«ύποπτο» ως καρκινογόνο φοινικέλαιο !!!!
ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΦΥΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΤΡΟΥ ELAEIS GUINEENSIS. ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΤΟ 85% ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΛΑΙΣΙΑ. ΌΣΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ, ΛΟΓΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (ΑΥΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ), ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΡΟΠΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.
ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΡΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ Η ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗΣ, ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (ΣΤΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ. ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ 50% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ SUPER MARKET, ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ, ΣΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ, ΚΡΑΚΕΡ, ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΖΥΜΕΣ Κ.ΛΠ.).
Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ. ΣΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΡΕΟ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ, ΔΙΝΕΙ ΑΡΩΜΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΦΥΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ ‘ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ’ Η ‘ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ’, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ. ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΟΥΣ, ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗ (Π.Χ. ΗΛΙΕΛΑΙΟ, ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ, ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ Κ.ΛΠ), ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
ΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΙΓΜΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΩΝ, ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΤΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ (ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΕΝΩ ΤΑ ΑΚΟΡΕΣΤΑ (ΜΟΝΟ- ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ) ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ. ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ, ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΖΩΙΚΑ ΛΙΠΗ. ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 48% ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ (37%) ΤΟΥ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΟΥ ΕΛΑΪΚΟΥ ΟΞΕΟΥΣ.
ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ
ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ, ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ (LDL), ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΟ ΕΛΑΪΚΟ ΟΞΥ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΥΨΗΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΜΟΝΟΑΚΟΡΕΣΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΗ, ΟΠΩΣ ΤΟ Α ΚΑΙ Β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ, ΤΟ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ 10 ΑΚΟΜΑ ΚΑΡΟΤΕΝΙΑ, ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΕΣ, ΤΟΚΟΤΡΙΕΝΟΛΕΣ, ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΕΓΚΡΙΤΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΑΛΜΙΤΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ, ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ, ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ (ΜΕΡΙΚΩΣ ΥΔΡΟΓΟΝΩΜΕΝΑ ΛΙΠΗ) ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΗΣ Β.
ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΕΙ ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ, ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ, ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ 200C), ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΛΥΚΕΡΟ-ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΕΠΙΔΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΠΩΣ ΝΕΦΡΑ, ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑΡ. ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΥΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.
ΠΟΛΛΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΞΕΙΔΩΜΕΝΟΥ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EFSA) ΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΓΛΥΚΕΡΟ –ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΓΛΥΚΕΡΟ- ΕΝΩΣΕΙΣ.
ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2016, Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EFSA) ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΟΤΙ ΠΡΟΣΜΕΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΛ ΤΗΣ EFSA ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΟΥΣ ΓΛΥΚΙΔΥΛΕΣΤΕΡΕΣ (ΕΙΔΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ) ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, Η ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΔΙΥΛΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 °C.
ΩΣΤΟΣΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΤΑΝΕΙ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟ ΕΝΩ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ ΤΟΥ. ΆΛΛΩΣΤΕ, ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΩ ΤΟΥ 70%.
ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ. ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ, ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ, ΛΑΔΙ ΚΑΝΟΛΑ, CANOLA OIL, RAPESEED OIL, LEAR OIL. ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΛΑΔΙ, ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΣΟΓΙΑ.
ΤΟ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ, ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η BRASSICA NAPUS ΚΑΙ Η BRASSICA RAPA ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ BRASSICACEAE. ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΚΑΙ Ο ΣΙΝΑΠΟΣΠΟΡΟΣ (ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ). ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΣΕ ΕΥΚΡΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ 2 ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΑΝΘΗ. ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΒΡΩΣΙΜΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ (ΚΙ ΟΧΙ ΩΦΕΛΙΜΟΥ) ΛΑΔΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΥ (BIODIESEL). ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ.
ΤΟ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΠΩΣ ΤΟ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ ΥΠΕΡΕΙΧΕ ΣΕ ΛΙΠΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΛΑΔΙΑ. ΜΕ ΤΟ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ, ΩΣ ΜΕΣΟ ΛΙΠΑΝΣΗΣ, ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΥΨΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΑΤΜΟ. ΌΤΑΝ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ EMBARGO ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΝΑ ΑΔΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΨΑΧΝΑΝ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1956, ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΩΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΛΑΔΙ. ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΓΕΥΣΗ, ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΟΥΚΙΚΟΥ (Η ΕΡΟΥΣΙΚΟΥ) ΟΞΕΟΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΣΙΔΩΝ. ΈΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΖΩΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΡΟΥΚΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟ ΚΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΠΟΛΛΑ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ» ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ. ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΔΕ ΤΟ ΤΡΩΝΕ. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ;
ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΜΒΕΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ TRANS ΛΙΠΑΡΑ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΒΑΖΑΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΟ; ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΙ ΕΤΟΥΤΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ.
ΠΟΛΛΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ «ΣΝΑΚ», ΖΑΧΑΡΩΔΗ, ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.
ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΠΡΟΣΘΕΤΑ» ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ, ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΤΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΗΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, Η ΓΛΥΚΑΝΣΗ ,Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΦΗΣ Κ.Τ.Λ. ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ «ΠΡΟΣΘΕΤΟ» ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ «ΚΑΘΕ ΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΗ ΩΣ ΤΡΟΦΙΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΙΤΕ ΕΧΕΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ Η ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, Η ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΥΛΟΓΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΟΤΙ Η ΟΥΣΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΥΤΗΣ ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΜΜΕΣΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ».
ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ 26 «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ»,ΟΠΩΣ:
ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ: ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ Η ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΕΝΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ.
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ: ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ: ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΞΕΙΔΩΣΗ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΤΑΓΓΙΣΜΑ ΤΩΝ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ).
ΦΟΡΕΙΣ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ, ΤΗΝ ΑΡΑΙΩΣΗ, ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ Η ΑΛΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.
ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ: ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ Η ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΜΟΙΟΓΕΝΟΥΣ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΗ ΜΕΙΓΝΥΟΜΕΝΩΝ ΦΑΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΟ. ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑΑΛΑΤΑ: ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΥΡΙ ΣΕ ΔΙΑΣΠΑΡΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ, ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΟΜΟΙΟΓΕΝΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ.
ΠΥΚΝΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΞΩΔΕΣ ΕΝΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.
ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΓΟΝΟΙΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ ΥΦΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΣ.
ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ: ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟ-ΧΗΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΓΕΝΟΥΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΔΥΟ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΗ ΜΕΙΓΝΥΟΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ, ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ Η ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΧΡΩΜΑ ΕΝΟΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.
ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΓΕΥΣΗ Η / ΚΑΙ ΟΣΜΗ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.
ΟΞΕΑ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Η / ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΟΞΙΝΗ ΓΕΥΣΗ.
ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ: ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΝ Η ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΞΥΤΗΤΑ Η ΤΗΝ ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.
ΑΝΤΙΣΥΣΣΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΛΛΩΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΜΥΛΑ: ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΑΜΥΛΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΦΥΣΙΚΗ Η ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΞΙΝΗ Η ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΑΡΑΙΩΣΗ Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ.
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΩΣΟΥΝ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΥΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΩΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ. Η ΧΡΗΣΗ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΘΕΡΜΙΔΩΝ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ Η ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΧΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
ΔΙΟΓΚΩΤΙΚΑΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ: ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ Η ΤΟΥ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΑΕΡΙΟ.
ΑΝΤΙΑΦΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ Η ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΦΡΟΥ. ΑΦΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΓΕΝΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΑΕΡΙΟΥ ΦΑΣΕΩΣ ΣΕ ΥΓΡΟ Η ΣΤΕΡΕΟ ΤΡΟΦΙΜΟ.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ) ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΣΤΙΛΠΝΟΤΗΤΑ Η ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ, ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.
ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΩΝ: ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ Η ΣΤΗ ΖΥΜΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
ΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ Η ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ Η ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΚΛΗΡΟΥΣ Η ΤΡΑΓΑΝΟΥΣ, Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΓΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΣ.
ΥΓΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Η ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ ΣΚΟΝΗΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΟ ΜΕΣΟ.
ΣΥΜΠΛΟΚΟΠΟΙΗΤΕΣ: ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΧΗΜΙΚΑ ΣΥΜΠΛΟΚΑ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΙΟΝΤΑ.
ΔΙΟΓΚΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ.
ΑΕΡΙΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ: ΤΑ ΑΕΡΙΑ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΕΡΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΕΚΤΗ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ Η ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΕΚΤΗ.
ΠΡΟΩΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: ΤΑ ΑΕΡΙΑ, ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΕΡΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΡΟΦΙΜΟΥ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΚΤΗ.
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΩΣΤΟΣΟ Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΙΨΗΦΙΟΣ Η ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΝΔΕΙΞΗ Ε ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΕΝ ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, Η ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Ε, ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ. ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ CODEX ALIMENTARIUS («ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ) ΚΑΙ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ CODEX ALIMENTARIUS ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ. ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Ε ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΚΤΟΣ
ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ,
ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ,
ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΟΠΩΣ Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ.ΛΠ.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (SCF) Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (EFSA). Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ EFSA, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΧΟΝΤΩΝ ΟΡΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ.
ΌΤΑΝ Η EFSA ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΘΕΣΗ Σ’ ΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Η EFSA ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ. ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, Η EFSA ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΜΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ Η ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΡΩΝΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ Η EFSA ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ (ADI) ΚΑΙ ΕΚΡΙΝΕ ΟΤΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΙΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2022. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΙΝΟΛΙΝΗΣ (Ε 104), ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ SUNSET (E 110) ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΣΩ 4R (E 124).
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΜΕΙΩΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ;
ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝ, ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΠΩΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ, ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ, ΘΕΩΡΟΥΝ, ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΟΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.
ΈΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ, ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟ, Η ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ. ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ, ΕΤΣΙ, ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΤΟΣΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ
https://www.pakoe.gr/2020/12/18/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%B9%CF%84/
Ποιες τροφές περιέχουν το «ύποπτο» ως καρκινογόνο φοινικέλαιο - Τι λένε Π.Ο.Υ. & επιστήμονες
Έλληνες ειδικοί χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενο το φοινικέλαιο, το οποίο όπως είναι γνωστό, ένα από τα βασικά συστατικά της κρέμας Nutella, αλλά και άλλων τροφίμων το οποίο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) χαρακτηρίζει καρκινογόνο.
Λόγω του χαμηλού κόστους που έχει το φοινικέλαιο βρίσκεται στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ – εκτός της Nutella, οπως κέικ, τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα μπισκότα, οι μπάρες δημητριακών.Οι Έλληνες διατροφολόγοι συστήνουν την όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση φοινικέλαιου καθώς δεν έχει θρεπτική αξία, κάτι που διασφαλίζεται μέσω της προσεκτικής ανάγνωσης της ετικέτας κάθε προϊόντος και την αποφυγή του εάν περιέχει φοινικέλαιο.
Η Ferrero, η εταιρία παραγωγής του λαχταριστού σκευάσματος υπερασπίζεται το προϊόν της, προβάλλοντας τα «καλά» συστατικά του, το φουντούκι και τη σοκολάτα και τονίζοντας την αξία τους, ιδίως για τα παιδιά, και επιμένοντας πως η διαδικασία που χρησιμοποιεί για να επεξεργαστεί το φοινικέλαιο δίνει ασφαλές προϊόν. Την ίδια ώρα, οι ανταγωνίστριες εταιρείες διαφημίζουν τις αντίστοιχες πραλινούχες αλοιφές τους τονίζοντας ότι δεν περιέχουν φοινικέλαιο.http://www.economy365.gr/article/25196/poies-trofes-periehoyn-ypopto-os-karkinogono-foinikelaio-ti-lene-poy-epistimones
Καρκινογόνος ουσία στη διάσημη Nutella - Πώς αντιδρά η Ferrero -Την αποσύρουν στην Ιταλίαhttps://www.eirinika.gr/article/155222/karkinogonos-oysia-sti-diasimi-nutella-pos-antidra-i-ferrero-tin-aposyroyn-stin
ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΡΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ Η ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗΣ, ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (ΣΤΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ. ΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ 50% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ SUPER MARKET, ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ, ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ, ΣΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ, ΚΡΑΚΕΡ, ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΖΥΜΕΣ Κ.ΛΠ.).
ΔΛΔ ΣΧΕΔΟΝ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΙΤΕ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ,ΕΙΤΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ
ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΠΑΤΑΤΑΣ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ] ΣΕ FAST FOOD KATA KOΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΕΝ ΜΑΥΡΙΖΕΙ[ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ] ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΓΑΝΙΣΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ
ΕΝΩ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΦΟΥ ΧΑΝΕΙ ΤΟ 76% ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ.ΑΛΛΛΙΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ,ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΠΛΕΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ
ΕΞ΄ΑΛΛΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΔΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΒΛΑΠΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ,ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
13.0 ΥΓΕΙΑΠρογραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου