ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η “ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ” ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ...Ε.ΣΥ

  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η “ΑΛΑ ΤΟΥΡΚΑ” ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 499/8/3/2021



ΔΥΟ ΤΟΝΟΥΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΟΣΤΡΑΚΩΝ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΟΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΓΙΑ ΔΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ  ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ.

ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ (ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΙ ΚΑΙ E. COLI)

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ, ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΥΨΗΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΔΟΥ ΚΑΙ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥΤΟΞΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΣΕ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ.

ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΤΟΞΙΚΩΝΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΤΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑΕΙΤΕ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ ΕΙΤΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ.  

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΣΦΑΤΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

ΌΣΤΡΑΚΑ ΒΑΡΟΥΣ 1.968,300 ΚΙΛΩΝ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ, ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΝΩ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΔΑΠΟΙ, ΗΛΙΚΙΑΣ 54, 51, 39 ΚΑΙ 56 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ – ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΟΣΤΡΑΚΩΝ.

 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΩΞΗΣ ΠΑΡΑΤΥΠΑ ΕΙΣΕΛΘΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΦΕΡΡΩΝ, ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΛΕΜΒΟ ΤΥΠΟΥ ΠΛΑΒΑ, ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΟΠΟΥ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΙΚΑΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΣΤΡΑΚΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΈΒΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΆΗ ΓΙΩΡΓΗ ΔΕΛΤΑ ΈΒΡΟΥ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΣΕ ΔΥΟ Ι.Χ. ΟΧΗΜΑΤΑ, ΕΝΩ ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΑΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ, ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΕΜΒΟ ΚΑΙ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ. ΆΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΝΩ Η ΛΕΜΒΟΣ ΡΥΜΟΥΛΚΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.

 

ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ, ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΩΝ (ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΨΥΚΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ), ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΕΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΣΤΡΑΚΩΝ

ΠΑΚΟΕ

Έλληνες ψαράδες: Μας πυροβόλησαν Τούρκοι αλιείς



Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, κοντά στις ακτές της Λέρου. Όπως κατήγγειλαν, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, αλιείς από δύο ελληνικά καΐκια, Τούρκοι ψαράδες, πυροβόλησαν κατά ριπάς προς το μέρος τους.

Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό. «Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», ανέφερε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.

Σύμφωνα με τους Έλληνες αλιείς βρίσκονταν κοντά σε νησάκι, όταν τους προσέγγισαν τουρκικά καΐκια. Τότε ζήτησαν από τους Τούρκους ψαράδες να αποχωρήσουν, ωστόσο εκείνοι τους απείλησαν και λίγο μετά συνέβη το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.  

Τις τελευταίες ημέρες οι αντεγκλήσεις Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων είναι αρκετές, αλλά το σημερινό περιστατικό είναι πρωτόγνωρο, όπως λένε οι Έλληνες αλιείς.https://www.liberal.gr/news/ellines-psarades-mas-purobolisan-tourkoi-alieis/216110

Προκαλούν οι Τούρκοι ψαράδες στο Αιγαίο - Τι καταγγέλλουν οι αλιείς της Καλύμνου 




Μια ανάσα από το νησί της Ψερίμου πλησίασαν Τούρκοι ψαράδες. Όπως καταγγέλλουν Έλληνες αλιείς ενώ εκείνοι τους ζητούσαν να φύγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το λιμενικό δεν πλησίασε στο σημείο παρά τις εκκλήσεις τους.

"Αυτό είναι το δεύτερο το σκάφος του τουρκικό, που τραβάει μέσα στην περιοχή μας. Μιλάμε ένα μίλι από τις ακτές της Ψερίμου και κατεβαίνει προς την Κω, στην Αμμόγλωσσα. Αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά δυστυχώς καμία ανταπόκριση από τα δικά μας μέσα. Δουλεύουν οι κύριοι ανενόχλητοι και μας βγάλαν και φωτογραφία" αναφέρει ψαράς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ενώ προσθέτει: "Δηλαδή βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού. Τι να πω κι εγώ δηλαδή. Έχουμε έρθει σε απελπισία όλοι μας, όλοι μας. Δηλαδή εάν πιάσουμε πάνω από τον Έβρο και κατεβαίνεις κάτω είμαστε απελπισμένοι όλοι στο θέμα αυτό". Το περιστατικό συνέβη παραμονή της Εθνικής επετείου με τους Έλληνες ψαράδες να λένε πως είναι καθημερινό φαινόμενο.

Ο ίδιος ο ψαράς τράβηξε το σχετικό βίντεο και καταγγέλλει ότι το Λιμενικό τους αγνοεί: "Λέμε ρε παιδιά, βγάλτε ένα βίντεο να στείλουμε στην Κω έστω να δούνε τι γίνεται να μην νομίζουν ότι μιλάμε στα τηλέφωνα και λέμε ψέματα. Αναγκάστηκα λοιπόν και πήρα στην Κω τηλέφωνο και τους είπα "παιδιά αυτό κι αυτό γίνεται" και μου λένε "είναι περιοχή της Καλύμνου δεν είναι περιοχή δική μας για να στείλουμε το πλωτό αλλά εμείς τέλος πάντων θα το ελέγξουμε το πράγμα". Ούτε αυτοί βγήκαν έξω. Μιλήσαμε με τους ανθρώπους που είναι στο κέντρο παρακολούθησης και μας λένε παιδιά εμείς είμαστε λιμενικοί, παίρνουμε διαταγές, δεν είμαστε υπουργοί.Πηγή: enikos.gr

ΚΑΙ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΄΄ΕΓΚΛΗΜΑ΄΄ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Η εγκληματική καταβύθιση από τους Τούρκους του αλιευτικού “Μαρίτσα» πριν 58 χρόνια και οι τουρκικές παρενοχλήσεις σήμερα.


Του Γεωργίου Δ.Δρόσου

 Οι προκλητικές τουρκικές παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών σκαφών στην ευρύτερη  θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, δεν είναι μία τακτική που ανακάλυψαν και εφαρμόζουν οι γείτονες τα τελευταία χρόνια, όπως ίσως αρκετοί πιστεύουν.

 Η τακτική αυτή έχει βάθος χρόνου, έκανε την εμφάνιση της από την Eνσωμάτωση της Δωδεκανήσου και μετά και συνεχίζει μέχρι σήμερα, 70 και πλέον χρόνια με διάφορες μορφές.

Σήμερα το  ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ διαθέτει και το άριστα εκπαιδευμένο στελεχιακό προσωπικό και τα κατάλληλα σύγχρονα σκάφη και μέσα για την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας ,την αντιμετώπιση των προκλητικών τουρκικών παρενοχλήσεων και την προστασία των ελληνικών αλιευτικών σκαφών και των πληρωμάτων τους που δραστηριοποιούνται στην θαλάσσια περιοχή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα τους βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό 24 ώρες το 24ωρο. Και το κυριότερο αντιμετωπίζουν τις προκλητικές τουρκικές παρενοχλήσεις με ψυχραιμία, υπευθυνότητα, σύνεση, ναυτοσύνη αποφεύγοντας «παγίδες» για εμπλοκή και πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Τα όποια περιστατικά κατά καιρούς συμβαίνουν χαρακτηρίζονται ως συνήθη και στην πλειονότητα τους είναι ήσσονος σημασίας, τα δε παράπονα κάποιων ψαράδων για παρενοχλήσεις και οι κραυγές αγωνίας τους, δεν πρέπει να αγνοούνται, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγούν σε άμεσες βιαστικές, αντιδράσεις εν θερμώ, όπως κάποιες φωνές υποστηρίζουν.

Τα συμβάντα αυτά δεν  αποτελούν τον κανόνα, αλλά κάποιες εξαιρέσεις.

Φυσικά κι αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν, αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκ μέρους του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ της περιοχής μας με τα σκάφη που διαθέτουν τα Λιμεναρχεία Κω,Καλύμνου και Λέρου , αν οι γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου δεν ήταν η αποφυγή δημιουργίας εντάσεων, κάτι που σίγουρα θα συνέβαινε σε περιπτώσεις ενεργής εμπλοκής

Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή ας έλθουμε στο κυρίως  θέμα μας

Ανέκαθεν όπως προαναφέραμε, οι γείτονες δημιουργούσαν προβλήματα, αμφισβητώντας τα θαλάσσια σύνορα και οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τη δεκαετία του ’50 και του ’60 οι ενέργειες των Τούρκων κατά των Ελλήνων ψαράδων ήταν συνεχείς, ακραίες ,βίαιες και εγκληματικές και μάλιστα εντός  ελληνικών χωρικών υδάτων τις περισσότερες φορές. Υπήρξαν δολοφονικές ενέργειες, συλλήψεις ,βασανισμοί ,καταδίκες φυλακίσεις σε μπουντρούμια της Τουρκίας αθώων ψαράδων που πήγαιναν για το μεροκάματο.

 Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΜΑΡΙΤΣΑ»

Στις 22 Νοεμβρίου 1962 το αλιευτικό «ΜΑΡΙΤΣΑ» βυθίσθηκε δι’ εμβολισμού από το τουρκικό περιπολικού «Ζ17»,ενώ αλίευε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων όπως αποδεικνύεται από το εντοπισθέν στο βυθό ναυάγιο του σκάφους, μεταξύ Κω και Ψερίμου.

Στο σκάφος επέβαιναν 7 ναυτικοί, 6 από Κάλυμνο και ένας με καταγωγή από Μυτιλήνη . Ο Μανώλης Λόλιας (Σάρακας) καπετάνιος του αλιευτικού 30 ετών , ο Γιάννης Κουλλιάς ετών 70, ο Γιώργος Μυλωνάς 15 ετών, ο Ιωάννης Λόλιας 22 ετών , ο Ζαχαρίας Καραμαλής,  ο Μανώλης Μηλιάδης ,ο Γιάννης  Γιατζόγλου. Οι δύο τελευταίοι νεαροί ηλικίας 17 ετών ,δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από του Τούρκους κατά τη διάρκεια του συμβάντος .

Ο καπετάνιος Μανώλης Λόλιας κατάφερε πέφτοντας στη θάλασσα να διαφύγει και να διασωθεί παρότι οι τούρκοι «γάζωναν» με πολυβόλα στη θάλασσα για να το σκοτώσουν. Ο καπετάν Μανώλης κολυμπώντας για περίπου 5 ώρες κατάφερε και βγήκε στις ακτές της Ψερίμου ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθήσαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ

Το Μάρτιο  1963  παρέχεται από την τουρκική Κυβέρνηση αμνηστία εις παντοειδείς εγκληματίας ,εκτίοντας φυλάκιση  μέχρι πέντε ετών,

Οι Καλύμνιοι ναυτικοί μετά από τέσσερις μήνες περίπου αποφυλακίζονται μαζί και με άλλους ψαράδες από Κω που βρισκόντουσαν φυλακισμένοι στα Μούγλα για αρκετά χρόνια

Η επιστροφή των αποφυλακισθέντων Ελλήνων αλιέων από τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα, κατόπιν της παροχής αμνηστίας εις παντοειδείς εγκληματίας ,εκτίοντας φυλάκιση μέχρι πέντε ετών, αποκάλυψε σε όλη τη έκταση του, το δράμα των κατά καιρούς συλλαμβανομένων Ελλήνων ψαράδων  από τα τουρκικά περιπολικά και δημιούργησε ένα τεράστιο ηθικόν θέμα δια το Υπουργείο των Εξωτερικών και δια την τότε Κυβέρνηση γενικότερα.

Διότι ενώ η Κυβέρνηση τηρούσε σιγήν ασφαλείας μετά την εγκληματική καταβύθιση του «Μαρίτσα» διά να μη διαταράξει τας «φιλικάς» σχέσεις με την Τουρκίας, μία απίστευτος τραγωδία εις βάρος Ελλήνων πολιτών εξετυλίσσετο μεταξύ των φυλακών της  Αλικαρνασσού και των φυλακών των Μούγλων .

 Από τους πέντε επιζήσαντες από το πλήρωμα, εν ζωή σήμερα είναι ο καπετάν Μανώλης Λόλιας (Σάρακας)89 ετών, ο Γιώργος Μυλωνάς 72 ετών που διαμένουν στην Κάλυμνο και ο Γιάννης Λόλιας που διαμένει στην Αυστραλία.

Ο Γιάννης Κουλλιάς έφυγε από τη ζωή μετά την αποφυλάκιση  και την επιστροφή του στην Κάλυμνο, ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες που βίωσε στις τουρκικές φυλακές. Για τον Ζαχαρία Καράμαλη από τη Μυτιλήνη δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Σας παρουσιάζουμε  δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στο φύλλο της 10ης Μαρτίου 1963. Το δημοσίευμα υπογράφει ο δημοσιογράφος Σπύρος Γιαννάτος, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ήταν παντρεμένος με την Καλυμνιακής καταγωγής Κατερίνα Καθοπούλη Γιαννάτου

Ευχαριστίες:

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να ευχαριστήσουμε το συμπατριώτη μας δικηγόρο Μικέ Ν. Κουντούρη που από το προσωπικό του αρχείο μας παραχώρησε το φύλλο της εφημερίδας Ελευθερίας με το σχετικό δημοσίευμα που θα παραθέσουμε παρακάτω,

Να σημειώσουμε ότι ο Μικές Κουντούρης μαζί με τον Ιωάννη Σκουλαρίκη υπήρξαν συνήγοροι των μελών του πληρώματος του αλιευτικού «ΜΑΡΙΤΣΑ»

Επίσης να ευχαριστήσουμε το Γιώργο Κούρο, συνταξιούχο τραπεζικό, ο οποίος μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.

Τέλος να ευχαριστήσουμε την οικογένεια του καπετάν Μανώλη Λόλια και ιδιαίτερα τα παιδιά του Στέλιο και Νίκο για τις πληροφορίες που μας έδωσαν. Επίσης το Γιώργο Μυλωνά με τον οποίο μιλήσαμε για τις τραυματικές εμπειρίες που έζησε σε ηλικία μόλις 15 ετών και όπως μας υποσχέθηκε σύντομα θα μιλήσει στο φακό του kalymnos-news.gr εξιστορώντας το τραγικό περισατικό και τα όσα βίωσε στη φυλακή.

Ας έλθουμε όμως στο  δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» της 10ης Μαρτίου 1963 που είχε  τίτλο: 

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΜΑΡΙΤΣΑ»

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΟΥΛΟΦΡΟΣΥΝΗ ΑΠΕΘΡΑΣΥΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Οι Έλληνες ναυτικοί θυσιάζονται εις τον Μολώχ της ελληνοτουρκικής “φιλίας’’

Ένα δημοσίευμα, διαχρονικής σημασίας και αξίας  για τη δήθεν ελληνοτουρκική «φιλία», που καυτηριάζει και αναδεικνύει την κυβερνητική δουλοφροσύνη εκείνης της εποχής, μία γραμμή που δυστυχώς και σήμερα ακολουθείται από κάποια πρόσωπα με διάφορες παραλλαγές και πολιτικές.

Επίσης εξιστορεί το περιστατικό και με αρκετές λεπτομέρειες περιγράφει το τι συνέβη εκείνο το βράδυ, τις εγκληματικές ενέργειες των Τούρκων που είχαν ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν δύο νεαροί Καλύμνιοι, τη βάναυση συμπεριφορά που βίωσαν οι 4 συλληφθέντες ,αλλά και τη  κτηνώδη και βάρβαρη μεταχείριση που είχαν κατά την κράτηση τους στις φυλακές .https://kalymnos-news.gr/2021/01/%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B2%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%8D/


ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΄΄ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ΄΄ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΟΙ ΄΄ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΄΄ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΛΙΕΩΝ,ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΚΑΘΕ ΠΟΙΝΗ ΣΕ ΄΄ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΠΟΥ ΨΑΡΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ΄΄!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 401 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 1492, ΦΕΚ Α ΑΡ. 106/17 ΙΟΥΛΙΟΥ 1950 ,ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4619 ,ΦΕΚ Α, ΑΡ.95/11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΤΟ ΑΡΘΡΘ 401 ΕΛΕΓΕ:ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΠΟΥ ΨΑΡΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ, Η ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΩΣ ΕΞΗ ΜΗΝΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 401 ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ

ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΤΙ ΝΟΜΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ?

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΥΣΙΚΑ [ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ] ,ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑ

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

 ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΔΙΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις