Η Καστροπολιτεία της Σκύρου!

 Η Καστροπολιτεία της Σκύρου, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, υπήρξε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το αστικό κέντρο του νησιού.

Ο βράχος της Χώρας αποτελούσε την καρδιά του οικισμού από την μυκηναϊκή εποχή έως και τον 19ο αιώνα. Σήμερα, στο σημείο βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο είναι θεμελιωμένο στα τείχη της κλασικής ακρόπολης.
Τον 8ο και τον 9ο αιώνα μ. Χ., η Σκύρος υπέφερε από τις επιδρομές των Σαρακηνών, με αποκορύφωμα τη λεηλασία του 900 μ. Χ. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, το 1204, η Σκύρος πέρασε στη δικαιοδοσία των Ενετών.
Τον Μεσαίωνα, η αύξηση του πληθυσμού οδήγησε στην λειτουργία της ως Ακρόπολης. Δεν είναι γνωστό πότε άρχισε να αναπτύσσεται ο οικισμός πέρα από τα όρια του κάστρου. Πιθανολογείται ότι οι σημερινές συνοικίες ξεκίνησαν να δημιουργούνται κατά τη Βυζαντινή περίοδο.
Το 1537, κατακτήθηκε και λεηλατήθηκε από τον Τούρκο ναύαρχο-πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Σε όλη αυτή την περίοδο, αλλά και αργότερα τον 19ο αιώνα, το κάστρο αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους του νησιού.
Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

1 σχόλιο

  • Nana Emmenidou
    ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΨΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ. ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΙΝΑΙ ΞΗΡΟ,ΚΑΙ ΑΔΕΝΔΡΟ,ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ,ΔΑΣΩΔΕΣ.ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΛΟΓΑΚΙΑ ΤΟΥ .ΔΕΝ ΑΛΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ.ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΗΤΟ,ΑΠΕΡΑΝΤΕΣ ΑΜΜΩΔΗΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ,ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ,ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις