ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

   

Γ.Τ.Ο.

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ (Γ.Τ.Ο) ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (Γ.Τ.Τ);


ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ, ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ Η ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ Γ.Τ.Ο ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1829/2003, ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ "ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ" (L268/18.10.2003, ΣΕΛ. 1-23) ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1830/2003 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ "ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2001/18/ΕΚ" (L268/18.10.2003,ΣΕΛ. 24-28) ΣΥΝΟΨΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ:

  • ΟΔΗΓΙΑ 2001/18 (L 106/17.04.2001) "ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 90/220/ΕΟΚ", Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΚΟΠΙΜΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΓΤΟ, ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗ "ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

    ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΟΔΗΓΙΑ 2001/18/ΕΚ ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ: - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΓΤΟ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. - ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. - ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. - ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΓΤΟ.
  • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 258/97 (L43/14.02.1997) "ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ", Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ Η ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΤΟ Η ΑΛΛΩΝ ΝΕΟΦΑΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ" (SUBSTANTIAL EQUIVALENT), ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΤΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΤ ΠΡΩΤΕΪΝΗ Η DNA ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ" ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ ΩΣ "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ" ΤΡΟΦΙΜΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ε.Ε), ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Η ΓΝΩΜΗ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΜΕΛΟΥΣ (Κ-Μ) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ.

    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΤΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ Κ-Μ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΤΟ Κ-Μ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΑ ΑΛΛΑ Κ-Μ ΜΕΣΩ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ Κ-Μ, ΤΟΤΕ ΤΟ Κ-Μ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΤ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ Κ-Μ, ΤΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Η Ε.Ε. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ Κ-Μ.
  • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1139/98 (L159/03.06.1998) "ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 79/112/ΕΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ", ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ROUNDUP READY ΣΟΓΙΑ ΚΑΙ BT - 176 MAXIMIZER ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 96/281/ΕΚ ΚΑΙ 97/98/ΕΚ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.
  • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 49/2000, ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1139/98 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΟΡΙΟ ΑΝΟΧΗΣ ΤΥΧΑΙΑΣ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 1% ΕΠΙ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ -ΒΑΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ- ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΟΤΙ ΑΠΕΦΥΓΑΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Η ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ.
  • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 50/2000, ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΤΥΜΑΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ Η ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΕΪΝΗ Η DNA ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ. ΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΤΥΜΑΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝ. 258/97, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝ. 1139/98.

 

ΠΟΣΟΙ ΓΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΜΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1991, ΠΟΥ ΕΤΕΘΗ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΟΔΗΓΙΑ 90/220 ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ 18 ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 1998 ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 90/220/EC, ΕΝΩ 13 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2001/18/EC.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 90/220 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ (OILSEED RAPE) ΣΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥΣ.


ΠΟΣΟΙ ΓΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ;

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ 16 ΓΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ: - ΜΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΤ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 90/220, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 258/97. - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 7 ΓΤ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ, 4 ΓΤ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΑΠΟ 2 ΓΤ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ. ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 258/97. ΔΕΚΑ (10) ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΤΤ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΤΖ, ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΜΕ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΤΤ. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΟΚΤΩ (8) ΓΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 90/220 ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ.


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ;


ΑΠΟ ΤΟ 1997 Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΓΤΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ 17.10.2002 Η ΟΔΗΓΙΑ 2001/18/ΕΚ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΑ Κ-Μ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΓΤΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.


Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 258/97 ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ Η ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΤΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΤΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ Η DNA ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΓΤ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ.

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1139/98, 50/2000 ΚΑΙ 49/200 ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΓΤ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΣΠΟΡΩΝ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 98/95/EEC, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΓΤ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗΣ.

Διαδικτυακή Πύλη του ΕΦΕΤ (efet.gr)

Μπιλ Γκέιτς: Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι απόλυτα ασφαλή

Πέρυσι, το Pew Research Center ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMO) είναι μη ασφαλείς για κατανάλωση και ανθυγιεινοί. Μόνο το 10% θα εμπιστευόταν τις πληροφορίες που τους δόθηκαν από τη βιομηχανία και λιγότερο από το ήμισυ θα εμπιστευόταν τους επιστήμονες. Τους εφευρέτες όμως; Θα τους άκουγε κανείς; Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς είχε πολλά να πει για το θέμα.


Ο ιδρυτής της Microsoft απευθύνθηκε προ ημερών σε εκείνους που είναι κατά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων μέσω Reddit. Ο ίδιος δεν τα αποφεύγει και μάλιστα θεωρεί «απογοητευτικό» που πολλοί πιστεύουν ότι τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι καλύτερα. «Τα τρόφιμα αυτά είναι απόλυτα υγιεινά και η τεχνική έχει τη δυνατότητα να μειώσει την πείνα και τον υποσιτισμό όταν εξετάζεται με τον σωστό τρόπο», εξηγεί.


Μαζί του συμφωνούν και τα συμπεράσματα έκθεσης 20 Αμερικανών επιστημόνων από τις τρεις επιστημονικές Ακαδημίες των ΗΠΑ -Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής-, σύμφωνα με την οποία οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι ασφαλείς για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά κρίνεται απαραίτητο τα προϊόντα τους να ελέγχονται πριν την κυκλοφορία τους στο εμπόριο.

«Η επιστημονική επιτροπή συμπέρανε ότι δεν έχουν βρεθεί διαφορές, που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο για την ασφάλεια της ανθρώπινης υγείας, ανάμεσα στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τα μη τροποποιημένα», αναφέρει η έκθεση. «Υπάρχουν λογικές ενδείξεις ότι δεν υπέστησαν κάποια βλάβη τα ζώα που έφαγαν τροφές από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Τονίζεται επίσης ότι η νέα ισχυρή τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR επιτρέπει την τροποποίηση του φυτού με ακρίβεια μεγαλύτερη από ποτέ, πράγμα που μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015

 ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ

5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς . ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
5.4. Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,
5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.

5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.
5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.
5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ. ΣΕΛΙΔΑ 17 από 40
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις