Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΖΩΩΝ!!...Ε.ΣΥ?

 

9 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΤΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ

ΕΑΝ ΤΡΩΤΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΑ ΠΙΑΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ Η ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΨΑΡΙΩΝ. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ.

ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΨΑΡΙΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ;
ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΤΗ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ. ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΗΣ, ΕΙΤΕ ΤΡΩΤΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ.

1. ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ.

ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ: ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΕΚΤΡΕΦΟΝΤΑΙ. ΠΑΡΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ. ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΑΡΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ Ω-3 ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΦΥΤΑ.

ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΩΣΤΟΣΟ, ΤΑΪΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΣΟΓΙΑ, Η ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΛΙΓΑ Η ΚΑΘΟΛΟΥ Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ (“ΤΡΟΦΗ”: ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΣΟΓΙΑ, Κ.ΛΠ.).

ΑΥΤΗ Η ΑΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΨΗΛΗ ΣΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΥΝ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΛΑΘΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΣΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ: 
Ο ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ Ω 3 

2. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ “ΚΛΕΒΕΙ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ”.

ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΣΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΨΑΡΙΑ – ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ. Ο ΤΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΚΙΛΑ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΙΛΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΨΑΡΕΥΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ (ΟΠΩΣ ΓΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΡΕΓΓΕΣ), ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΪΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.

”ΈΧΟΥΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΥΝΗΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ,” ΛΕΕΙ Η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ OCEANA, ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΗΦΑΓΟ ΠΕΙΝΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΑΛΑΙΝΩΝ, ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ, ΦΩΚΕΩΝ, ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝ, ΤΟΝΩΝ, ΣΟΛΟΜΩΝ, ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ, ΠΙΓΚΟΥΙΝΩΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ.

“ΤΡΟΦΗ”: ΧΜΜ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ.. ΌΤΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΨΑΡΙΩΝ, ΚΟΚΚΑΛΑ, ΚΕΦΑΛΙΑ, ΛΕΠΙΑ, ΕΝΤΟΣΘΙΑ, ΑΛΕΘΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ Π.Χ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΪΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΥΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΝ ΨΑΡΙΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. 
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑΪΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ Α-ΦΥΣΙΚΟ, ΔΗΛΑΔΗ!

“ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ.”

3. ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΓΧΟΣ.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΣΕΒΗ ΠΟΘΟ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΟΤΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ, ΕΓΙΝΕ ΕΝΕΣΗ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΠΑΣΜΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ, ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΝΟΩΝ.

ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΑΡΓΟΥΣ, ΕΠΩΔΥΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΑ, ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ, Η ΤΗΝ ΑΣΦΥΞΙΑ.

“ΤΡΟΦΗ”: ΜΑΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ (ΤΙ ΣΥΧΝΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ) ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΆ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..
ΘΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΜΩΣ 
ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ “ΤΡΕΛΑ ΜΑΣ”. 

4. ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ.

ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΕ 27 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΧΩΡΟ ΟΣΟ ΠΙΑΝΕΙ ΜΙΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ, ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΨΑΡΙΩΝ.

ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΙ ΠΑΡΑΣΙΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΨΕΙΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΡΟΖ ΣΟΛΩΜΟΥ ΠΟΥ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΕ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ.

ΌΜΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΔΩ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΕΤΟΙ, ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ, ΟΙ ΟΡΚΕΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΛΩΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΠΙΣΗΣ.

5. ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΟΥ ΠΗΓΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ.

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΨΕΙΡΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ, ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΜΙΛΙ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΩΡΕΣ.

“ΤΡΟΦΗ”: ΔΙΝΟΥΝ ΑΒΕΡΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ… ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ!! ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΔΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ: ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ «ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟ» ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ – (ΈΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ). 
ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ: ΞΕΤΡΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ «ΚΡΥΜΜΕΝΗ» ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ! 
ΕΤΣΙ, ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ “ΔΟΥΛΕΥΕΙ”: ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. 

6. ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΖΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ.

ΈΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΟΠΡΑΝΑ. ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΑΝ ΙΖΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.

ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΓΩΝ, ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΌΤΑΝ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΛΓΩΝ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΕΙΣ ΥΦΑΛΟΥΣ, ΤΙΣ ΕΚΛΕΙΣΕ.

7. ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ;

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΟΛΩΜΟΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΝΕΡΑ ΕΤΗΣΙΩΣ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20% ΤΩΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΣΟΛΩΜΩΝ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΚΤΡΟΦΗ.

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ, ΒΛΑΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΡΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. ΟΙ ΕΜΒΡΥΪΚΟΙ ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΣΟΛΩΜΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΙΩΣΙΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΣΟΛΩΜΟΙ ΣΥΧΝΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.

ΑΥΤΗ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΚΕΣ.

8. ΔΕΙΤΕ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ JEVON.

ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ, Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΠΟΡΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ – ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΟΣΟ ΣΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΨΑΡΙΩΝ, ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΚΡΙΒΑ, Η ΖΗΤΗΣΗ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.

ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΨΑΡΕΜΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ. ΈΤΣΙ, ΚΑΘΩΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΩΝ ΣΟΛΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1987 ΩΣ ΤΟ 1999 ΚΟΣΤΙΖΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΟΛΩΜΟΥ, Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΟΛΩΜΟ ΥΠΕΡ-ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΗΔΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

9. ΌΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ, ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ΣΥΧΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟ ΕΣΟΔΑ.

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ Η ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ “ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ.” ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΕ ΠΩΣ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΨΑΡΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΙΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ.”

ΜΕ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΒΑΡΙΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΥΤΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΥΦΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 700 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ – Η ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΨΑΡΙΩΝ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΣΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ, ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΩΝ, ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ, ΤΙΣ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ, Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ.

ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ “ΥΓΙΕΙΝΑ” ΣΥΓΚΡΙΝΟΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ. ΌΜΩΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ: Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΕΧΕΙ Ο ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ ΑΝΑ ΚΙΛΟ, ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΨΑΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΤΟΞΙΚΟ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ, Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ: ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Η ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΕΝΤΕΛΩΣ. ΠΑΡΤΕ ΤΑ Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟ, ΤΟΝ ΚΑΝΝΑΒΟΣΠΟΡΟ, ΤΗ ΣΟΓΙΑ, Η ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ – ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ. 

ΠΗΓΗ: VEGANFORLIFE-ANIMALS-PLANET-HUMANS.BLOGSPOT.GR
ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ MIND BODY GREEN, ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ DAVID ROBINSON SIMON.
ΤΟ ΕΙΔΑ: ENALLAKTIKIDRASI.COM 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΦΟΡΜΟΛΗ-ΦΟΡΜΑΛΔΕΫΔΗ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ; 

ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΗΘΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ/ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ:  

“ΤΡΟΦΗ”:

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΩΜΕΓΑ 3 ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΖΩΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ. 

ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΘΟΥΝ ΖΩΙΚΑ Ω6, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΖΩΙΚΑ Ω3, ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ (ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ, ΕΔΩ) ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΥΑ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΑΠΟ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ 

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΘΕΤΩ ΩΜΕΓΑ 3 ΣΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ {ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ Ω3 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EPA ΚΑΙ DHA ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ (ΜΟΡΙΑΚΗ ΕΝ ΚΕΝΩ) ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ}, ΜΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟ ΑΚΈΡΑΙΟ, ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ Η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

ΕΠΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΔΙΑΘΕΤΩ ΩΜΕΓΑ 3 ΑΠΟ ΛΙΝΑΡΌΣΠΟΡΟ!ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ: ΑΛΦΑ-ΛΙΝΟΛΕΝΙΚΟ ΟΞΥ, ΛΙΝΕΛΑΪΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΕΛΑΪΚΟ ΟΞΥ.https://www.proionta-tis-fisis.com/9-logoi-gia-na-aporripsete-ta-psaria-ton-ihthiotrofeion/

Μπορούν τα σαρκοφάγα ψάρια ιχθυοτροφείου να γίνουν χορτοφάγα; Στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, οι ερευνητές εργάζονται για να μειώσουν τις οικολογικές συνέπειες της ιχθυοκαλλιέργειας.

Σε ορισμένα δοχεία εκτρέφονται χιλιάδες πέστροφες, που αποτελούν ένα από τα κορυφαία είδη ιχθυοτροφείου στην Ευρώπη. Κανονικά τρέφονται από άλλα ψάρια. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν βάλει στόχο να βρουν φυτικά υποκατάστατα ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στους θαλάσσιους πόρους” .

Ένα στα δύο ψάρια που καταναλώνονται στον κόσμο προέρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες. Στην Ευρώπη, τα περισσότερα είδη είναι σαρκοφάγα και η τροφή τους περιλαμβάνει ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια που προέρχονται από τα μικρά ψάρια που αλιεύονται στην θάλασσα. Ωστόσο η άγρια ιχθυοπανίδα είναι περιορισμένη ενώ η καλλιέργεια ψαριών είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας. Σε αυτό το πειραματικό ιχθυοτροφείο δοκιμάζονται διάφορες φυτικής προέλευσης τροφές, που είναι πιο βιώσιμες.

«Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε φυτικές πρωτεΐνες εναλλακτικές της πρωτεΐνης των ψαριών. Πριν από 10 χρόνια, ένα ποσοστό της τάξεως μεταξύ του 30 και του 40% στην τροφή των ψαριών ήταν ιχθυάλευρα. Σήμερα καταφέραμε να μειωθεί αυτό μεταξύ του 15 και του 20% και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να το μειώσουμε ακόμα πιο πολύ», λέει ο Φρεντερίκ Τεριέ, διευθυντής του πειράματος.

Ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξέτασε αυτή την αλλαγή στη διατροφή των ψαριών, περιορίζοντας στο ελάχιστο το επίπεδο ιχθυάλευρων και ιχθυέλαιων για τα πέντε πιο σημαντικά είδη στην Ευρώπη: την πέστροφα, τον σολομό, τον κυπρίνο, την τσιπούρα και το λαβράκι. Η ανάπτυξη, η υγεία, η αναπαραγωγική ικανότητα, οι θρεπτικές ιδιότητες, τα πάντα έχουν ελεγχθεί σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των ψαριών.

«Μέχρι τώρα φαίνεται σχεδόν ξεκάθαρα ότι όλα τα είδη είναι ικανά να ευδοκιμήσουν χωρίς πολλές επιβλαβείς συνέπειες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις, όταν έχουμε πραγματικά πολύ χαμηλά επίπεδα, μηδενικά, τότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες επιδράσεις», λέει ο Σαβρασιβάμ Καουσίκ από το πρόγραμμα ARRAINA.

Όταν το 100% των τροφών που δίνονται είναι φυτικές, οι ερευνητές του INRA είχαν όντως περισσότερα ανάμεικτα αποτελέσματα. Τα ψάρια επιβιώνουν αλλά αναπτύσσονται πιο αργά και αναπαράγονται πιο δύσκολα. Είναι επίσης χαμηλότερη η θρεπτική ποιότητα της σάρκας τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι υπάρχουν λύσεις.

Μία από αυτές, η Τζενεβίβ Κοράζ λέει: «Με τα φυτικά τρόφιμα, υπάρχουν λιγότερα Ω3 λιπαρά οξέα στη σάρκα. Γνωρίζουμε ήδη στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτού του αποτελέσματος. Πριν από την θανάτωση του ψαριού, μπορούμε για μερικές εβδομάδες ή για ένα μήνα, να δίνουμε τροφή που βασίζεται σε θαλάσσια συστατικά και μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα. Η δεύτερη δυνατότητα είναι η γενετική επιλογή, καθώς για παράδειγμα υπάρχουν ζώα που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα σύνθεσης και διατήρησης αυτών των Ω3 λιπαρών οξέων».

Μια επιχείρηση που είναι από τις κορυφαίες παραγωγής ιχθυοτροφών στον κόσμο συνεργάζεται επίσης σε αυτό το πρότζεκτ. Είναι επίσης πεπεισμένη ότι το μέλλον των ιχθοτροφών είναι με φυτικές πρωτεΐνες. Σήμερα το σιτάρι, η ελαιοκράμβη, το καλαμπόκι και άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι συστατικά που συνθέτουν τους κόκκους μαζί με ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια.

Αν υπάρχουν ήδη λύσεις για την μείωση της ποσότητας της πρωτεΐνης που παράγεται από τα ψάρια, η διατροφική αυτή αλλαγή είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Ο Μισέλ Αουτίν της Biomar αναφέρει: «Γνωρίζουμε πως πρέπει να κάνουμε την τροφή με ιχθυάλευρα μεταξύ του 2 και του 5% και ιχθυέλαια μεταξύ επίσης του 2 και του 5% ώστε να δημιουργήσουμε πέστροφες απόλυτα κατάλληλες για κατανάλωση, υγιείς και νόστιμες.
Υπάρχει όμως μια κάποια απροθυμία. Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες. Οι ιχθυοκαλλιεργητές απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο ελαίων και ιχθυαλεύρων επειδή έτσι αισθάνονται πιο ασφαλείς. Είναι απολύτως φυσικό και θεμιτό, αλλά η ουσία, το νόημα και η ιστορική μας ευθύνη είναι να κάνουμε αυτά τα ποσοστά ολοένα και μικρότερα».

Σύντομα, νέες μορφές πρωτεϊνών που θα προέρχονται από φύκια ή έντομα θα μπορούν να βρίσκονται στο μενού των εκτρεφόμενων ψαριών.

https://m.myfilm.gr/v2/hot/alles-eidiseis/perivallon-lista/2392-can-farmed-fish-become-vegetarian-to-reduce-the-industry-s-eco-footprint

Τρομακτικές συνθήκες λειτουργίας στα ιχθυοτροφεία

Η ιταλική οργάνωση Essere Animali ερεύνησε τις συνθήκες σε 26 ιχθυοτροφεία στην περιοχή Σαγιάδα Ηγουμενίτσας.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που ανήρτησε η ομάδα, παρατηρούμε συνωστισμό των ψαριών, που ζούνε σε νερό κακής ποιότητας. Τα ψάρια διαβιούν υπό διαρκές άγχος και εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (της τάξης του 20%). Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι ιχθυοκαλλιεργητές χορηγούν στα ζώα μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών, που διαμέσου της τροφικής αλυσίδας περνούν στους καταναλωτές.
Οι συνθήκες θανάτωσης των ψαριών είναι απάνθρωπες. Τα στοιβάζουν σε κοντέινερ γεμάτα πάγο και απλά τα αφήνουν εκεί, μέχρι να πεθάνουν από ασφυξία. Το μαρτύριο των ψαριών διαρκεί πολλά λεπτά. Αυτή η πρακτική αντιβαίνει σε όλες τις προδιαγραφές που έχει θέσει για τα ιχθυοτροφεία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας των Ζώων για τα θαλάσσια ζώα και αποδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά ιχθυοτροφεία.

Το Κόμμα για τα Ζώα ζητεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πραγματοποιήσει ελέγχους στα ελληνικά ιχθυοτροφεία. Ζητάμε επίσης από την τοπική εισαγγελία Θεσπρωτίας να προβεί στα περαιτέρω όσον αφορά τα ιχθυοτροφεία της Σαγιάδας.Πηγή: https://www.facebook.com/473606469677158/posts/1047163245654808/?d=n



Υπουργική Απόφαση 95767/2010 - ΦΕΚ 1343/Β/31-8-2010

Βασικές και πρόσθετες διατάξεις άσκησης της βιολογικής Υδατακαλλιέργειας στα πλαίσια των Καν. (ΕΚ)834/2007 του Συμβουλίου και Καν. (ΕΚ)710/2009 της Επιτροπής.

ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΦΕΚ

Το παρακάτω κείμενο διατάξεων αποτελεί το αρχικό κείμενο των διατάξεων, όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ..

Αριθμ. 95767/2010

Βασικές και πρόσθετες διατάξεις άσκησης της βιολογικής Υδατοκαλλιέργειας, στα πλαίσια των Καν. (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου και Καν. (ΕΚ) 710/2009 της Επιτροπής.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις

α. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98/Α'/2005), β. του ν.δ. 420/70 «Αλιευτικός Κώδικας» όπως έχουν συμπληρωθεί και αντικατασταθεί από τον ν. 1740/1987 και ν. 2040/1992, γ. του β.δ. 142/1971 (άρθρο 1) «Αλιεία υδρόβιων οργανισμών και προστασίας αυτών» και β.δ. 7/1940

«Εκμετάλλευση ιχθυοτροφείων, λιμνών, θυννείων με ενοικίαση»,δ. του ν. 3208/2003 (άρθρο 19 παρ. 11) «Προστασία δασικών οικοσυστημάτων και άλλες διατάξεις».

2.Τον Ν. 1650/86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος».

3.Τον Ν. 3010/2002 «Εναρμόνιση του Ν. 1650/1986 και άλλες διατάξεις».

4.Τον Ν. 2732/1999 (άρθρο 9 παρ. 2) «Διεπαγγελματικές Οργανώσεις καιτου Υπουργείου Γεωργίας».

5.Την Υ.Α. 140476/2004 (ΦΕΚ 357/Β'/19.02.04) «Καθορισμός της διαδικασίας παραχώρησης,και της χορήγησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων».

6.Την αριθμ. 121570/1866/12.06.2009 κοινή εγκύκλιο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. & ΥΠ.Α.Α.Τ. «Ρύθμιση θεμάτων υδατοκαλλιεργητικών μονάδων.»

7.Τον ΚΑΝ (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου «για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91» (EE L 189/2007).

8.Τον ΚΑΝ (ΕΚ) 889/2008 της Επιτροπής «σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καν, (ΕΚ) 834/2007...όσον αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των προϊόντων» (ΕΕ L 250/2007), όπως τροποποιήθηκε με τον Καν. (ΕΚ) 710/2009 «για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 .όσον αφορά την θέσπιση λεπτομερών κανόνων για τη βιολογική παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών» (EE L 204/2009) και τον Καν (ΕΕ) 271/2010 « .όσον αφορά τον λογότυπο βιολογικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης»(ΕΕ L 84/2010).

9.Τον Ν. 3147/2003 (άρθρο 23) (ΦΕΚ 135 Α’/562003) «Ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γηςκαι άλλες διατάξεις».

10.Την ΚΥΑ 245090/2006 (ΦΕΚ 157 Β'/10.2.2006) «Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».

11.Την από 7.7.2010 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αλιείας.

12.Το γεγονός ότι από την εφαρμογή αυτής της απόφασης δεν προκύπτουν δαπάνες σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

 

Με την παρούσα καθορίζουμε βασικές και πρόσθετες διατάξεις, όρους και προϋποθέσεις, που θα πρέπει να πληρούν οι μονάδες παραγωγής ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών προκειμένου να είναι δυνατή η προσχώρηση των επιχειρήσεων των κλάδων αυτών στο σύστημα ελέγχου του Καν. (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου και η παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών να χαρακτηρίζεται και να πιστοποιείται ως «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ», στα πλαίσια εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 834/2007 του

Συμβουλίου και του Καν. (ΕΚ)710/2009 της Επιτροπής, όπως αυτός τροποποιεί και συμπληρώνει τον Καν. (ΕΚ) 889/2008 και θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής για την βιολογική παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών.

Πέραν των καθοριζομένων με την απόφαση αυτή βασικών και πρόσθετων διατάξεων, η ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων βιολογικής Υδατοκαλλιέργειας διέπεται από τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις περί ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων υδατοκαλλιεργειών.

 

Άρθρο 1

ΟΡΙΣΜΟΙ

Γ ια τους σκοπούς της παρούσας Απόφασης παραθέτονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

«βιολογική παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών»: η χρήση της μεθόδου παραγωγής σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στον Καν. (ΕΚ) 710/2009 όπως αυτός τροποποιεί και συμπληρώνει τον Καν. (ΕΚ) 889/2008 και θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής του Καν. (ΕΚ) 834/2007 για την βιολογική παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών,

«εκμετάλλευση»: όλες οι μονάδες παραγωγής που λειτουργούν υπό ενιαία διαχείριση με στόχο την παραγωγή γεωργικών προϊόντων,

«μονάδα παραγωγής»: όλα τα στοιχεία του ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για ένα τομέα παραγωγής, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, υπαίθριοι χώροι, κτίρια σταβλισμού των ζώων, τεχνητές λίμνες ιχθυοκαλλιέργειας, συστήματα συγκράτησης για φύκια ή ζώα υδατοκαλλιέργειας, παραχωρούμενες εκτάσεις ακτής ή θαλάσσιου βυθού, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καλλιεργούμενων φυτών, φυτικών προϊόντων, φυκιών, ζωικών προϊόντων, πρώτων υλών και κάθε άλλης εισροής που συνδέεται με αυτό τον συγκεκριμένο τομέα παραγωγής»,

«μονάδα υδατοκαλλιέργειας με κλειστό σύστημα ανακυκλοφορίας»: μονάδα στην οποία πραγματοποιείται υδατοκαλλιέργεια εντός κλειστού περιβάλλοντος, στην ξηρά ή σε σκάφος, με ανακυκλοφορία των υδάτων και η οποία εξαρτάται από μόνιμη εξωτερική πηγή ενέργειας για τη σταθεροποίηση του περιβάλλοντος των ζώων υδατοκαλλιέργειας,

«ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές»: ανανεώσιμες, μη ορυκτές πηγές ενέργειας: αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, κυματική, παλιρροϊκή, υδροηλεκτρική, αέρια υγειονομικής ταφής, αέρια από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και βιοαέρια,

«εκκολαπτήριο»: τόπος αναπαραγωγής, εκκόλαψης και εκτροφής στα πρώτα στάδια της ζωής των ζώων υδατοκαλλιέργειας, ειδικότερα των ιχθύων με πτερύγια και των οστρακοειδών,

«ιχθυογεννητικός σταθμός»: τόπος όπου εφαρμόζεται ενδιάμεσο σύστημα εκτροφής, μεταξύ της εκκόλαψης και της τέλειας ανάπτυξης. Το στάδιο του ιχθυογεννητικού σταθμού ολοκληρώνεται στο ένα τρίτο του κύκλου παραγωγής, με εξαίρεση τα είδη ιχθύων που υφίστανται προσαρμογές πριν από ανάδρομες μεταναστεύσεις (smoltification),

«ρύπανση»: στο πλαίσιο της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών, η άμεση ή έμμεση εισαγωγή στο υδάτινο περιβάλλον ουσιών ή ενέργειας, όπως ορίζονται στην οδηγία 2008/56/ΕΚ και στην οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, στα ύδατα στα οποία εφαρμόζεται η καθεμία,

«κύκλος παραγωγής»: στο πλαίσιο της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών, η διάρκεια ζωής ενός ζώου υδατοκαλλιέργειας ή φυκιού από το πρώτο στάδιο της ζωής έως τη συγκομιδή,

«τοπικά εκτρεφόμενα είδη»: στο πλαίσιο της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών, τα είδη τα οποία δεν είναι ξένα ούτε απόντα σε τοπικό επίπεδο δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 708/2007 του Συμβουλίου. Τα εν λόγω είδη, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 708/2007, μπορούν να θεωρηθούν τοπικά εκτρεφόμενα είδη·

«ιχθυοφόρτιση»: στο πλαίσιο της υδατοκαλλιέργειας, το ζωντανό βάρος των ζώων ανά κυβικό μέτρο νερού σε οποιαδήποτε στιγμή του σταδίου της τέλειας ανάπτυξης και, στην περίπτωση των πλατύψαρων και των γαρίδων, το βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.

 

Άρθρο 2

Α. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

•Απαιτείται εκπόνηση σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης της βιολογικής Υδατοκαλλιέργειας όπου θα προσδιορίζονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η μείωση των λυμάτων κ.λπ.

•Απαιτείται εκπόνηση περιβαλλοντικής εκτίμησης που θα αφορά τη βέλτιστη προσαρμογή στο άμεσο περιβάλλον και τον μετριασμό των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων. Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η δραστηριότητα είναι αποδεκτή όχι μόνο από περιβαλλοντικής άποψης αλλά και ως προς άλλες επιλογές συμβατή με ευρύτερα δημόσια συμφέροντα και περιβαλλοντικά κατάλληλη και αειφόρος.

•Απαιτείται σαφής διαχωρισμός μεταξύ μονάδων βιολογικής και μη βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας.

•Στα πρώτα στάδια εφαρμογής της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, μπορεί να πραγματοποιηθεί εισαγωγή και χρήση, υπό όρους, μη βιολογικών γεννητόρων και γόνου εφόσον δεν είναι διαθέσιμοι σε επαρκείς ποσότητες βιολογικοί γεννήτορες και ο σχετικός γόνος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας και του Π.Δ. 54/1978 (ΦΕΚ 10/Α'/1978).

•Δεν επιτρέπεται η χρήση κλειστών συστημάτων ανακυκλοφορίας νερού, με εξαίρεση τα εκκολαπτήρια και τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς.

•Η τεχνητή διευκόλυνση της αναπαραγωγής των ζώων υδατοκαλλιέργειας με τη βοήθεια ορμονών και παραγώγων τους δεν είναι συμβατή με τις αρχές της βιολογικής παραγωγής και συνεπώς η χρήση αυτών των ουσιών απαγορεύεται.

•Η χρήση ορισμένων μη βιολογικών πρώτων υλών ζωοτροφών, πρόσθετων ζωοτροφών και βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, επιτρέπεται υπό όρους και σύμφωνα με τα Παραρτήματα V & VI του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως τροποποιήθηκαν από τον Κανονισμό ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009.

•Η διαχείριση της υγείας των ζώων βασίζεται κυρίως στην πρόληψη των ασθενειών. Η εφαρμογή αλλοπαθητικής αγωγής για την καταπολέμηση ασθενειών πραγματοποιείται με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως καθορίζονται οι τύποι αγωγής και η συχνότητα χρήσης.

•Οι επιτρεπόμενες ουσίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των εγκαταστάσεων εκτροφής, απαριθμούνται στο Παράρτημα VII του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως αντικαταστάθηκε με τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009.

•Για την προστασία των ιχθύων εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις:

α. περί «απαιτήσεων εκτροφής», του π.δ. 374/2001, άρθρο 3, «προστασία των ζώων στα εκτροφεία σε συμμόρφωση με την Οδηγία 98/58/ΕΚ του Συμβουλίου και σε εκτέλεση της Απόφασης 2000/50/ΕΚ της Επιτροπής».

β. περί «απαιτήσεων θανάτωσης», του π.δ. 327/1996, άρθρο 3, «προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή τη θανάτωσή τους, σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/119/ ΕΚ του Συμβουλίου», καθώς και του Καν(ΕΚ) 1099/2009, άρθρο 3, παρ. 1, «για την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους».

γ. περί «απαιτήσεων μεταφοράς», του Καν(ΕΚ) 1/2005, που αφορούν:

την αδειοδότηση των φυσικών ή νομικών προσώπων που πραγματοποιούν μεταφορές ψαριών,

τους όρους της μεταφοράς (λήψη μέτρων για τον προγραμματισμό, την ελαχιστοποίηση της διάρκειάς του, με την αποφυγή καθυστερήσεων, την κάλυψη των αναγκών των ζώων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, χειρισμοί κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση, την αποφυγή μεταφοράς υπό αντίξοες καιρικές ή θαλάσσιες συνθήκες),

την κατάσταση υγείας των ζώων για να επιτραπεί η μεταφορά (υγιή και ικανά ζώα μόνο),

προετοιμασία των ψαριών πριν τη μεταφορά (περιορισμός της παρεχόμενης τροφής από τα ψάρια ανάλογα με το είδος και το στάδιο ανάπτυξης),

την καταλληλότητα των μεταφορικών μέσων και των περιεκτών ανάλογα με τα είδη των ψαριών, το μέγεθος και βάρος, σχεδιασμός (κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί και ταλαιπωρία των ζώων και να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ζώων και κατάλληλος εξοπλισμός για την κυκλοφορία του νερού, οξυγόνωση του νερού για την εξασφάλιση της διατήρησης των υπόλοιπων παραμέτρων της ποιότητας του νερού κατά την μεταφορά),

την καταλληλότητα του εξοπλισμού και της τεχνολογίας φόρτωσης και εκφόρτωσης,

την επαγγελματική επάρκεια του προσωπικού (εκπαίδευση και εμπειρία) που εμπλέκεται και επιβλέπει τη φόρτωση, εκφόρτωση, με τρόπο που να προκαλεί ελάχιστο τραυματισμό και ταλαιπωρία ή συνοδεύει τα μεταφερόμενα ψάρια (έλεγχος και παροχή φροντίδας κατά τη μεταφορά) ώστε να είναι σε θέση να επιβλέπει τις παραμέτρους ποιότητας του νερού και να προβαίνει στις αναγκαίες προσαρμογές για την αποφυγή επικίνδυνων για την υγεία των ψαριών καταστάσεων,

ύπαρξη των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων (περιγραφή της αποστολής των ζώων, ημερομηνία, χρόνος, τόπος εκφόρτωσης, είδη, βάρος, κ.λπ.),

την αποφυγή της υπερφόρτωσης κατά τη μεταφορά, (υψηλή πυκνότητα φόρτωσης/ιχθυοφόρτιση),

την πρακτική οδήγησης για να αποφεύγονται οι ανεξέλεγκτες κινήσεις των ψαριών,

την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών κατά τη μεταφορά και την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των ψαριών.

 

Άρθρο 3

Β. ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

I.ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΥΚΙΩΝ

Η θέση καλλιέργειας πρέπει να επιλέγεται έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή ρύπανσης από προϊόντα και ουσίες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να αλλοιώσουν το βιολογικό χαρακτήρα της παραγωγής και των προϊόντων.

Η βιολογική παραγωγή φυκιών δεν μπορεί να διενεργείται σε περιοχές που έχουν κριθεί ακατάλληλες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η λήψη ασφαλών μέτρων διαχωρισμού μεταξύ μονάδων μη βιολογικής και βιολογικής παραγωγής περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης.

Απαιτείται η υποβολή «περιβαλλοντικής εκτίμησης» ανάλογα με τη μονάδα παραγωγής.

Απαιτείται σύνταξη και υποβολή «σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης» της μονάδας το οποίο θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Το σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης θα περιλαμβάνει:

Λεπτομερή περιγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητας.

Την περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών στο υδάτινο και χερσαίο περιβάλλον.

Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο υδάτινο και χερσαίο περιβάλλον από την απόρριψη θρεπτικών ουσιών ανά κύκλο παραγωγής ή ανά έτος.

Την παρακολούθηση και την επισκευή του τεχνικού εξοπλισμού.

Το χρονοδιάγραμμα μείωσης των αποβλήτων που εφαρμόζεται από την αρχή των εργασιών.

Για τη συλλογή φυκιών απαιτείται εξαρχής ο υπολογισμός της βιομάζας.

Η συλλογή θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον και να υπάρχει επαρκής διασφάλιση των αποθεμάτων για την ανανέωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές συλλογής, τα ελάχιστα μεγέθη, τις ηλικίες, τον κύκλο αναπαραγωγής τους.

Η συλλογή φυκιών με σκοπό τη βιολογική καλλιέργεια υπόκειται στις διατάξεις του Π.Δ. 67/1981 όπως ισχύει.

Στην περίπτωση των χερσαίων μονάδων καλλιέργειας που χρησιμοποιούνται εξωτερικές πηγές θρεπτικών ουσιών, τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών στα λύματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν αυτά των εισρεόντων υδάτων. Στην περίπτωση προσθήκης θρεπτικών ουσιών, αυτές απαριθμούνται στο Παράρτημα I του ΚΑΝ (ΕΚ) 889/2008 όπως τροποποιήθηκε από τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων πραγματοποιείται με φυσικά ή μηχανικά μέσα. Επιτρέπεται η χρήση των ουσιών που απαριθμούνται στο Παράρτημα VII του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως αντικαταστάθηκε με τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009.

II.ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΩΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Οι ακόλουθοι κανόνες εφαρμόζονται για την παραγωγή ιχθύων, μαλακόστρακων, εχινόδερμων, μαλακίων όπως περιγράφονται στο Παράρτημα XIIIa του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως προστέθηκε με τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009) και κατ’ αναλογία στο ζωοπλαγκτόν, στα μικρά μαλακόστρακα, στα τροχόζωα, στους σκώληκες και στα άλλα υδρόβια ζώα που προορίζονται για ζωοτροφές.

1. Θέση καλλιέργειας

Η θέση καλλιέργειας πρέπει να επιλέγεται έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή ρύπανσης από προϊόντα και ουσίες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να αλλοιώσουν το βιολογικό χαρακτήρα της παραγωγής και των προϊόντων.

Η βιολογική παραγωγή ζώων υδατοκαλλιέργειας δεν μπορεί να διενεργείται σε περιοχές που έχουν κριθεί ακατάλληλες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Οι μονάδες βιολογικής και μη βιολογικής παραγωγής πρέπει να είναι κατάλληλα διαχωρισμένες. Τα σχετικά μέτρα διαχωρισμού να βασίζονται στη φυσική κατάσταση, σε χωριστά συστήματα διανομής νερού, και στις αποστάσεις. Οι ελάχιστες αποστάσεις των πλωτών εγκαταστάσεων στη θάλασσα μεταξύ μονάδων βιολογικής και μη βιολογικής παραγωγής ορίζονται ως εξής:

1.500 μέτρα μεταξύ δυο γειτονικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε διαφορετική εκμετάλλευση και υπό διαφορετική διαχείριση 2.100 μέτρα μεταξύ δυο διαφορετικών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην ίδια εκμετάλλευση και υπό ενιαία διαχείριση 3.200 μέτρα μεταξύ μίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας και μίας γειτονικής μονάδας οστρακοκαλλιέργειας.

Για όλες τις δραστηριότητες που ζητείται να αναγνωριστούν ως βιολογική παραγωγή, απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση ανάλογη με τη μονάδα παραγωγής ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες λειτουργίας της μονάδας και οι άμεσες περιβαλλοντικές και συναφείς επιπτώσεις της δραστηριότητάς της.

Απαιτείται σύνταξη και υποβολή «σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης» της μονάδας το οποίο θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Το σχέδιο βιώσιμης διαχείρισης θα περιλαμβάνει:

•Λεπτομερή περιγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητας.

•Την περιβαλλοντική παρακολούθηση.

•Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών στο υδάτινο και χερσαίο περιβάλλον.

•Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο υδάτινο και χερσαίο περιβάλλον από την απόρριψη θρεπτικών ουσιών ανά κύκλο παραγωγής ή ανά έτος.

•Την παρακολούθηση και την επισκευή του τεχνικού εξοπλισμού.

•Το χρονοδιάγραμμα μείωσης των αποβλήτων που εφαρμόζεται από την αρχή των εργασιών.

•Καταγραφή αμυντικών και προστατευτικών μέτρων κατά των θηρευτών

Απαιτείται επαληθεύσιμος συντονισμός με τους γειτονικούς επιχειρηματίες κατά την κατάρτιση των οικείων σχεδίων διαχείρισης.

Στην περίπτωση των τεχνητών λιμνών, δεξαμενών, πρέπει να υπάρχουν φυσικές διηθητικές κλίνες, δεξαμενές καθίζησης, βιολογικά ή μηχανικά φίλτρα για τη συλλογή θρεπτικών ουσιών από τα λύματα ή να χρησιμοποιούν οργανισμούς για τη βελτίωση της ποιότητας των λυμάτων.

2.Ταυτόχρονη παραγωγή βιολογικών και μη βιολογικών ζώων υδατοκαλλιέργειας

Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει:

α) Στα εκκολαπτήρια και στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς να εκτρέφονται βιολογικά και μη βιολογικά ιχθύδια στην ίδια εκμετάλλευση, υπό τον όρο ότι υπάρχει σαφής φυσικός διαχωρισμός μεταξύ των μονάδων και έχει προβλεφθεί χωριστό σύστημα διανομής νερού.

β) Σε περίπτωση παραγωγής ενήλικων ζώων, τη λειτουργία μονάδων βιολογικής και μη βιολογικής παραγωγής ζώων υδατοκαλλιέργειας στην ίδια εκμετάλλευση, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στο κεφάλαιο II σημείο 1 παρ. 2 της παρούσας και ότι πρόκειται για διαφορετικά στάδια της παραγωγής και για διαφορετικές περιόδους χειρισμού των ζώων υδατοκαλλιέργειας.

3.Καταγωγή των ζώων υδατοκαλλιέργειας

Καταγωγή των βιολογικών ζώων υδατοκαλλιέργειας

Χρησιμοποιούνται τοπικά εκτρεφόμενα είδη, όπως αυτά καθορίζονται από το Παράρτημα IV του ΚΑΝ(ΕΚ) 708/2007 και εξειδικεύονται με εθνική διαδικασία, και με την αναπαραγωγή επιδιώκεται να προκύψουν στελέχη τα οποία είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις συνθήκες εκτροφής και να επιτευχθεί καλή υγεία και ορθή χρησιμοποίηση των ζωοτροφών. Αποδεικτικά στοιχεία για την προέλευση και την αγωγή τους τίθενται στη διάθεση του αρμόδιου φορέα ελέγχου.

Επιλέγονται είδη τα οποία μπορούν να εκτραφούν χωρίς να προκαλούνται σημαντικές βλάβες στα άγρια αποθέματα.

Καταγωγή και διαχείριση των μη βιολογικών ζώων υδατοκαλλιέργειας

α. Γεννήτορες

Για σκοπούς αναπαραγωγής ή για βελτίωση του γενετικού αποθέματος, δίνεται η δυνατότητα, στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα βιολογικά ζώα υδατοκαλλιέργειας, να χρησιμοποιούνται άγρια ή μη βιολογικά ζώα.

Στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωτική τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες η βιολογική διαχείριση των ζώων αυτών πριν εισέλθουν σε φάση αναπαραγωγής.

β. Ιχθύδια

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιολογικά ιχθύδια για πάχυνση, μπορούν κατ’ εξαίρεση να εισάγονται στην εκμετάλλευση προς πάχυνση μη βιολογικά ιχθύδια έως 31.12.2015 και με τις εξής προϋποθέσεις:

Γ ια τουλάχιστον τα τελευταία 2/3 του κύκλου εκτροφής τους θα γίνεται υποχρεωτικά βιολογική διαχείριση των ιχθυδίων.

Το ανώτατο ποσοστό μη βιολογικών ιχθυδίων που θα εισάγεται στην εκμετάλλευση είναι:

•80% έως 31.12.2011

•50% έως 31.12.2013

•0% έως 31.12.2015

γ. Συλλογή άγριων ιχθυδίων

Η συλλογή άγριων ιχθυδίων προς εκτροφή περιορίζεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Φυσικής ροής προνυμφών και ιχθυδίων μαλακόστρακων ή ιχθύων κατά την πλήρωση των δεξαμενών και των συστημάτων συγκράτησης.

Χελιού, στο στάδιο του γυαλόχελου, εφόσον εφαρμόζεται εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης χελιών για την συγκεκριμένη τοποθεσία.

Η συλλογή άγριου γόνου υπόκειται στις διατάξεις του Π.Δ. 54/1978 όπως ισχύει.

4.Ζωοτεχνικές πρακτικές υδατοκαλλιέργειας

Περιβάλλον εκτροφής και διαχείριση των ζώων

Επαρκής χώρος για την άνετη διαβίωση των ζώων.

Επαρκή επίπεδα οξυγόνου.

Συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός συμβατές με τις απαιτήσεις των ειδών. Να λαμβάνεται υπόψη και η γεωγραφική θέση.

Στους ιχθύες γλυκών νερών ο πυθμένας να προσομοιάζει με τους φυσικούς βυθούς.

Στους κυπρίνους ο πυθμένας να είναι φυσική άργιλος.

Ιχθυοφόρτιση σύμφωνα με το Παράρτημα XIIIo του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως αυτό προστέθηκε με τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009.

Τα συστήματα συγκράτησης σχεδιάζονται, χωροθετούνται και λειτουργούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διαφυγής.

Σε περίπτωση διαφυγής ιχθύων ή μαλακόστρακων, λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων στο τοπικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς τους, εφόσον ενδείκνυται, με τήρηση σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.

Δεν επιτρέπονται τα κλειστά συστήματα ανακυκλοφορίας του νερού, με εξαίρεση μόνο στα εκκολαπτήρια και στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς.

Δεν επιτρέπεται η τεχνητή θέρμανση ή ψύξη του νερού, με εξαίρεση μόνο στα εκκολαπτήρια και στους ιχθυογεννητικούς σταθμούς.

Επιτρέπεται η χρήση φυσικής γεώτρησης νερού για τη θέρμανση ή ψύξη του νερού σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Μέγιστο όριο παράτασης της φυσικής φωτοπεριόδου έως 16 ώρες ημερησίως. Η υπέρβαση του ορίου αυτού επιτρέπεται μόνο κατά τη φάση αναπαραγωγής.

Απαγορεύεται η χρήση ορμονών και παραγώγων τους για την αναπαραγωγή

Για τυχόν χρήση αερισμού ή οξυγόνου θα πρέπει να τηρούνται σχετικά αρχείααποδεικτικά στοιχεία.

5.Τροφές

Η έγκριση ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια υπόκεινται στις Εθνικές διατάξεις.

α. Γενικοί κανόνες

Η διατροφή των ζώων υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την υγεία των ζώων, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υψηλή διατροφική ποιότητα του τελικού προϊόντος προς όφελος του καταναλωτή.

Για τη διατροφή των σαρκοφάγων ζώων υδατοκαλλιέργειας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, κατά σειρά προτεραιότητας:

βιολογικά προϊόντα υδατοκαλλιέργειας,

ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια υπολειμμάτων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας,

ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια προερχόμενα από υπολείμματα ιχθύων που έχουν ήδη αλιευθεί για ανθρώπινη κατανάλωση στο πλαίσιο της βιώσιμης αλιείας.

βιολογικά υλικά ζωοτροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης σύμφωνα με το παράρτημα V του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως τροποποιήθηκε από τον ΚΑΝ(ΕΚ)710/2009.

Σε περίπτωση που αυτές οι ζωοτροφές δεν είναι διαθέσιμες, επιτρέπεται η χρήση ιχθυάλευρων και ιχθυέλαιων από υπολείμματα μη βιολογικής υδατοκαλλιέργειας ή υπολείμματα ιχθύων που έχουν αλιευτεί για ανθρώπινη κατανάλωση μόνο για τη μεταβατική περίοδο έως την 31.12.2014 και για ποσότητες έως του 30% των ημερήσιων αναγκών διατροφής των ζώων.

Επιτρέπεται επίσης στη σύσταση των ιχθυοτροφών να περιέχονται έως 60% βιολογικά φυτικά προϊόντα.

Γ ια τη διατροφή του σολομού και της πέστροφας, επιτρέπεται η χρήση ασταξανθίνης, προερχόμενη από βιολογικές πηγές (π.χ. όστρακα βιολογικών μαλακοστράκων) και πάντα στα όρια των φυσιολογικών τους αναγκών. Στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες οι βιολογικές πηγές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσικές πηγές (π.χ. ζύμη Phaffia).

β. Ειδικοί κανόνες

Τα ζώα υδατοκαλλιέργειας που αναφέρονται στα τμήματα 6, 7 & 9 του Παραρτήματος ΧΙΙΙα του ΚΑΝ (ΕΚ) 889/2008, όπως αυτό προστέθηκε με τον Καν. 710/2009, τρέφονται με φυσικές τροφές που είναι διαθέσιμες στις δεξαμενές και τις λίμνες.

Στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι διαθέσιμοι πόροι για τις διατροφικές ανάγκες των εκτρεφόμενων ζώων, επιτρέπεται η χρήση βιολογικών ζωοτροφών φυτικής προέλευσης που καλλιεργούνται κατά προτίμηση στην ίδια εκμετάλλευση ή φύκια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι ζωοτροφές που προορίζονται για τα είδη που αναγράφονται στο τμήμα 7 του ανωτέρω Παραρτήματος ΧΙΙΙα και του γατόψαρου μπορούν να περιέχουν έως και 10% ιχθυάλευρα ή ιχθυέλαια προερχόμενα από βιώσιμη αλιεία.

Υλικά ζωοτροφών ζωικής και ορυκτής προέλευσης μπορούν να χρησιμοποιούνται στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια μόνο εάν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα V του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως τροποποιήθηκε από τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009.

Πρόσθετα ζωοτροφών και βοηθητικά μέσα επεξεργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα VI του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως τροποποιήθηκε από τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009, με τήρηση των προβλεπόμενων περιορισμών.

6.Πρόληψη ασθενειών και θεραπευτική αγωγή

α. Γενικοί κανόνες πρόληψης

Απαιτείται σχέδιο διαχείρισης της υγείας των ζώων, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Οδηγίας 2006/88/ΕΚ, και το Π.Δ. 28/2009 (ΦΕΚ 46 Α') που περιγράφει λεπτομερώς τις πρακτικές βιοασφάλειας και πρόληψης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης γραπτής συμφωνίας για την ανάλογη με τη μονάδα παραγωγής παροχή υγειονομικών συμβουλών από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ή από άλλες εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες υγείας των ζώων υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες θα επισκέπτονται την εγκατάσταση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και στην περίπτωση των δίθυρων μαλακίων τουλάχιστον μία φορά ανά διετία.

Οι απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδα

τοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους καθορίζονται στο Π.Δ. 28/2009 (ΦΕΚ 46 Α').

Ο όρος «επιχείρηση παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας» του άρθρου 3, του Π.Δ. 28/2009 ταυτίζεται με τον όρο «εκμετάλλευση» της παρούσης Απόφασης.

Ο όρος «εκμετάλλευση» του άρθρου 3, του Π.Δ. 28/2009 ταυτίζεται με τον όρο «μονάδα παραγωγής» της παρούσης Απόφασης.

Η χρήση απολυμαντικών κ.λπ. ουσιών για τον καθαρισμό του εξοπλισμού επιτρέπεται μόνο αυτών των προϊόντων που προβλέπονται και αναγράφονται στο Παράρτημα VII του ΚΑΝ(ΕΚ) 889/2008 όπως αντικαταστάθηκε από τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009.

Επιτρέπεται η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και όζοντος μόνο στα εκκολαπτήρια και τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς.

Γ ια τον βιολογικό έλεγχο των εκτοπαρασίτων χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση ψάρια καθαριστές.

β. Κτηνιατρική αγωγή

Η κτηνιατρική αγωγή, όταν απαιτείται, για την αντιμετώπιση ασθενειών επιτρέπεται με:

α. ουσίες από φυτά, ζώα ή ορυκτά σε ομοιοπαθητική αραίωση,

β. φυτά και τα εκχυλίσματά τους τα οποία δεν έχουν αναισθητική δράση,

γ. ουσίες, όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα, φυσικοί ανοσοδιεγέρτες ή εγκεκριμένα προβιοτικά.

Η χρήση αλλοπαθητικής αγωγής επιτρέπεται δύο φορές το χρόνο με εξαίρεση τους εμβολιασμούς και με την επιφύλαξη της εφαρμογής υποχρεωτικών προγραμμάτων ή μέτρων εκρίζωσης ή εξάλειψης ασθενειών.

Στην περίπτωση που ο κύκλος παραγωγής είναι μικρότερος του ενός έτους δεν επιτρέπεται η εφαρμογή πέραν της μίας αλλοπαθητικής αγωγής.

Η χρήση αντιπαρασιτικής αγωγής επιτρέπεται δύο φορές το χρόνο.

Όταν ο κύκλος παραγωγής είναι μικρότερος των 18 μηνών τότε η χρήση της αντιπαρασιτικής αγωγής περιορίζεται σε μία φορά το χρόνο.

Ο χρόνος αναμονής για τις αλλοπαθητικές κτηνιατρικές αγωγές και τις αντιπαρασιτικές αγωγές είναι διπλάσιος από τον νόμιμο χρόνο αναμονής που προβλέπεται στο άρθρο 11 της οδηγίας 2001/82/ΕΚ (εναρμόνιση με την αριθμ. 282371/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ 731Β'/1662006).

Οποιαδήποτε χρήση κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων πρέπει να καταγράφεται σε «μητρώο αρχείο» που τηρείται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, όπως προβλέπεται:

από τον Καν 852/2004, (για την υγιεινή των τροφίμων), άρθρο 4, παρ. 1 και Παράρτημα I Μέρος Α, παρ. III, σημείο 8, (τήρηση αρχείων),

από το π.δ. 259/1998, (σε συμμόρφωση προς τις οδηγίες 96/22 και 96/23), άρθρο 21 (τήρηση μητρώου),

από την ΥΑ 282371/2006 (ΦΕΚ 731 Β'), άρθρο 68, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 2001/82 (μητρώο), και

από τον Καν 889/2008, άρθρα 76 και 79β, όπως τροποποιήθηκε με τον Καν 710/2009.

 

Άρθρο 4

ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΘΥΡΩΝ ΜΑΛΑΚΙΩΝ

Οι κανόνες που τίθενται από τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009 για την εκτροφή δίθυρων μαλακίων καλύπτονται από το θεσμικό πλαίσιο που ήδη ισχύει για τα δίθυρα μαλάκια στη χώρα μας.

Η εφαρμογή της πολυκαλλιέργειας, Κεφάλαιο ΙΙα, άρθρο 25ιδ, σημείο 1, του Καν (ΕΚ) 710/2009, (προσθήκη στον Τίτλο ΙΙ του Καν (ΕΚ) 889/2008), ρυθμίζεται από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, που καθορίζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Άρθρο 5

Περίοδοι μετατροπής μη βιολογικών μονάδων σε βιολογικές

Οι χρονικές περίοδοι για τη μετατροπή μη βιολογικών σε βιολογικές μονάδες υδατοκαλλιέργειας ορίζονται ως εξής:

α. 24 μήνες για εγκαταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να στραγγισθούν, να καθαρισθούν και να απολυμανθούν.

β. 12 μήνες για εγκαταστάσεις που έχουν στραγγιστεί ή των οποίων η λειτουργία έχει διακοπεί.

γ. 6 μήνες για εγκαταστάσεις που έχουν στραγγισθεί, έχουν καθαρισθεί και έχουν απολυμανθεί.

δ. 3 μήνες για εγκαταστάσεις σε ανοικτά υδάτινα συστήματα, (συμπεριλαμβανομένων και υδάτινων συστημάτων εκτροφής δίθυρων μαλακίων).

ε. 6 μήνες η περίοδος μετατροπής για τις τοποθεσίες συλλογής φυκιών.

στ. Η μεγαλύτερη μεταξύ ενός εξαμήνου ή ενός πλήρους κύκλου παραγωγής είναι η περίοδος μετατροπής για τις μονάδες καλλιέργειας φυκιών.

Η αρμόδια αρχή μπορεί να αναγνωρίσει αναδρομικά ως μέρος της περιόδου μετατροπής προηγούμενη περίοδο εφόσον αποδεδειγμένα κατά την εν λόγω περίοδο οι εγκαταστάσεις της μονάδας πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις βιολογικού τρόπου παραγωγής.

Απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την αναγνώριση, κατά τομέα αρμοδιότητας, είναι:

Βεβαίωση της αρμόδιας για θέματα αλιείας Υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας, ελεγκτική Υπηρεσία σύμφωνα με τον Ν. 1650/86, άρθρο 6 και της αριθμ. 140476/2004 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 357 Β'/1922004), στην οποία βάσει των στοιχείων που τηρούνται στο αρχείο της, αναγνωρίζεται προηγούμενη περίοδος, ως μέρος της περιόδου μετατροπής μη βιολογικής μονάδας σε βιολογική.

Βεβαίωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή της Περιφέρειας, στην οποία, βάσει των στοιχείων που καταγράφονται στο Μητρώο, αναγνωρίζεται προηγούμενη περίοδος, ως μέρος της περιόδου μετατροπής μη βιολογικής μονάδας σε βιολογική.

 

Άρθρο 6

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει στις μονάδες παραγωγής ζώων υδατοκαλλιέργειας και φυκιών, οι οποίες είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν βάσει εθνικά αποδεκτών κανόνων πριν από την έναρξη ισχύος του ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009, ήτοι πριν την 1.7.2010, να συνεχίσουν να θεωρούνται βιολογικές κατά τη διάρκεια της προσαρμογής τους στους κανόνες του ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009, για μεταβατική περίοδο που λήγει την 1.7.2013 και υπό τον όρο ότι τα ύδατα δεν ρυπαίνονται αδικαιολόγητα με ουσίες που δεν επιτρέπονται στη βιολογική παραγωγή.

Προς τούτο προσκομίζουν απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που εκδίδονται από:

Την αρμόδια για θέματα αλιείας Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας, ελεγκτική Υπηρεσία σύμφωνα με τον Ν. 1650/86, άρθρο 6 και της αριθμ. 140476/2004 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 357 Β'/ 1922004).

Την Νομαρχιακή Κτηνιατρική Υπηρεσία βάσει των Π.Δ.79/2007 και 28/2009.

Επίσης προσκομίζεται αναλυτική περιγραφή των σχετικών εγκαταστάσεων, ιχθυοδεξαμενών, κλωβών και παρτίδες φυκιών.

Για θέματα που δεν ρυθμίζονται με την παρούσα απόφαση ισχύουν οι διατάξεις του Καν. (ΕΚ) αριθμ. 834/2007 του Συμβουλίου και του Καν. (ΕΚ) αριθμ. 889/2008 της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από τον ΚΑΝ(ΕΚ) 710/2009 της Επιτροπής, και της ΚΥΑ 245090//2006 (ΦΕΚ 157 Β'), όπως ισχύουν κάθε φορά.

 ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ

Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ

5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς . ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. 
Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.

5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.

5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ. ΣΕΛΙΔΑ 17 από 40
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.

5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.



 


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις