Το μουσείο αναδεικνύεται σε χώρο παιδείας που έρχεται να καλύψει το έλλειμα της ύπαρξης του Καραθεοδωρή και των θεωρημάτων του
Μουσείο Καραθεοδωρή: Τα Γράμματα του Αϊνστάιν στην Κομοτηνή
Το Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή αποτελεί την Ιθάκη που ο Κ. Καραθεοδωρής επιστρέφει όπως κατέληξε από μία Οδύσσεια να είναι η ανάδειξη του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού, του μεγαλύτερου από την αρχαιότητα. Ψάχνοντας να βρω μέρη για να συνδεθώ κι άλλο με την Κομοτηνή, αποφάσισα να επισκεφτώ αυτό το μουσείο. Η εικόνα θα έλεγε ότι δεν προκαλεί κανένα ενδιαφέρον, σε αντίθεση με το εσωτερικό που σε αφήνει άναυδο! Το μουσείο αποτελεί τον «θρόνο» του άρχοντα της επιστήμης. Από αυτό θα εκπέμπει στο εξής την λάμψη της δόξης του, γιατί όπως είπε ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου την μέρα του θανάτου του «Ό,τι παρήλθε πέρασε μα αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει».
Το μουσείο αναδεικνύεται σε χώρο παιδείας που έρχεται να καλύψει το έλλειμα της ύπαρξης του Καραθεοδωρή και των θεωρημάτων του από τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι, δεκάδες σχολεία που επισκέπτονται κάθε χρόνο το μουσείο έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το έργο και τα επιτεύγματα του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού του 20ου αιώνα και να νοιώσουν περήφανοι οι μαθητές για αυτήν την υπέροχη κληρονομιά, η οποία αφ’ ενός τους ανήκει και αφ’ ετέρου είναι αδαπάνητος ο θησαυρός, οπότε έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν από την χρήση του. Πληροφορούμαστε διαρκώς πως τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο εμπνέονται και δημιουργούν εκδηλώσεις για τον σπουδαίο Έλληνα Μαθηματικό και κάνουν περήφανους τους δασκάλους τους και τους πρωτεργάτες και λειτουργούς του μουσείου. Πραγματικά τα παιδιά γίνονται φορείς του πολιτισμού με αφετηρία τα Μαθηματικά και τον Καραθεοδωρή.
Η επικοινωνία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής έζησε σε μια εποχή που η αλληλογραφία ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας. Ο Έλληνας μαθηματικός αλληλογραφούσε 14 χρόνια με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Χειρόγραφες επιστολές του μεγάλου μαθηματικού, χωρίς τη συμβολή του οποίου πολλές πρωτοποριακές θεωρίες θα είχαν μείνει στάσιμες και ατελείς, βρίσκονται στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή. Ανάμεσά τους και ένα αντίγραφο της επιστολής που εστάλη τον Σεπτέμβριο του 1916 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν σχετικά με τρεις δυσκολίες που συνάντησε ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Ο Καραθεοδωρής απαντάει με άνεση στον Αϊνστάιν, αφού ο λογισμός των μεταβολών είναι «το βασίλειό του» αποσπώντας από αυτόν τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια, αφού με αυτό τον τρόπο του έδινε το διαβατήριο για να πάει στη Θεωρία της Σχετικότητας. Η πολύτιμη αλληλογραφία αγοράστηκε το 2011 σε δημοπρασία από την μαθηματικό και μέλος του «Συλλόγου Φίλων Καραθεοδωρή» Πάολα Βαγιωνή, η οποία στη συνέχεια τη δώρισε στο μουσείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου