Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 1821. ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ, ΤΟΥ ΤΥΦΟΥ, ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΕΓΙΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ
«Το Εθνικόν Στρατιωτικόν Νοσοκομείον Ναυπλίας την Καποδιστριακή Περίοδο»
ΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΩ,
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930.
ΣΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΟΠΩΣ Η ΠΑΝΩΛΗ, Ο ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΦΟΣ, Η ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ, Η ΧΟΛΕΡΑ, Η ΕΥΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ.
ΝΑΥΠΛΙΟ:Οι επιδημίες πανώλης, τύφου και χολέρας στο πρώτο νοσοκομείο του Καποδίστρια
ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ (1821-1827) ΚΑΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (1828-1831), ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑΝ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΟΙΜΟΚΑΡΘΑΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΥΦΟ, ΕΛΟΝΟΣΙΑ, ΔΥΣΕΝΤΕΡΙΑ. ΈΤΣΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, ΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΎΔΡΑ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. ΜΕΡΙΜΝΗΣΕ ΚΑΙ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (25-11-1829) ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΑΤΡΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΟΣΙΝΟ ΤΟ 1828 ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΠΟΡΟΥ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΊΔΡΥΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΡΕΑΝ Σ΄ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΑΠΕΛΕΘΕΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΧΕΔΙΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΣΤ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΗΤΑΝ Ν' ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ: «ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΝ ΑΣΧΗΜΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΛΟΝ, ΤΟ ΕΔΟΚΙΜΑΣΑ Ο ΙΔΙΟΣ, ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΗ ΩΣ ΑΡΙΣΤΗ ΤΡΟΦΗ ΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΝΤΑΠΑΣΙΝ ΑΤΡΟΦΟΥΣ». Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ. ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΈΓΡΑΨΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΚΦΟΡΗΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΙΔΡΩΤΟΠΟΙΩΝ ΑΔΕΝΩΝ.
ΜΕΤΕΦΡΑΣΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟΤΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΧΟΛΕΡΑΣ, ΕΞΟΡΜΟΥΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΙΝΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ, Η ΠΑΡΟΔΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΨΥΧΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΥΝΕΡΡΕΕ ΕΚΕΙ ΕΠΙΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Η ΠΟΛΗ ΩΣ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΛΟΓΙΚΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΙΘΥΝΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΥΤΟ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ – ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ- ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΕΙΑ.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΚΙΟΛΑΣ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΜΑΡΤΙΟΣ 1823). ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΝ- ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ «ΚΟΙΝΟ», ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ. Η ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ (11.11.1825). ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΟ ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΤΟ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΤΩΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΩΝ» ΚΑΙ ΤΟ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ». ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1828 Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ. ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 1828 ΕΩΣ ΤΟ 1832 ΗΤΑΝ ΤΟ Α’ ΕΘΝΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ Η ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ. Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΚΟΠΕΥΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Σ’ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ.
ΠΡΩΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΗΤΑΝ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΒΟΛΟΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (1823) ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 400 ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ (1825) Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ, ΚΑΘΩΣ ΛΟΓΩ «ΕΠΙΔΗΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΕΖΗΤΗΘΗ ΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΣΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΕΤΕΡΑ ΕΙΣ ΘΕΣΙΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΑΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΤΕΡΑΝ, ΩΣ ΤΟΙΑΥΤΗ ΔΕ ΠΑΡΕΧΩΡΗΘΗ Η ΕΙΣ ΗΝ ΗΔΗ ΔΙΑΤΕΛΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙΣΑ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ».
ΤΟ 1825 ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ Η. TREIBER, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ (1828) ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, Ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΒΑΓΙΑΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ. ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΤΟΣ ΑΥΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 40 ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
Η ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑ, ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΒΑΛΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΒΑΛΛΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΡΟΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ, ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΡΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑΤΗΡΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ.
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ Α’ ΕΘΝΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΙΟΤΕΡΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ (1827-1833) ΓΙΑΤΡΟΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΩΣ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1832 ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΦΤΩΧΩΝ, ΟΡΦΑΝΩΝ, ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ, ΥΠΟΔΙΚΩΝ, ΠΟΡΝΩΝ, ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΔΙΕΘΕΤΑΝ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ.
ΤΟ 1832 ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ – Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΤΑΧΘΗΚΕ- ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΑΝ ΣΤΟ Β. ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟ. ΈΚΤΟΤΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΟ 1836 ΕΠΑΥΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ Α’ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΠΟΛΗΣ – ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΨΑΡΟΜΑΧΑΛΑ- ΣΤΟΥΣ ΒΔ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΔΕΛΦΩΝ
ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ Φ. ΤΟΜΠΡΟΣ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ VI, ΈΚΔΟΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ, 2007.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ,ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΣ,ΑΠΟ ΄΄ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΄΄ΗΡΩΕΣ΄΄ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΠΑΡΕΛΑΒΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΛΑΣΠΗ,ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ,ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΟΥ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΒΡΗΚΕ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ,ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ,ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΥΨΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ
ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ,ΕΝΑΣ ΙΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΚΟΡΩΝΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ,ΑΛΛΑ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ,ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ,ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΥΓΕΙΑ
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
13.1. ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΈΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩΝ.
13.2. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
13.3. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΥΨΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ.
13.413.7. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ- ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ, ΜΕ ΝΕΡΟ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ. ΣΕΛΙΔΑ 27 ΑΠΟ 40
13.8. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ,
13.9. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
13.10. Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΠΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.
ΈΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου