ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ : ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ.ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ..Ε.ΣΥ??

 


ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ : ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. Η ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΟΠΤΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΈΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ.

ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΟΣΜΗ ΛΕΥΚΗ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΟΥΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΤΑΝ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΜΕΡΙΖΕΤΑΙ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΧΥΡΡΕΥΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΖΕΛΕ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ, Ο ΚΑΦΕΣ, ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ SNACKS. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ, ΕΝΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΒΑΡΟΥΣ.



ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΟ ΑΜΙΝΟΞΥ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ MAILLARD, ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΑΜΑΥΡΩΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΜΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΑΚΧΑΡΟ, ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ Η ΑΡΩΜΑ. ΈΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΩΝ 120Ο C, ΕΝΩ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ, ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ. 

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΔΩΣΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΌΜΩΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΤΟΣΟ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΤΕ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΥΛΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ MAILLARD ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.

H ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ. ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ :

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ Η ΤΟΝ ΑΤΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΑΜΥΛΟΥΧΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ, ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΙΣΜΑ Η ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ. ΌΤΑΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΟΡΦΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΨΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ Η ΤΟ ΤΟΣΤ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΡΟ ΚΑΦΕ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΜΥΛΟΥΧΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Η ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΧΙΑΣ ΚΡΟΥΣΤΑΣ. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ Η ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΕ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 120° C. ΠΡΙΝ ΤΗΓΑΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΜΙΝΟΞΕΑ. ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ Η ΠΡΟΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΥΣΟΚΙΤΡΙΝΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΧΡΩΜΑ. 

ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΒΑΡΟΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΙΑΛΥΤΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΚΩΣ ΑΠΑΝΤΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 120°C ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ. ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΨΗΜΕΝΑ Η ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ.
ΒΑΣΕΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΕ ΖΩΑ, Η ΑΡΧΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ, ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΟΝ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ.
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΕΜΑΧΙΣΜΕΝΑ (ΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΦΡΙΤΕΖΑ) ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ, ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΦΑΓΗΤΑ, ΚΡΑΚΕΡΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΑΠΟ ΖΥΜΗ ΠΑΤΑΤΑΣ.

ΨΩΜΙ.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΕΥΜΑΤΟΣ (ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΧΥΛΟΥ ΒΡΟΜΗΣ).

ΕΚΛΕΚΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ: ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΒΟΥΤΗΜΑΤΑ, ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ, SCONES, ΧΩΝΑΚΙΑ, ΓΚΟΦΡΕΤΕΣ, ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΡΑΚΕΡΣ, ΨΩΜΙ ΤΥΠΟΥ ΦΡΥΓΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΨΩΜΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΩΣ ΚΡΑΚΕΡ ΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΞΗΡΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ (ΕΝΑ ΨΗΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ).

ΚΑΦΕΣ: I) ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΦΕΣ· II) ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ (ΔΙΑΛΥΤΟΣ) ΚΑΦΕΣ.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΚΑΦΕ.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. 609/2013

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΜΕΤΡΑ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ.
ΈΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ. Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΤΡΑ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ:

ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ 160 ΚΑΙ 175 °C ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ 180 ΚΑΙ 220 °C. ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ.

ΝΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ (Π.Χ. ΦΟΥΡΝΟΣ, ΦΡΙΤΕΖΑ ΑΕΡΟΣ), ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ 180 ΚΑΙ 220 °C, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.

ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΧΡΥΣΟΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ.

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ.

ΝΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΟ 10 ΛΕΠΤΩΝ Η ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ.

ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ «ΚΑΦΕΤΙΑΣΜΑ» ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ.

ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΛΑΔΙΟΥ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ.


ΕΙΚΟΝΑ 1: ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΨΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ , LAUREN JACKSON, 2014, ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ  SCIENTIFIC OPINION ON ACRYLAMIDE IN FOOD , EFSA JOURNAL 2015;13(6):4104

ΈΝΑ ΑΛΛΟ ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΩΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΑ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΕΩΣ ΕΝΑ ΤΕΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΤΕΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΣΙΤΗΡΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗΣ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΟΥΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ – (ΤΥΠΙΚΑ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ, ΣΤΗ ΒΡΟΜΗ, ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ, ΤΟΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΙ).


Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΑΛΑΚΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΙΤΟΥ. H ΔΕΞΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΑΛΑΚΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΣΙΚΑΛΗ. ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ. ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ 1, 2, 3 ΚΑΙ 4 ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΤΟΣΤΙΕΡΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ. ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 3,0 ΕΩΣ 31 ΜG / KG (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ 41,6 ΕΩΣ 118 ΜG / KG (ΔΕΞΙΑ) (KARL-ERIK HELLENÄS, 2014).

ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2158/2017 ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

SCIENTIFIC OPINION ON ACRYLAMIDE IN FOOD , EFSA JOURNAL 2015;13(6):4104

ACRYLAMIDE TOOLBOX 2019


ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ: ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΥΣΙΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EFSA) ΕΦΕΡΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (Π.Χ. ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ, ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ). ΈΤΣΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΚΑΦΕΣ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΚΡΑΚΕΡΣ, ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΨΩΜΙ, ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Κ.Α.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΖΩΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ DNA ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΈΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ MAILLARD (ΜΗ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΗ ΑΜΑΥΡΩΣΗ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗΣ ΜΕ ΑΝΑΓΟΝΤΑ ΣΑΚΧΑΡΑ. ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ.

ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 120ΟC, ΕΝΩ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ALARA (AS LOW AS REASONABLY ACHIEVABLE), ΔΗΛ. ΩΣ «ΤΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΕΥΛΟΓΩΣ ΕΦΙΚΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ». Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ FOODDRINKEUROPE, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ, ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΕΝΑ «ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΘΟΔΩΝ» (TOOLBOX) ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΥ

ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.

1) ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ:

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΚΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ.

ΈΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΘΕΙΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗΣ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΘΕΙΟ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ. ΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΣΙΤΑΡΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΘΕΙΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

2) ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.

ΌΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΟΓΚΩΤΙΚΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ, Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΤΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΜΜΩΝΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΚΑΛΙΟ ΜΕ ΤΡΥΓΙΚΟ ΚΑΛΙΟ Η ΤΟ ΔΙΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΔΙΝΑΤΡΙΟ ΜΕ ΔΙΤΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ.

Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΛΑΤΩΝ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ (ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ Η ΘΕΙΪΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ) ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ.

ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΣΠΑΡΑΓΙΝΑΣΗΣ, Π.Χ. ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΥΠΟΥ ΦΡΥΓΑΝΙΑΣ.

ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ, ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ.

3) ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΣ (ΚΟΡΑΣ).

4) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ:

ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ, ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ Η ΣΤΗΝ ΥΦΗ. ΑΝ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΛΑΤΑ ΝΑΤΡΙΟΥ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΤΕ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΑΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.

ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΕΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΚΟΥΡΟ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ «ΨΗΜΕΝΟ» ΧΡΩΜΑ.

ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΣΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
HTTP://WWW.FOODDRINKEUROPE.EU/PUBLICATION/FOODDRINKEUROPE-UPDATES-INDUSRTY-WIDE-TOOLBOX-TO-HELP-MANUFACTURERS-FURTHET/HTTPS://FRESHBAKERY.GR/AKRYLAMIDIO-MIA-EPIKINDYNI-OUSIA/

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΟ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΜΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ο ΚΑΦΕΣ, ΤΑ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ, ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΕΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

ΑΥΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EFSA), Η ΟΠΟΙΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΗΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΗΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

ΌΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ Η EFSA, ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΩΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΧΗΜΙΚΟ, ΕΝΩ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 120 ΒΑΘΜΩΝ ΚΕΛΣΙΟΥ.

ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ: ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ – ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΚΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ Λ.Χ. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΤΗΓΑΝΗΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.

Η EFSA ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΕ 43.419 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΕΞΑΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΤΑ ΤΣΙΠΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, ΟΙ ΠΡΟΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ/ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΨΩΜΙ, ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ , ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΚΡΑΚΕΡ, ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΚΑΦΕ, ΟΙ ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ.

ΌΠΩΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΕΧΟΥΝ Ο ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΚΑΦΕ, ΤΑ ΤΣΙΠΣ ΚΑΙ ΣΝΑΚ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ.

ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΣΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΕΦΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ.

ΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΩΣΤΟΣΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ EFSA, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΒΡΕΦΗ, ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΥΧΝΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ.

ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ: ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ).

ΣΤΑ ΝΗΠΙΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΨΩΜΙ, ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΤΑ ΚΡΑΚΕΡ, ΟΙ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥ.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η EFSA ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ, ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΚΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ.

ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, Η EFSA ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ «ΜΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ» (ΔΗΛΑΔΗ ΜΗ ΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ) ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ».

ΌΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, «ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ» ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ, ΩΣΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΠΗΓΗ: YGEIA.TANEA.GR

ΤΗΓΑΝΗΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΜΑΛΑΚΟ ΨΩΜΙ, ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΤΑ ΚΡΑΚΕΡ, ΟΙ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥ.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η EFSA ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ, ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΚΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ.

ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, Η EFSA ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ «ΜΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ» (ΔΗΛΑΔΗ ΜΗ ΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ) ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ».

ΌΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, «ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ» ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ, ΩΣΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΠΗΓΗ: YGEIA.TANEA.GR

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.;
ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΑΦΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
-ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΑ (ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 6 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

-ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΤΑΤΑΣ Ν’ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ.

-ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΣΕ ΝΕΡΟ, (30΄-2 ΩΡΕΣ ΣΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ Η ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΜΙΝΟΞΕΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΒΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ ΒΡΑΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ.

-ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΛΑΔΙΑ Η ΛΙΠΗ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ (<175 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ). ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΣΥΧΝΟΥ ΞΑΦΡΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΥΜΜΑΤΩΝ ΤΡΟΦΗΣ

 

-ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, Ο ΕΦΕΤ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΜΕΤΡΟΥ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΜΕΣΟΤΗΤΑΣ», ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ Η ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΝΩΠΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΤΟΝ ΒΡΑΣΜΟ ΩΣ ΤΡΟΠΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ» ΩΣ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

-ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΤΕΛΟΣ, ΘΑ ΤΥΧΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΤΡΑ.

ΠΗΓΗ: ΟΜΑΔΑ ΔΙΑ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
HTTP://WWW.DIA-TROFIS.GR

H ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ. ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΤΟ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (Π.Χ. ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ, ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΑ). ΈΤΣΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΠΩΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΚΑΦΕΣ, ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΚΡΑΚΕΡΣ, ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ, ΨΩΜΙ, ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Κ.Α.

ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ,Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ,ΕΧΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,ΚΑΙ ΔΗ ΦΑΓΩΣΙΜΟ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις