ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΟΟΣΑ...Ε.ΣΥ?

  


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ, ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΦΤΩΧΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ», Ο ΟΟΣΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΤΑ 2/3 ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ. Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΨΗΛΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΑ, ΟΠΟΥ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΕΠΟΧΗ (2007) ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 5,4 ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ, Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ- ΕΚΑΣΤΗ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΟΥ 2005, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥΤΕΡΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΧΕΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.

ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ (39%) ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2014 ΣΕ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2007. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ. ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΤΕΤΑΡΤΗΜΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΩΡΕΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ, Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΓΡΑΦΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ (-50%), ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. ΤΟ 80% ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟ 2007, ΕΝΩ ΤΟ 2014 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ 66% ΤΟ 2014. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 20%.


Σε άρθρο του γερμανικού δικτύου της Deutsche Welle, που τιτλοφορείται «Η κρίση αφήνει τους Έλληνες να πεινάνε και τα παιδιά να υποσιτίζονται», περιγράφονται τα στοιχεία μιας αποκαλυπτικής έρευνας του Transnational Institute με έδρα το Άμστερνταμ.

Τα στοιχεία της έρευνας προκαλούν σοκ: Το 14% των μικρών Ελληνόπουλων, σχεδόν δύο στα δέκα παιδιά, παραμένει υποσιτισμένο καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν κάθε δεύτερη ημέρα ένα πιάτο φαγητό με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό που είχε καταγραφεί το 2008 όταν ξεκίνησε, δηλαδή, η κρίση.

Το ρεπορτάζ της DW ξεκινά με την περιγραφή της κατάστασης σε ένα κεντρικό ψαράδικο στο Μαραθώνα. «Έχει φτάσει μεσημέρι και το ψαράδικο είναι ακόμα άδειο. Κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του. Αφού δεν έχουν έρθει ακόμα, πιθανότατα δεν θα έρθουν ποτέ. Άλλη μια μέρα με όσπρια και ζυμαρικά», δηλώνει η ιδιοκτήτριά του Μαρία Χασώτου.

«Υπάρχουν σημάδια πείνας παντού. Κι εγώ αν δεν είχα άλλο τρόπο να βάλω φαγητό στο τραπέζι για τα παιδιά μου θα έψαχνα στα σκουπίδια», δηλώνει στην DW ο συνταξιούχος Γιώργος Κρικής.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται η πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά, που βασίζονται στα εισοδήματα των παππούδων και των γιαγιάδων. «Αλλά οι συντάξεις έχουν περικοπεί 13 φορές από το 2009 αφήνοντας τις οικογένειες με δραματικά λιγότερα εισοδήματα, χωρίς πρόσβαση ούτε καν στα απαραίτητα», προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Βάσει της έρευνας του Transnational Institute, 9% των παιδιών στην Ελλάδα δεν μπορούν να απολαύσουν τουλάχιστον ένα γεύμα με πρωτεϊνη όταν πριν την έναρξη της κρίσης το ποσοστό ήταν 4%.
«
Ντροπιασμένοι για να παραδεχθούν την δυσχερή κατάσταση αρκετοί οικογενειάρχες επιλέγουν να υποφέρουν στη σιωπή», σημειώνει η DW και παραθέτει τη μαρτυρία μιας γυναίκας από το Μαραθώνα: «Αρκετές γυναίκες στη γειτονιά μου ζητούν να τους φέρω λίγο φαγητό γιατί ντρέπονται να πάνε στο συσσίτιο. Οι Έλληνες για χρόνια έκρυβαν τα βάσανά τους, αλλά τώρα η πείνα είναι παντού. Και το χειρότερο φαίνεται να επεκτείνεται».

Η δημοσιογράφος της DW σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά με παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία λόγω της πείνας. Επικαλείται, δε, μαρτυρίες δασκάλων που βλέπουν μαθητές να έρχονται στο σχολείο για μήνες τρώγοντας μόνο ρύζι. «Ορισμένα παιδιά έχουν εντοπιστεί να ψάχνουν στα σκουπίδια με άλλα να παρακαλούν συμμαθητές τους για ξεροκόμματα».

Στην DW μίλησε και ο Γιάννης Ρακόπουλος που εφοδιάζει κυλικεία σχολείων στην Αθήνα και μεταφέρει την εμπειρία του για τα χρέη των νεαρών Ελλήνων που πεινάνε. «Έχουν χάσει το λογαριασμό με τα βερεσέ που έχουν συγκεντρωθεί. Αλλά είναι αδύνατο να γυρίσεις την πλάτη σου σε ένα παιδί που κάθε μέρα επικαλείται μια δικαιολογία εκλιπαρώντας για φαγητό».

«Με τις αποταμιεύσεις να έχουν εξαφανιστεί, ορισμένοι έχουν υποχρεωθεί ακόμα και να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα επιλέγοντας να τα επισκέπτονται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες», προσθέτει το ρεπορτάζ.

Ο πρώην ειδικός εισηγητής για το Δικαίωμα στο Φαγητό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα προτείνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο φαγητό.

«Είναι απίθανο ότι οι αξιωματούχοι στην Αθήνα θα υποστηρίξουν τέτοια ενέργεια σύντομα. Από την αρχή της κρίσης οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν συναινέσει στη σκληρή λιτότητα και τα δημοσιονομικά μέτρα σε αντάλλαγμα για τα δάνεια που κράτησαν τη χώρα», καταλήγει το ρεπορτάζ της DW.

Δραματική η κατάσταση στη χώρα μας σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute – Δύο στα δέκα Ελληνόπουλα δεν μπορούν να απολαύσουν τουλάχιστον ένα πλήρες γεύμα – Χιλιάδες νοικοκυριά βασίζονται στα εισοδήματα των παππούδων και των γιαγιάδων

  

Τι κι αν η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η πολυετής κρίση χρέους άφησε πίσω μια ολόκληρη χώρα «λαβωμένη», με τα αποτελέσματά της να πλήττουν ευθέως την πλειονότητα των πολιτών της, που βρίσκονται αντιμέτωποι – ιδίως τα μικρά παιδιά – με την πείνα και τον υποσιτισμό.


Οικονομικά της υγείας

Μία στις τρεις οικογένειες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

 


Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση - Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα Ελληνόπουλα καθώς σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας. Η παρατεταμένη κοινωνικο-οικονομική κρίση διογκώνει το επισιτιστικό πρόβλημα και ενισχύει πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Prolepsis, με την ευκαιρία του διεθνούς εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (στις 16 Οκτωβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας (στις 17 Οκτωβρίου).

Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από το σχολικό έτος 2012-3 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ένα Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας. Το Πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11 εκατ. γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα σε σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης. Οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για να την κάλυψη περίπου 100 σχολείων, με 7.500 συνολικά μαθητές. Άλλα 2.032 σχολεία από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη αιτηθεί να ενταχθούν στο Πρόγραμμα από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 250.000 μαθητές, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης.

Μία στις τρεις οικογένειες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015 δείχνουν με αριθμούς και ποιοτικά κριτήρια την ανάγκη των παιδιών: Το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση: Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. Αντιστοίχως, οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο, σε ποσοστό 24% έναντι 13%, και να αποδώσουν στα μαθήματά τους, σε ποσοστό 22% έναντι 10%. Το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» αναφέρει η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis και καλεί όλους τους φορείς σε συστράτευση για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος.

Πώς ωφελούνται οι μαθητές
Τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του Προγράμματος είναι πολλαπλά και σημαντικά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Prolepsis κατά την υλοποίηση του Προγράμματος το σχολικό έτος 2014-2015. Ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 20%, το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου στο Πρόγραμμα ενισχύει τον δυναμικό του χαρακτήρα και το καθιστά αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής σχολικής ζωής. Καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, αυξάνονται οι γνώσεις τους σχετικά με τη διατροφή, ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και ευνοείται, παράλληλα, η επικοινωνία των γονέων με το σχολείο. Σε ποσοστό άνω του 60% οι γονείς αναφέρουν βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους και μείωση της σχολικής διαρροής.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ, www.SNF.org), ο μέγας δωρητής του Προγράμματος από την έναρξή του, ενισχύει φέτος το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ με δωρεά συνολικού ύψους 2,5εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 1 εκατ. ευρώ διατίθεται άμεσα για τις ανάγκες του Προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της δωρεάς θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds).

Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί
Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί αποτελούν ένα άλλο σημαντικό πρόγραμμα δράσης του Ινστιτούτου Prolepsis. Αφορούν τον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων, τις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση), τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και τους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι για όλους στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος, με πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, συμβάλλει τα τελευταία 25 χρόνια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσ https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomika-tis-ygeias/mia-stis-treis-oikogeneies-zei-se-sinthikes-ftoxeias-i-koinonikou-apokleismou/ελίδες http://diatrofi.prolepsis.gr και www.prolepsis.gr.

ΆΝΤΖΕΛΑ ΖΙΟΥΤΗ

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ;

ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΈΛΛΗΝΕΣ - ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ;

ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΦΤΩΧΟΙ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΦΤΩΧΕΙΑ; ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟ ΟΡΙΣΜΟ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΩΣ ΑΠΟΤΟΚΟΣ ΑΥΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΖΩΗΣ. ΈΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΡΕΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, ΜΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΕΝΔΥΣΗΣ, ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΒΥΤΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΗ. ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Η ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ.

ΩΣ ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΟΥ 60% ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 60% ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΟΙ Η ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ. Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ.

ΌΜΩΣ ΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ. ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΈΛΛΗΝΕΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ Ο ΣΕΒ, ΤΟ 68,3% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΖΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ 12,9% ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 55,4% ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΥΑΛΩΤΟ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ. ΉΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ.

 ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ; ΑΡΚΟΥΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ; ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΒΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ;

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2019 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ,ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ  ,ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΛΟΙ  ΟΙ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΩΧΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ,ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΜΕΣΩ ΤΗΣ Ε.ΣΥ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ,ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ ,ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ



 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις