ΌΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!!

 

ΌΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ:  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ (MONSANTO)

 


ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΛΕΕΙ “ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ” ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΖΟΥΜΕ; ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΣ ΕΚΤΡΕΦΕΙ ΣΑΝ ΤΑ ΖΩΑ;

« ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΕΘΝΗ. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ».   ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ 1974

ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙ: ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ 25.000 ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ.

ΜΗΠΩΣ Η ΓΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ; ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. ΤΟ «ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΘΟΝΙΑ» ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ, ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ ΠΟΥ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ. ( *)

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

ΈΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: Η BAYER ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗ MONSANTO

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΞΑΓΟΡΑ MONSANTO ΑΠΟ ΤΗΝ BAYER ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘ΄ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ – ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΕΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΟΠΟΥ Η “ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΙΝΔΙΩΝ” ΥΠΑΓΟΡΕΥΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΑΘΩΑ ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ  ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ


«…ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ, ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΙΚΡΟΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ 10 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΟΝΟ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ…» MΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ, ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ GRAIN ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’90, ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ SEEDLING ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ. ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΠΙΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ Η  ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΗΔΗ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ. Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΛΜΑΤΩΔΩΣ. ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ. ΟΙ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ  ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.

ΣΠΟΡΟΙ

ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ Γ.Τ. ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (ΣΟΓΙΑ, ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ) ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΠΟΡΩΝ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ Γ.Τ. ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ. ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΟΝΟ, Η MONSANTO, ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 90% ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΠΟΡΟΥ ΣΟΓΙΑΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ,  ΣΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ Γ.Τ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΠΟΡΩΝ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΕ ΔΥΟ ΚΥΡΙΩΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. ΠΡΩΤΟΝ, ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ Η ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Η MONSANTO ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΠΟΡΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ SEMINIS, Η ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ Η LIMAGRAIN ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΟΡΩΝ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΥΒΡΙΔΙΑ ΚΑΙ/Η Γ.Τ. ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΑΦΟΥ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΥΠΕΡ-ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΟΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ Γ.Τ.Ο. ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΕΝ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΕΣ.

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ, ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑ ΩΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. [ΣΤΜ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΒΡΙΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΒΓΑΛΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ].


ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ MONSANTO: ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. ΑΠΟ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΣ ΤΟ 1990, ΑΝΗΛΘΕ ΣΕ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ 2010 [ΠΗΓΗ: PHILIP H. HOWARD, “VISUALIZING CONSOLIDATION IN THE GLOBAL SEED INDUSTRY, 1996–2008”, IN SUSTAINABILITY, 2009.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΡΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΠΗΓΗ ΣΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΑΡΕΙΣΦΡΥΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΣΥΧΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ Ο BILL GATES ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ, ΕΝΑΠΟΘΕΤΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΤΥΠΙΚΑ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΜΗΣΟΥΝ ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΠΟΡΩΝ.

ΕΝΩ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ Η ΘΑ ΕΞΟΝΤΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, ΣΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.

Ο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΣ (ΑΛΛΑ ΣΠΑΝΙΩΣ ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ) ΣΤΟΧΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΑΞΗ ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Η ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ  ΣΠΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. Η ΠΙΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ Γ.Τ. ΣΟΓΙΑΣ ΤΗΣ MONSANTO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1996.

ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ, ΣΤΗ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΕΚΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

ΑΥΤΗ Η ΠΛΕΥΡΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ (ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΠΟΡΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, Κ.Ο.Κ.) ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΗ ΤΗΝ  ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ  ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΠΟΡΩΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΡΟΦΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ


ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΣΠΟΡΩΝ

ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ. ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ, ΑΦΟΥ ΟΙ Γ.Τ. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ ΩΣΤΟΣΟ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ.

ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥ ’60 ΚΑΙ ’70 ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΥΠΟ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΕΛΕΞΕ ΑΝΤ’ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ, ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ, ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΜΩΣ, ΑΥΤΗ Η ΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

 

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ PEPSI CO

ΑΓΡΟΙ

10 ΦΥΤΕΙΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

1 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

12.000 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

 1200 ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

ΠΕΡ. 6.000 ΕΚΤΑΡΙΑ ΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΡΥΖΙ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΣΚΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ-ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ  ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΖΩΩΝ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ 66% ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΓΩΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΦΑΡΜΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ. ΣΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 75% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ 90% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΙΜΑ ΑΓΑΘΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΚΑΟ, Ο ΚΑΦΕΣ, ΤΑ ΚΑΣΙΟΥΣ, ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΥΖΙ. ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΤΟ 40% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΥΖΙΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ  ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΔΟΥΛΙΚΟΥΣ. ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Η ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗ ΓΗ

CARGILL

ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ, ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΒΟΟΕΙΔΗ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΧΟΙΡΟΙ, ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

OLAM

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ

BUNGE

ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΕΛΑΙΟΣΠΟΡΟΙ, ΒΟΟΕΙΔΗ

LOUIS DREYFUS

 ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

MITSUI

ΒΑΜΒΑΚΙ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΕΛΑΙΟΣΠΟΡΟΙ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΓΑΡΙΔΕΣ

GLENCORE

ΕΛΑΙΟΣΠΟΡΟΙ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

ADM

ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ, ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ (ΜΕ ΤΗ WILMAR)

NOBLE GROUP

 ΕΛΑΙΟΣΠΟΡΟΙ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

CHAROEN POKPHAND

ΧΟΙΡΟΙ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ

WILMAR

ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ, ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ

 ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΦΙΧΤΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΩΝ «ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ». ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΤΕ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΙΓΜΑ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΩΝ,  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΩΡΕΣ. ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΠΟΥ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ, 30 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΤΑΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ3.

ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 25 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΤΑΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ – ΤΟ 10% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ4. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ, ΟΠΩΣ Η ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ  DACHAN ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕ ΤΗ MCDONALD’S, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ Η HORTIFRUITI, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ WALMART. ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΤΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ Η ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΑ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΩΘΟΥΝ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 2008 ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΕΝΑ ΚΥΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΗΓΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΩΘΗΣΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΝΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ «ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΕΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ, ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΡΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ.

ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ: ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ WHO-WORKS-FOR-WHOM [ΠΗΓΗ: GRAIN]

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΓΙΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 1990 ΚΑΙ 2007. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ Σ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΓΙΑΣ,  ΞΥΛΕΙΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ.

ΑΓΟΡΕΣ

KΑΘ’ΟΛΗ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’80 ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΠΡΟΘΕΣΗ, ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΚΙ ΑΥΤΕΣ. ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ, ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΕ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΜΙΑ ΔΕΣΜΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΡΟΛΕΙΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΑΤΩΔΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΚΟΛΟΣΣΩΝ. Η ΠΟΡΤΑ ΗΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ: ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΒΟΛΕΥΕ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ: ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ (ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1990-2007) [ΠΗΓΗ: FAOSTAT]

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ΚΥΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ:

-ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟ, ΕΝΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΥΨΗΛΗ (ΒΛ. ΤΙΣ “ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ” ΠΑΡΑΚΑΤΩ),

-ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΡΑ (WAL-MART, CARREFOUR), ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ (MCDONALD’S, KFC), ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (NESTLE, UNILEVER) ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

-ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ.

ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΣΠΑΣΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ. ΆΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΆΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΝΙΧΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, ΟΠΩΣ Η ΚΙΝΑ, Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ, Η ΤΑΪΛΑΝΔΗ ΚΑΙ Η ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΕΙΤΕ ΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΠΩΣ Η MCDONALD’S  Η Η NESTLE, ΕΙΤΕ ΩΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΠΩΣ Η MONSANTO ΚΑΙ Η HYBRO GENETICS.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΩΣ ΤΟ 2007, ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 271%. ΤΟ 58% ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ. ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 58.000 ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ 284.000. ΓΥΡΩ ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΠΑΡΑΓΓΙΩΝ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, ΤΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ 10% ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΝΩ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ.

 ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ, ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ JBS ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ SHINEWAY ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΠΟΛΥΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ WALL STREET ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ. ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΜΕΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ. ΌΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΣΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΤΗ ΠΗΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΟΒΕΡΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Η ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΣΔΕΝΕΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟΥ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ, Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΕΝΔΥΘΕΙ ΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ.

ΔΕΚΑ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ

SIME DARBY (MΑΛΑΙΣΙΑ)

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΥΖΙΟΥ

WILMAR (ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ)

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗΣ. ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΤΕΧΕΙ Η ADM.

OLAM (ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ)

 ΕΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ. ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ SWF TEMASEK ΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.

JBS (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΔΙΝΟ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ.

KARUTHURI (IΝΔΙΑ)

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ ΒΑΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗΝ ΣΕ ΓΗ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ.

SAVOLA (ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ)

 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ PANDA.

COFCO (ΚΙΝΑ)

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.

COSAN (BΡΑΖΙΛΙΑ)

 Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΥΝΗΨΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΕ ΤΗ SHELL ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΘΑΝΟΛΗΣ.

NEW HOPE (ΚΙΝΑ)

 ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΙΔΡΥΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ, ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, ΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ, ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Λ.&Φ.  ΠΗΓΗHTTP://BIOTECHWATCH.GR/ΣΧΟΛΙΟ/ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΙΖΙΩΤΗΣ


 ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΌΠΩΣ ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ. ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΑΓΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΕΙΝΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΙΝΟΥΝ 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠ’ ΟΣΟ ΠΡΙΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΖΩΕΣ: ΣΗΜΕΡΑ 800 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΙΚΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΥΠΟΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ.

Η ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΧΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ. ΈΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ.

ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, Η ΚΥΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΩΝ ΥΠΗΡΞΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. ΑΝ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΖΕΤΑΙ.

ΊΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣ ΣΤΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Η ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠ’ ΑΥΤΟ.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΝ. ΟΥΤΕ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΘΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ. ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΩΡΙΚΩΝ, ΨΑΡΑΔΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑ -ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0


ΓΕΩΡΓΙΑ/ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/ ΑΛΙΕΙΑ / ΠΑΡΑΓΩΓΑ

5.1. Η Ελλήνων Συνέλευσις δίνει τεράστια βάση στην ανάπτυξη όλων των πρωτογενών παραγωγικών πηγών. Η γεωργία θα αναπτυχθεί με τον πιο δυνατό τρόπο. Θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια η καλλιέργεια μόνο με παραδοσιακούς Ελληνικούς σπόρους.
5.2. Θα αναπτυχθεί με πρόγραμμα ώστε το 60 % της γεωργικής παραγωγής να καθιστά αυτάρκη την χώρα μας από τα γεωργικά προϊόντα. Θα γίνει αναγνώριση όλων των φυτών της ελληνικής χλωρίδας καθώς και των παραγώγων τους, πχ ελαίων για θεραπευτικούς και για καλλωπιστικούς σκοπούς . ΣΕΛΙΔΑ 16 από 40
5.3. Θα επανακτηθεί και συμπληρωθεί εκ νέου το ταμείο των ελληνικών σπόρων.
5.4.
Θα γίνει έλεγχος της τροφικής αλυσίδας και θα απαγορευθούν όλοι οι «GM» γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα παράγωγα αυτών.
5.5. Η Πολιτεία θα αναλάβει να διασφαλίσει τους πολίτες με τρόφιμα απαλλαγμένα από «GM» γενετικά τροποποιημένους σπόρους, θα προσφέρει εξελιγμένες μεθόδους ανάπτυξης που θα βασίζονται στις τεχνικές καλλιέργειας που ακολουθούν τις αρχέγονες αρχές όπως διατυπώνονται στη μητέρα φύση, και το πότισμα θα γίνεται μόνο με καθαρό νερό απαλλαγμένο από δηλητήρια, τοξίνες όπως φθόριο κτλ,

5.6. Θα δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης για όλες τις μονάδες γεωργικής και ζωικής παραγωγής, μέσω προηγμένων τεχνολογιών που θα είναι εναντίον των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και υβριδίων, με την λήψη ταυτόχρονα υποχρεωτικών εφαρμοστικών μέτρων για καλλιέργειες με τους φυσικούς τοπικούς σπόρους που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ένα οργανικό πρότυπο φυσικής ανάπτυξης και οτιδήποτε καλλιεργείται στον Ελληνικό χώρο να είναι πραγματικά βιολογικό.
5.7. Η λίπανση θα γίνεται μόνο με βιολογικά λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά που θα παράγονται στην ελληνική επικράτεια.
5.8. Θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βιομηχανική μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων στα οποία μόνο θα επιτρέπεται η εξαγωγή. 
Το ίδιο βάρος θα δοθεί και στην κτηνοτροφία.

5.9. Θα σχεδιαστεί κατάλληλα η σχέση παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης, συντήρησης, διάθεσης στην τοπική αγορά και των εξαγωγών ούτως ώστε να αποκτηθεί αμεσότητα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και να αναπτυχθεί υγιής ανταγωνισμός.
5.10. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία για την τήρηση των προδιαγραφών.
5.11. Θα δοθεί προώθηση ώστε το 80 % των προϊόντων της κτηνοτροφίας να καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.
5.12. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή οικολογικών ζωοτροφών.
5.13. Θα δοθεί βάση στην αναπαραγωγή των ζώων της Ελληνικής πανίδας.
5.14. Η ανάπτυξη τους θα γίνεται μόνο σε φυσικό περιβάλλον και θα απαγορεύεται κάθε αυξητικό, διατροφικό συμπλήρωμα, ορμόνες κτλ. ΣΕΛΙΔΑ 17 από 40
5.15. Είμαστε η χώρα των υδάτων είναι φυσιολογικό να υπάρχει 
υδατοκαλλιέργεια όλων των ειδών.
5.16. Θα δοθεί βαρύτητα στις υδατοκαλλιέργειες ιχθύων, οστράκων και μαλακίων και ότι παράγεται ως τελικό προϊόν της μητέρας φύσης.
5.17. Η Πολιτεία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε στήριξη για την επίτευξη των ανωτέρω με την δική της ή όχι συμμετοχή στην υλοποίηση τους
.

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις