ΟΙ ΊΜΒΡΙΟΙ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ!!!

   Η ΊΜΒΡΟΣ (ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ:

 İMROZ, ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑGÖKÇEADA), ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ. ΈΧΕΙ ΕΚΤΑΣΗ 279 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 8.644 ΚΑΤΟΙΚΩΝ (2014),[1] ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 700 ΕΙΝΑΙ ΈΛΛΗΝΕΣ.[2] ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, Η ΑΛΙΕΙΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ, Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΙΤΗΡΩΝ/ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΛΕΚΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ.


ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ:


ΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΡΙΚΗ ΘΕΟΤΗΤΑ ΊΜΒΡΑΜΟΣ,ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΤΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΝΗΚΕ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΛΗΜΝΟ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ. ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΙΔΡΥΣΑΝ ΕΚΕΙ ΑΠΟΙΚΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟ 450 Π.Χ., ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 6 ΑΙΩΝΕΣ.


ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


ΠΕΡΙ ΤΟΝ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟ 100% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 8.000, ΗΤΑΝ ΈΛΛΗΝΕΣ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΕΛΛΙΑ, Η ΊΜΒΡΟΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΤΟ 1920, Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΙΑΔΟΧΟ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. Η ΙΔΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΟΜΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, ΚΑΙ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΕΚΤΕΝΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΟΡΟΣ ΟΠΩΣ ΠΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΕ ΕΥΡΕΩΣ.

ΤΟ 1926, Ο ΝΕΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΊΜΒΡΟΥ, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ. Ο ΝΟΜΟΣ 1151 ΤΟΥ 1927 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ. Η ΊΜΒΡΟΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ GÖKÇEADA (ΓΚΙΟΚΤΣΕΑΝΤΑ) ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΘΗΚΑΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΛΟΓΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ.

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960, ΕΠΕΦΕΡΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ. Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ "ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ" (ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ) ΓΙΑ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΥΞΗΣΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΝΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 135, ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ. Η "ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ" ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΙΡΙΝΚΙΟΪ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΊΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΊΜΒΡΟΥ

·        ΆΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 294 ΕΛΛΗΝΩΝ.

·        ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 142 ΕΛΛΗΝΩΝ.

·        ΠΑΝΑΓΙΑ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 85 ΕΛΛΗΝΩΝ.

·        ΑΓΡΙΔΙΑ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 73 ΕΛΛΗΝΩΝ.

·        ΕΥΛΑΜΠΙΟΝ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 58 ΕΛΛΗΝΩΝ.

·        ΓΛΥΚΥ, ΜΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 57 ΕΛΛΗΝΩΝ.

·        ΚΑΣΤΡΟ, ΑΝΕΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ Η ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ/ΓΙΟΡΤΕΣ (Π.Χ ΠΑΣΧΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ). ΠΗΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΔΟΛΔΟΥΡΗΣ (ΈΛΛΗΝΑΣ ΊΜΒΡΙΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ), ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ).

ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΙΜΒΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


ΌΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΈΤΣΙ, ΟΠΟΙΟΣ ΊΜΒΡΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ. ΟΙ ΊΜΒΡΙΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ. ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΜΒΡΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ -- Π.Χ. ΈΛΛΗΝΑΣ, ΟΛΛΑΝΔΟΣ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΛΠ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ (ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ) ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΙΜΒΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΟΥΝ/ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ. ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 26 ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ 1993 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2011.

 Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

«ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΩΣ

 ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΊΜΒΡΟ ΑΠΟ ΈΛΛΗΝΕΣ»



ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟΤΕ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΧΟΥΝ
ΠΕΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΣΑΝ ΚΟΤΕΤΣΙΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΟΡΥΛΛΑ


«ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΊΜΒΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ», ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ, ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΣΕ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ SOS ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΑΓΝΟΕΙΣ.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΕΠΙΤΟΠΟΥ, ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟ ΕΝΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΖΕΣΤΟ ΑΠΟΣΗΜΕΣΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΊΜΒΡΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΟΥΣΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.

ΜΙΑ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΠΟΛΗ, ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΣ «ΚΟΛΛΑΣ» ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΓΡΑΦΙΚΗ, Η ΛΟΖΑΝΗ, ΤΟ 1923 ΕΜΕΛΛΕ ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ ΣΧΕΔΟΝ 2 ΕΚΑΤ. ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ. Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Η ΊΜΒΡΟΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ, ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ «ΕΠΙΣΗΜΟ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΑΛΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 1964 ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ERITME PROGRAMI (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ) ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΊΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΤΟ 1975, ΚΑΘΩΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ, ΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΚΑΙ «ΜΟΝΤΕΛΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ «ΔΥΟ ΑΥΓΑ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ», ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΩ ΜΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΓΛΥΚΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΤΟ ΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ «ΠΩΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΊΜΒΡΟ».

ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΩ ΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΜΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΙΡΙΝΚΙΟΪ (ŞIRINKÖY). ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ ΜΕ ΤΑ «ΣΤΟΙΧΙΣΜΕΝΑ» ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΩΝΑΣ. ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΤΑΒΛΩΝ, ΚΟΤΕΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ· ΚΑΠΟΤΕ ΕΚΕΙ ΕΜΕΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6.000 ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ, ΚΛΟΠΕΣ, ΒΙΑΣΜΟΥΣ.


ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ «ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΗΚΑΝ» ΧΙΛΙΑΔΕΣ, ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΧΑΣΚΟΥΝ ΑΔΕΙΑ, ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ΤΟ ΦΩΣ ΠΑΙΖΕΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ. Η ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ. «ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΗΤΑΝ ΤΑ ΝΤΑΜΙΑ, ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΤΩΝ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙΩΤΩΝ», ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.

ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ, ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΗΝΙΚΟ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ. ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1966, ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ, Η ΤΑΙΝΙΑ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΡΟΜΟΥ. ΟΙ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΝΑΝ ΤΟ ΦΟΒΟ. Η ΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΡΧΙΖΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ. ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΟΝΟΥΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΙΛΑ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ «ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ. «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ», ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΙΣΟΛΟΓΑ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ, ΩΣΤΟΣΟ, ΘΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΦΕΥΓΑΝ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΡΟΥΧΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

«Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΤΟ 1974, ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΓΡΙΑ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΑΣ ΕΚΡΥΒΕ ΟΣΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΕΚΛΕΒΑΝ, ΕΣΠΑΓΑΝ. ΕΙΧΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΥΡΟΥΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ», ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ, ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ.


ΑΦΗΝΩ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΠΙΣΩ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ· ΤΟ ΑΛΛΟΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.

ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΔΥΟ ΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ: ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΟΥ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΟΥ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΣΚΑΦΗ. ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΜΑΔΑΡΟ.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ (ΣΑΝ ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ), ΑΝΗΦΟΡΙΖΩ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΚΑ, ΣΤΟ ΑΛΛΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΔΕΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. ΤΑ ΚΑΦΕΤΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΔΕΝΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΊΜΒΡΟΥ, ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΣΤΟΥΣ ΙΜΒΡΙΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ.

ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΟΥ ΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ ΕΙΧΕ ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΕΝΝΙΑΘΕΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΙΑΤΡΕΙΟ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΕΥΡΟΜΗΧΑΝΕΣ, 21 ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΕΞΙ ΣΚΕΠΑΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΛΥΣΤΑΡΙΑ, ΔΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, 14 ΚΑΦΕΝΕΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΧΑΛΑΚΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΧΕΡΙΑ, ΕΝΩ ΤΗ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΑΣΜΑΤΩΝ ΣΠΑΕΙ Η ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΡΔΩΝ.

ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΚΜΗΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΜΕΝΕΣ ΣΚΕΠΑΣΤΕΣ ΒΡΥΣΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΚΑ, ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΠΕΤΡΟΧΤΙΣΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΟΡΟΦΗ. ΉΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΥΣΤΑΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΓΟΥΡΝΕΣ. ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΤΟΙΧΟ Η ΒΡΥΣΗ ΠΟΥ ΕΦΕΡΝΕ ΝΕΡΟ, ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟΙΧΟ ΕΣΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ.

ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ, ΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΦΩΣΕΙ ΣΑΝΙΔΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ. ΌΣΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΑ, ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΩΣ ΚΟΤΕΤΣΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΜΕΣΑ. ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΑ ΣΑΠΙΣΜΕΝΑ ΣΑΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ «ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ»: ΕΝΑ ΕΜΑΓΕ ΠΙΑΤΟ, ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ, ΕΝΑ ΛΑΓΗΝΙ. ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΧΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ, ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΔΕΙΟ.
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΠΑΡΩ «ΛΑΦΥΡΟ» ΕΝΑ ΑΔΡΑΧΤΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΩ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ.

ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΛΕΧΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. ΌΣΟΙ ΠΑΛΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ.

«ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ ΕΧΕΙ 70-80 ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΧΕ 4.500 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. 350 ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΉΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΧΩΡΙΟ», ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο 78ΧΡΟΝΟΣ ΜΙΜΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ. ΜΕ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΕΡΑΣΕΙ ΚΑΦΕ Η ΡΑΚΗ, ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΟΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ. ΣΧΕΔΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, «ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ» ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ. ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΠΛΕΟΝ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.

ΌΤΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΑΡΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙ: «ΈΡΧΟΝΤΑΝ ΝΥΧΤΑ, ΣΚΟΤΕΙΝΙΑ... ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ;». ΌΤΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1975 ΠΗΡΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ, ΑΠΑΝΤΑ: «ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ».



ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΙΣ ΒΟΡΙΝΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ –ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ–, ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ. ΈΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΣΕΙ ΕΔΩ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΥΟ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΝΕΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, ΕΝΑ ΤΟ 1950 ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΟ 1955. ΊΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΡΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ ΓΕΝΙΚΑ, ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΜΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΝΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ: ΤΟ 2013, ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΒΓΑ, ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ. ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΙΧΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ, ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΠΗΓΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ.


ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΟΣ ΣΠΑΝΕ ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΙΣ «ΑΠΟ ΚΕΙ» ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΙΑΣΕΙ Ο ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ. ΕΔΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ, ΟΙ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΝΗΦΟΡΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ. ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙΩΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΠΙΟ «ΤΑΠΕΙΝΕΣ» ΔΟΥΛΕΙΕΣ: ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ, ΡΑΦΤΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.


ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ «ΑΓΡΙΕΨΑΝ» ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. «ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ», ΜΟΥ ΛΕΝΕ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ. Η ΊΜΒΡΟΣ ΕΓΙΝΕ İMROZ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΚΙΟΚΤΣΕΑΝΤΑ (GÖKÇEADA), ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ.

ΈΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΝΥΧΤΩΝΕΙ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ. ΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΜΠΛΕ ΩΡΑ», ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΒΟΥΝ. ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ 48ΩΡΟ ΜΕΤΑ, ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΊΜΒΡΟ, ΔΕΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΟ ΣΧΟΙΝΟΥΔΙ. ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΛΙΜΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΕΜΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ 1926, Ο ΝΕΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΊΜΒΡΟΥ, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ. Ο ΝΟΜΟΣ 1151 ΤΟΥ 1927 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΔΛΔ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
ΑΠΟ ΤΟ 1926,ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ,ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ,ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΣΤΗΡΙΟ,ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ

 ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις