μπιμπερό και ποτήρια, επίχρισμα για κονσέρβες και ηλεκτρονικοί δίσκοι.
Ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 2008 απαγόρευσε τη χρήση της δισφαινόλης-Α στα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με παιδιά, ιδίως στα μπιμπερό.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να αντικαταστήσει και να στείλει για ανακύκλωση σε ειδικά κέντρα 28.000 μπιμπερό που χρησιμοποιούνται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους από την τοξική ουσία δισφαινόλη-Α. Τα μπιμπερό θα αντικατασταθούν είτε με γυάλινα είτε με πλαστικά για τα οποία υπάρχει εγγύηση ότι δεν περιέχουν δισφαινόλη-Α, είναι, δηλαδή, Free BPA.
Η απόφαση ελήφθη μετά το σήμα κινδύνου του Γαλλικού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων (AFSSA), ο οποίος αναγνώρισε «την ύπαρξη ‘‘προειδοποιητικών σημείων’’ που υποδηλώνουν ενδεχόμενους κινδύνους από την έκθεση σε BPΑ, με βάση έρευνες σε ποντίκια που εκτέθηκαν στην ουσία αυτή μέσα στη μήτρα ή κατά το πρώτο διάστημα της ζωής τους».
Εδώ και έναν χρόνο Βρετανοί επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα πιέζουν τις αρχές να προχωρήσουν σε απαγόρευση της πώλησης προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά και περιέχουν δισφαινόλη-Α, ενώ πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν μπιμπερό έχουν προχωρήσει μόνες τους στον αποκλεισμό της ΒΡΑ και διαφημίζουν, μάλιστα, τα νέα τους προϊόντα ότι δεν περιέχουν την επικίνδυνη χημική ουσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν εμφανίζεται διστακτική και πριν από τέσσερα χρόνια προχώρησε σε μια σολομώντεια «πολιτική λύση» καθιερώνοντας ανώτατα επιτρεπόμενα όρια πρόσληψης της δισφαινόλης από τον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα στα 0,05 χιλιοστά ανά κιλό σωματικού βάρους.
Πρόκειται περισσότερο για όρια που θεσπίστηκαν βάσει της αρχής της προφύλαξης της χημικής βιομηχανίας και όχι βάσει της θεσμοθετημένης αλλά πολλές φορές μη εφαρμόσιμης «αρχής της πρόληψης». Πέραν τούτου, ακόμα και αυτά τα όρια είναι δύσκολο να ελεγχθούν καθώς εκατομμύρια πλαστικά προϊόντα που περιέχουν δισφαινόλη-Α περνούν καθημερινά τα σύνορα της Ε.Ε.
Η απαγόρευση της ουσίας θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για την Ε.Ε., ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως ο Καναδάς».
Γιατί είναι επικίνδυνη
Η χημική ουσία δισφαινόλη Α που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και άλλων προϊόντων θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία αποφάσισε να εισηγηθεί τη μείωση κατά 10 φορές της ανώτατης ημερήσιας αποδεκτής ποσότητας για τον οργανισμό.
Η δισφαινόλη Α, η παρουσία της οποία έχει απαγορευθεί στα μπιμπερό από το 2011, είναι γνωστή με τα αρχικά ΒΡΑ και χρησιμοποιείται σε πλήθος αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Μεταξύ άλλων την βρίσκουμε σε CD, DVD, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως ξυπνητήρια και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια, εξοπλισμός αυτοκινήτων, όπως φώτα και προφυλακτήρες, πλαστικά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια ποτών, πιάτα, ποτήρια, πλαστικά κουτάλια και κονσέρβες.
Ενα μεγάλος μέρος κατασκευαστών τη χρησιμοποιεί ως προστατευτικό περίβλημα, για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα και τα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης επαφής του περιεχομένου τους με το μέταλλο.
Σύμφωνα με την EFSA μετά από εργαστηριακές έρευνες που έκαναν οι εμπειρογνώμονές της διαπίστωσε ότι η δισφαινόλη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς, στο συκώτι, στο σύστημα αναπαραγωγής, στο μεταβολισμό και στην καρδιά, καθώς και στην εμφάνιση καρκίνων.
Οι εμπειρογνώμονες εισηγήθηκαν να μειωθεί δραστικά η καθημερινή ημερήσια δόση που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός από τα 50 mg ανά κιλό σωματικού βάρος σε 5 mg.
Πάντως, η EFSA διευκρινίζει ότι η πρότασή της έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα γιατί σήμερα η ημερήσια έκθεση του οργανισμού στη δισφαινόλη είναι μικρότερη ακόμη και σε σχέση με τα σημερινά υψηλά ανώτατα αποδεκτά όρια.https://www.xorisorianews.gr/jumbo/
mamanameless.blogspot.gr


ΥΠΟΥΛΗ ΑΠΕΙΛΗ! Πότε το χαρτί υγείας είναι τοξικό


Φαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφυγή από την χημική ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για στην κατασκευή πλαστικών μπουκαλιών, όπως και για την επίστρωση του εσωτερικού των κουτιών αλουμινίου.
Αλλά μια μελέτη από το Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης δείχνει ότι η BPA υπάρχει επίσης σε μια ευρεία ποικιλία χάρτινων προϊόντων, όπως χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, εισιτήρια, συσκευασίες τροφίμων, εφημερίδες και το χαρτί του εκτυπωτήhttps://crashonline.gr/ygeia/460850/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD/.

Διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων για τη Δισφαινόλη Α



Κάλεσμα προς τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν διαδικτυακές παρατηρήσεις αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α (Bisphenol A, BPA), κάνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), καθώς θεωρεί πως υπάρχουν υποψίες διαταραχής του ορμονικού συστήματος. 

Τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι εθνικοί οργανισμοί αξιολόγησης κινδύνου, έχουν προθεσμία μέχρι τις 13 Μαρτίου του 2014 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την αξιολόγηση και τις εκτιμήσεις κινδύνου της EFSA για την BPA. Τη δημόσια διαβούλευση θα ακολουθήσει μια συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων.

Η EFSA αναμένει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της BPA με νέα γνωμοδότηση που θα έρθει στο φως της δημοσιότητας αργότερα μέσα στο 2014.

Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως συσκευασίες και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Το 2011, η ΕΕ απαγόρεψε την BPA στα μπουκαλάκια για μωρά λόγω ανησυχιών ότι «η BPA πιθανώς επιδρά στην ανάπτυξη και την ανοσολογική απόκριση όγκων».

Σήμερα η EFSA έχει αξιολογήσει πάνω από 450 μελέτες που σχετίζονται με τους κινδύνους για την υγεία από την έκθεση σε BPA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η BPA είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τα νεφρά και το συκώτι. Ωστόσο θεωρεί επίσης ότι η BPA θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό, το νευρικό και το μεταβολικό σύστημα, καθώς επίσης και να επιδράσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Εμπειρογνώμονες της EFSA συνιστούν, επίσης, η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη (TDI) της BPA να μειωθεί στα 0.005 mg την ημέρα από 0,05 mg ανά ημέρα.https://www.euractiv.gr/section/georgia-kai-trofima/news/diaboyleyseis-tis-eyropaikis-arxis-asfaleias-ton-trofimon-gia-ti-disfainoli/


Εθνική Νομοθεσία

  • Τροποποίηση του π.δ. 307/1986 «Προστασία της υγείας των εργαζομένων που εκτίθενται σε ορισμένους χημικούς παράγοντες κατά την διάρκεια της εργασίας τους» (135 Α΄) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, σε συμμόρφωση με την οδηγία 2017/164/EE της Επιτροπής (ΕΕ L 27/1.2.2017)https://www.elinyae.gr/index.php/lexeis-kleidia/disfainoli

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΄΄ΚΡΑΤΟΣ΄΄ ,ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ,ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ,ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ,ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΔΙΕΠΑΙΤΕ ΑΠΟ ΑΞΙΕΣ -ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΤΗΤΑ




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις