ΠΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ....Ε.ΣΥ?

  

ΠΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

 


- ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΤΗΣ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ. ΌΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΣΤΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ. ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΙΩΝΩΝ, ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΕΠΟΧΩΝ ΑΛΛΟΤΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΔΑΥΤΩΝ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ.

 

 ΆΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ.  Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΓΙΝΕ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1850, ΤΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1882. ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1907 ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΕΞΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ( ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΑΔΕΛΦΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ ”ΆΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ”HIRSCH”. ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΝΤΕ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΧΕΣ.

 


 ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΙΔΡΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΝΟΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΥΒΛΑ ΜΗΚΟΥΣ 40-50 Μ. ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΥΣ 5-6. ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΚΡΟ. ΚΑΠΟΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΗΤΑΝ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΠΙΣΣΑΡΙΣΜΕΝΟ ΧΑΡΤΟΝΙ), ΕΝΩ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΟΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΣΤΗ ΘΕΑΣΗ ΤΟΥΣ. ΧΩΡΙΖΟΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΦΑΡΔΕΙΣ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

 ΤΟ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΧΕ ”ΧΤΙΣΤΕΙ” ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΑΜΑΞΙΔΙΟΥ). Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΠΑΡ’ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ. ΤΟ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΧΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΕΦΤΑΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ. 

 

 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΤΟ 1902, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΟΥΛΟΥΣΗ ΒΕΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΝ Ξ. ΠΑΙΟΝΙΔΗ. ΣΤΟ ΝΟΗΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1904 ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 29ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ”ΤΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟΝ ΑΝΑΡΡΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ”. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ”ΑΛΗΘΕΙΑ”, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΩΡΟΦΟ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΥ, ΕΝΩ Η ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ), ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΑΞΕΩΝ, ΤΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΗΡΙΟ, ΟΙ ΛΟΥΤΡΩΝΕΣ, ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑΣ, ΤΟ ΧΗΜΕΙΟ, ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ, ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ. ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ” Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΧΕ 100 ΚΛΙΝΕΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΤΜΗΜΑ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΚΩΝ. ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΥΠΗΡΧΑΝ: ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, ΔΥΟ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ, ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΚΛΙΝΕΣ, ΔΥΟ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΚΛΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ Η «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΤΕΛΕΙΟΤΑΤΗ, ΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΕΡΧΟΤΑΝ ΣΤΙΣ 35.000 ΜΕ 40.000 ΠΕΡΙΠΟΥ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ”ΧΑΜΗΔΙΕ” ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ”, ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1910 ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΡΑΧΙΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ (Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 2.500 Λ.Τ.) ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ, ΩΡΛ, OΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ, OΥΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ, OΡΘΟΠΕΔΙΚΟ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ. ΤΟ 1912 ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ”ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”. ΕΙΚΟΝΑ: FACEBOOK/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΤΟ 1941 ΕΠΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΑΛΗΤΟΠΑΙΔΟΣ». Σ’ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1945, ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ. ΕΙΚΟΝΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΦΗΚΑΣ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ”

 



ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΑΓΕΝΗ ΧΑΡΙΣΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 1890 ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ. ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΤΟ 1893-94, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΕΡ. ΤΣΙΛΛΕΡ. ΈΤΣΙ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ (ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ) ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΜΒΑΔΟΥ 10.000 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΠΗΧΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ. ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ΔΙΩΡΟΦΟ, ΑΝΕΤΟ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕ 34 ΚΛΙΝΕΣ. ΤΟ 1909 ΜΕ ΔΩΡΕΑ Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΤΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΣ ΑΝΕΓΕΡΘΗΣΑΝ 2 ΝΕΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ, ΕΝΑ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ 10 ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ (Η ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΛΕ ΣΤΙΣ 6/3/1910) ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΙΑ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΤΟ 1926 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟ ΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΠΟΡΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΔΩΡΕΑΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ”, ΚΥΡΙΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ, ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ 1935. ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ EΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1950, ΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ, ΩΡΛ ΚΑΙ OΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΝ Σ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1955. ΤΟ 1957 ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ, ΑΛΛΑΞΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ. ΤΟ 1985 ΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΝΠΔΔ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ.. ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2001 ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ Α΄ ΠΕ.Σ.Υ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ:359 ΚΛΙΝΕΣ (41 ΓΙΑ NΟΣΗΛΕΙΑ MΙΑΣ HΜΕΡΑΣ ΚΑΙ 8 ΓΙΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ), ΤΟ ΣΥΜΕΩΝΙΔΕΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΈΛΕΓΧΟ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ

 

ΤΟ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΝΕΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΜΦΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ. ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

 

 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ  ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΔΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 13, ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ». ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1893-94 ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ  ΠΙΕΡΟ ΑΡΙΓΚΟΝΙ. ΕΞΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΤΙΝΙ ΚΑΙ ΜΟΔΙΑΝΟ, ΗΤΑΝ ΙΤΑΛΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» | Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ (1885 – 1912), ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, UNIVERSITY STUDIO PRESS ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΣΟ 8.000 Λ.Τ. ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΜΕ ΕΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΑΤΕΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ TOMASSO, ΞΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΑ. ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1893 ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΙΓΚΟΝΙ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΕΘΕΤΕ 30-35 ΚΡΕΒΑΤΙΑ, ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ, ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΕΚΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ. ΌΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟ 1978 | Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ (1885 – 1912), ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, UNIVERSITY STUDIO PRESS ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ”LIBRES PENSEURS”. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΥΟ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΝΟΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ. Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1902, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΕΛΟΥΣ – ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, Η ΕΚΘΕΣΗ HOERNES ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΑΝ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΣ Η ΔΙΑΡΚΟΥΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΕ. ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΠΟΖΕΛΙ. «ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟ ΑΝΑΡΡΩΣΙΝ ΔΙΑΤΕΛΟΥΝΤΕΣ, ΙΔΡΥΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΙΔΙΩΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΝ (50 Μ. ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ), ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΟΝ ΘΕΑΝ ΗΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ, ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟΝ ΑΕΡΑ ΟΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΤΙΣ, ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ, ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥ ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΤΑΣ ΜΕΤΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΦΟΣΙΩΣΕΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΙΣ ΤΑΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΑΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ» | ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, 1908, ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΤΟ 1910, ΣΤΑ 49 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 12 ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΜΑΤΙΚΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΩΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΗΠΟ, ΣΑΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΥ (ΣΧΕΔΙΑ ΕΛΙ ΜΟΔΙΑΝΟ). ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟ 1978 | Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ (1885 – 1912), ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, UNIVERSITY STUDIO PRESS



 ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΥΠΗΡΧΕ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ, ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ ΜΕ 25 ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟΡΑ ΝΗΠΙΑ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ, ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ. ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ – ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ – ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ. ΤΟ 1945 ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 1950 ΑΠΕΤΥΧΕ.

 

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΛΟΙΜΩΔΩΝ) ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΕΩΣ ΤΟ 2013. ΕΙΧΕ 100 ΚΛΙΝΕΣ ΚΑΙ 200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

. ΤΟ 2011 ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΧΕΠΑ». ΤΟ 2013 ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΚΑΙ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ». 

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ. ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΌΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟ 1978 | Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΞΟΧΩΝ (1885 – 1912), ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, UNIVERSITY STUDIO PRESS ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 21, ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ. ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ (ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ) ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1907 ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ) ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ (ΧΙΡΣ), Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 1904, ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΕΙΚΟΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΣΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟ 1907 ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΝΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

 


 ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1907, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1910 (ΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1909) ΕΓΙΝΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ. ΕΙΚΟΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1916 ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΩΣ «ΔΙΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝ 16 ΚΛΙΝΑΣ ΜΕΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΟΥ, ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΝ ΔΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΘΕΡΜΟΥ ΥΔΑΤΟΣ, ΑΠΑΣΤΡΑΠΤΟΝ ΕΚ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΡΟΥΝ ΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ».  ΤΟ 1924, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ. ΤΟ 1925 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ «ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΣΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ» ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ. ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ) ΤΟ 1939 ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ «ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ» ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΪΔΡΥΘΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1975. ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’70 ΚΑΙ ΤΟ 1983 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ. ΤΟ 1984, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ (ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ. Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1994. ΕΙΚΟΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ «Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΚΤIΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΠΡΟΣΟΨΗ: ΕΞΙ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΜΙΚΙΟΝΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΡΑΝΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΣΤΥΛΙΟ ΜΕ ΕΛΙΚΟΕΙΔΗ ΑΝΑΓΛΥΦΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΤΕΧΝΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΡΟΦΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΧΑΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΗ ΑΥΛΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. ΑΝΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΨΗΛΟΣ ΑΝΑΛΗΜΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΤΕΣ», ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.

 

 ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1994 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΙΩ. ΠΑΣΣΑΛΙΔΗ (ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ) ΓΕΝΙΚΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΤΟ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΤΟΥ ΤΕΩΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΩΣ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». ΤΟ ΤΕΩΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΤΑΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΧΙΡΣ» ( ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ).

 

 Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΠΙΕΡΟ ΑΡΙΓΚΟΝΙ. Η ΒΑΡΩΝΗ CLARA HIRSCH (ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΝΟΥ ΜΩΡΙΣ ΧΙΡΣ, ΕΒΡΑΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ) ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΩ ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 200.000 ΧΡΥΣΑ ΦΡΑΓΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ. ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ΈΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 1904 ΚΑΙ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 1908.

 

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΙΡΣ» ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΩΥΣ ΜΙΣΡΑΧΗ, ΕΓΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΛΛΑΤΙΝΙ ΚΑΙ ΑΝΕΨΙΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΩΥΣ ΑΛΛΑΤΙΝΙ. O ΜΙΣΡΑΧΗ, ΑΦΟΥ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΕΠΕΒΛΕΨΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ. Ο ΙΔΙΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ 1908 ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ. ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΩΡΟΦΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΙΣΩ ΠΤΕΡΥΓΑ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΕΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ 97 ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ, ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ Σ’ ΑΥΤΟ ΠΕΝΤΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΗ, OΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΑΙ ΔΥΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ. ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ 26/5/1905 ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕ 1.000 ΕΙΚΟΣΑΦΡΑΓΚΑ. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΙΡΣ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ 1908 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1941. ΤΟ 1917 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ, ΟΤΑΝ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΕΚΕΙ ΤΟ 14Ο ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ 80 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ 20 ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ. ΔΙΕΘΕΤΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ”ΜΕΓΑΛΟΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟΝ ΚΛΙΒΑΝΟΝ ΔΙ’ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕΤΑ ΠΙΕΣΕΩΣ”. ΈΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΙΣΑΡΧΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΖΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.   ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΠ, ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΒΠΠ.

 

 ΤΟ 1941 ΕΠΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ. ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1950, ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟ «ΛΑΪΚΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΤΟ 1951, Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΙΡΣ» ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΙΚΟΝΑ FACEBOOK: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥΔΗΣ ΤΟ 1983 ΤΑ ΔΥΟ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΚΑΙ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ (Π.Δ. 67/24-2-1983, ΦΕΚ 28/1983 ΤΕΥΧΟΣ Β’) ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΩΝ 626.  ΤΟ 1985 Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΙΩΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΕ 180 ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ.  ΈΤΣΙ, ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΙΣ 806. ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ, ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΘΕΤΕ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΧΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ («ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΚΑΙ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»).

 

  ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΙΚΟΝΑ FACEBOOK: PANOS MARTZ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

 

  ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ., ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΣΟΤΙΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ  ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΜΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟΤΕΡΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΝ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΟΣΟΣΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΑΥΤΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΦΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ CAMPUS ΧΩΡΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 30. ΦΕΤΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ. TΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΣΕ  ΣΧΗΜΑ Π. ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1880 ΚΑΙ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΙΠΠΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ.  ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ, ΠΟΥ ΑΦΗΝΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΦΙΠΠΟΥ ΤΟΤΕ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ. ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΥΡΙΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ( ΣΥΖΥΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΔΑΓΚΛΗ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ) ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ. ΚΑΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ 27 Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1916 ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ Γ΄ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ “ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ” ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 400 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΛΙΝΩΝ. ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΤΑΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΤΟ 1919 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΕΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΑΠΟ ΤΟ 1922 ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΈΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΥΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 1923 ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ 13.02.1923 ΩΣ “ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ” ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΤΕ 220 ΚΛΙΝΕΣ.   ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΑΠΛΩΣ “ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ”. ΤΟ 1941 ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΕΠΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΗΤΟΠΑΙΔΟΣ, ΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ Κ.Α.Π.Η. ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ. Σ’ ΑΥΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΤΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1945. ΕΙΚΟΝΑ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, ΤΟ 1945, ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΕΡΑ.

 

 ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΜΩΣ  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ. ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ, ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ, 1945-1950, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.  Η ΠΕΙΝΑ, Η ΑΘΛΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ 1951 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.ΤΟ 1974 ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΛΥΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΟΥ. ΤΟ 1978 ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ 1980 ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ. ΤΟ 1984 ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 700 Τ.Μ. ΠΟΥ ΓΕΙΤΟΝΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΚΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΔΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ( ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ).ΤΟ 1986 ΜΕ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ. ΣΤΙΣ 6.6.1995 ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΔΙΑΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ». ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΌΤΑΝ ΤΟ 1941 ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΤΑΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΛΑΜΑΡΙΝΑΣ – ΚΑΤΑΠΑΚΤΗ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΠΛΕΓΜΑ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΥΟ ΔΙΟΔΟΥΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΜΙΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (Η ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΠΑΚΤΗ) ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

 

 ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΕΘΕΤΕ ΚΙ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕ ΤΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΆΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΝΟΙΚΤΟΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΝΩ Η ΚΑΤΑΒΑΣΗ Σ΄ΑΥΤΟ ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΟΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΣΕ ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΑΤΥΕΘΕΙΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΕΙΚΟΝΑ: FACEBOOK ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΤΑ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ OPEN HOUSE THESSALONIKI 2016 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ, ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΤΣΟΥΓΚΑ. ΈΤΣΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, ΣΤΙΣ 19 ΚΑΙ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 2 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (1917-1918) ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ . ΌΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΤΑΝ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΣΕ ΣΤΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΩΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΛΟΓΑ «ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ» ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ Γ.Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

 

 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ, ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ “ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΥΜΑΤΙΩΝΤΩΝ”. 

 

 ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ, ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ “ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ”. ΤΟ ΞΗΡΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΜΕΣΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑ. ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΦΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΚΗΝΕΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΑΤΡΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΟΙ ΚΑΠΝΕΓΑΡΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΣΟ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1938, ΔΙΕΞΑΓΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΟΜΗΣ, ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΤΡΙΝΟΥ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕΤΕΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΤΙΣΤΗΚΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ. ΕΝΩ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΤΟ “ΠΕΤΡΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ” ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΗ ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΤΟ“ΣΕΡΡΑΪΚΟ ΚΤΙΡΙΟ”, ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕΡΑΪΚΟ ΓΙΑΤΙ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΧΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ. ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΥ ΑΓΓΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ 700 ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.

 

 ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΝΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΈΤΣΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΦΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΗΤΑΝ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΜΟΛΙΣ ΜΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΣΤΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΑΕΡΙΖΟΝΤΑΙ.

 

 Ο ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ, ΕΣΤΗΣΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ. ΜΗΤΕΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΦΗΝΑΝ ΚΑΛΑΘΙΑ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ, ΗΤΑΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΔΕΣΜΟ ΑΓΑΠΗΣ. ΚΟΠΕΛΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΝΕΑΡΟΙ ΞΕΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ. ΜΙΚΡΑ ΦΥΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΩΣ “ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ” ΖΩΗΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΦΗΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΞΑΝΑΕΒΛΕΠΑΝ ΠΟΤΕ. ΩΣΤΟΣΟ, ΈΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΜΙΑ ΠΙΣΤΗ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ .Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΥ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΕΙΧΕ ΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΥΤΟΥ, ΕΝΤΟΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΈΤΣΙ ΣΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΑ. Η ΖΩΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ, ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ. ΟΙ ΦΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΦΥΤΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΩΝΤΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΠΑΝΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΠΡΟΒΑΛΛΑΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΑΝΕΒΑΖΑΝ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΡΕΜΠΕΤΙΚΕΣ ΚΟΜΠΑΝΙΕΣ… ΣΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝΟΝΤΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΛΥΜΑΤΩΝ,  ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΟ, ΘΥΡΩΡΕΙΟ.

 

ΤΟ 1962 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ “ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ” (Κ.Ν.Θ.Β.Ε.) ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ Η ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ,Η ΠΑΝ/ΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ, Η ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΩΡΛ ΚΛΙΝΙΚΗ. ΤΟ 1969 ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1970. Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. ΤΟ 1978  ΤΟ “ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΝΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ” ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΛΕΙΝΕΙ. ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ “ΤΡΙΔΥΜΟ”, “Δ’ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ” Κ.Α. ΜΕΤΑ ΤΟ 1981 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΑΛΜΑΤΩΔΩΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΤΟ 1983 ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ “ΓΕΝΙΚΟ” ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ “ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” . ΈΚΤΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΤΟ 1983 ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ-ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ, Η Α΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Η Β΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Η ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ, Η Β΄ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ, Η ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, Η ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ, ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. ΤΟ 1984 ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ Η ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ, Η ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ, Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ, Η ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΤΟ 1985 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ, Η Ω.Ρ.Λ. ΚΑΙ Η ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΓΝΑΘΟΥ, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ, ΩΤΟΡΥΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.   ΤΟ 1986 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ: Η Α’ ΚΑΙ Η Β’ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, Η Α’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, Η ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΤΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΤΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ. ΤΟ 1987 ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΕΝΩ Η ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ Α’ ΚΑΙ Β’. ΤΟ 1988 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ Η Δ’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ.

 ΤΟ 1998

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ (ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ), ΕΝΩ ΤΟ 1999 ΑΡΧΙΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ «ΣΤΟΡΓΗ». ΤΟ 2001 ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ (ΜΕΘΕ), Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ.

 

 ΑΧΕΠΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΧΕΠΑ» ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΝΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 1942. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΑΤΡΙΔΑ.  ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΧΕΠΑΝΣ (ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ AMERICAN HELLENIC EDUCATIONAL PROGRESSIVE ASSOCIATION ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)  ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΙ ΑΧΕΠΑΝΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΤΟ 1945, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΩΓΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 300-400 ΚΛΙΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΕΝΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ. ΈΤΣΙ ΔΟΘΗΚΕ Η ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΧΕΠΑ. ΕΙΚΟΝΑ FACEBOOK: ΈΦΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ 1947 ΟΙ ΑΧΕΠΑΝΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΧΕΠΑ. ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ 1951 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ, ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 1953 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ 120 ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΚΛΙΝΕΣ, ΔΙΕΘΕΤΕ  ΤΡΕΙΣ (3) ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΜΙΑ (1) ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ (4) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ). ΤΟ 1955 ΜΕΣΩ ΔΩΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΚΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ RAEDDA BARNER, ΑΝΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΔΥΝΑΜΗΣ 100 ΚΛΙΝΩΝ. ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΤΕΡΥΓΑ, ΤΟ 1958, ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ. ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕΤΑ, ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΙΣ 500 ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΛΙΝΕΣ. ΤΟ 1968 ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΣΧΟΛΗ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΧΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ  589/11-9-1968. ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΙΩΡΟΦΕΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 120 ΚΡΕΒΑΤΙΑ, ΤΡΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΜΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (AΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ, MΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, BΙΟΛΟΓΙΚΗΣ XΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ), ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΩΡΗΤΩΝ. ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ Η ΦΟΥΛΑ ΚΑΛΛΙΤΣΑΝΤΣΗ, Ο ΠΑΡΙΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΣΑΝΤΣΗΣ, Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ MDA ΕΛΛΑΣ. ΕΙΚΟΝΑ FACEBOOK: ΈΦΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ 2016 ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ Η Β΄ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ.

 

ΟΙ ΟΚΤΑΚΛΙΝΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΚΛΙΝΟΙ, ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 60 ΚΛΙΝΕΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 20 ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, ΠΕΡΙ ΤΑ 14.000 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΕΡΙ ΤΑ 3.000 ΠΑΙΔΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΧΕΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ COVID-19. 424 Γ.Σ.Ν.Ε.  ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ, ΩΣ Γ΄ ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΤΟ 1912 ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΑΤΡΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ “ΚΩΤΤΑ” (ΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 25 ΑΥΓ. 2007 ΣΥΝΕΧΩΣ, ΕΚΤΟΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ). ΚΤΙΣΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ (1888) ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 1912, ΜΕΤΕΤΡΑΠΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΜΕΤΑ ΤΟ 1912, ΜΕΤΕΤΡΑΠΗ ΣΕ Γ′ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟ 1925 ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 1929 ΣΕ Α′ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΠΡΩΤΟΣ ΈΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΙΑΤΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ, ΥΠΗΡΞΕ Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΘΩΜΑΝΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΙΑΤΡΟ ΝΙΣΣΙΜ ΠΑΣΣΑ. EΙΚΟΝΑ: FACEBOOK PAUL ZEPDJI ΤΟ 1940 ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 500 ΑΣΘΕΝΩΝ. ΉΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. ΤΟΣΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (ΜΕΤΑΞΥ Α′ ΚΑΙ Β′ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ 300. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΕΠΑΥΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1948 ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ  ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΗΚΕ ΣΕ 424 ΓΣΝΕ. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 750 ΑΤΟΜΑ. ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2007 ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ 424 ΓΣΝΕ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 100 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΠΟ ΜΥΡΤΩ ΤΟΥΛΑ

READ MORE ATHTTPS://PARALLAXIMAG.GR/THESSALONIKI/PALIA-THESSALONIKI-TA-NOSOKOMEIA-TOU-TOTE-STO-SIMERA ΠΗΓΕΣ: ΒΙΒΛΙΟ: ”H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΩΝΑ, ΒΙΒΛΙΟ: ”Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ”, ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ, NGDA.GR, 424GSNE.ARMY.GR,

READ MORE AT: HTTPS://PARALLAXIMAG.GR/THESSALONIKI/PALIA-THESSALONIKI-TA-NOSOKOMEIA-TOU-TOTE-STO-SIMERA https://www.youtube.com/watch?v=laK_qh
45c6M

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ,ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΕΙΝΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΄΄ΕΒΡΙΣΚΑΝ΄΄ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ] ,ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΛΩΣ ΡΙΜΑΖΟΥΝ ,ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Ο ΜΟΝΟΣ ,ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ,ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ,ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ:

Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

 Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
13.1. ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΈΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩΝ.
13.2. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
13.3. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΥΨΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ.
13.4. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
13.5. ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΞΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ.
13.6. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΜΕΓΙΣΤΑ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΓΙΑ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΛΠ.
13.7. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ- ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ, ΜΕ ΝΕΡΟ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ. ΣΕΛΙΔΑ 27 ΑΠΟ 40
13.8. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ,
13.9. ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
13.10. Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕ ΟΤΙ ΠΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.
ΈΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ


.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις