Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.αποδόμηση των λεχθέντων

 Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

 Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2022


 Στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής, συμμαχητές της Νέας Δημοκρατίας,

 Ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτή την πραγματικά θερμή υποδοχή και χαίρομαι που συνεδριάζουμε και πάλι, καθώς στην Πολιτική μας Επιτροπή η κομματική εμπειρία συναντά το νέο αίμα της παράταξης και η παράδοσή μας διασταυρώνεται με τις σύγχρονες ιδέες.

 Είναι εδώ γυναίκες και άντρες που εκπροσωπούν κάθε κοινωνικό στρώμα και γωνιά της χώρας, νεολαίοι αλλά και πρεσβευτές του απόδημου ελληνισμού.

 Πρόκειται με άλλα λόγια, κ. Γραμματέα, για το κατεξοχήν πολιτικό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, που μάλιστα συγκαλείται στην πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς ολοκληρώνεται το 2022 και στην αφετηρία της τελικής ευθείας προς τις καθοριστικές εκλογές του 2023.

 

Και ακριβώς αυτή η συγκυρία είναι που δίνει και σαφές περιεχόμενο και στα μηνύματά μας όλο το επόμενο διάστημα. Γιατί, ως κυβέρνηση, καλούμαστε πλέον να αναδείξουμε το έργο μας, επιβεβαιώνοντας ότι “το είπαμε και το κάναμε”. Ως κόμμα να τηρήσουμε την κατεύθυνση του Συνεδρίου μας, βαδίζοντας “δίπλα στον πολίτη”. Και ως πρώτη δύναμη της χώρας να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην τροχιά προόδου που επέλεξε τον Ιούλιο του 2019, φράζοντας το δρόμο σε μία “δεύτερη φορά στη συμφορά”. Και δίνοντας μία δεύτερη ισχυρή εντολή στην εθνική προκοπή, με σταθερότητα, με συνέχεια και με συνέπεια.

 

Είναι αλήθεια ότι ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας δεν αντιμετώπισε σε τόσο μικρό χρόνο, τόσες μεγάλες διαδοχικές ή και ταυτόχρονες κρίσεις: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο μέχρι τη διετή πανδημία και από τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας ως την ενεργειακή έκρηξη και την παγκόσμια ακρίβεια.

 

Κι όμως, μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον η ελληνική κοινωνία και οικονομία όχι μόνο έμειναν όρθιες, αλλά με τη συμπαράσταση της πολιτείας μετέτρεψαν τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και προόδευσαν.

 ΤΟ ΨΕΜΑ:

Ύστερα από 40 μήνες διακυβέρνησης, η ανάπτυξη για το 2022 αγγίζει το 6%. Το ίδιο διάστημα η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της 12ετίας. Οι εξαγωγές μας πέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια. Επενδυτικοί κολοσσοί: Google, Microsoft, Pfizer, ψηφίζουν Ελλάδα, φέρνοντάς την πρώτη στην επιχειρηματικότητα. Ενώ παντού προχωρούν μεγάλα έργα: το Μετρό της Αθήνας απλώνεται, της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται. Σύγχρονες αρτηρίες διατρέχουν την επικράτεια, από την Κρήτη ως την Ήπειρο. Ένα μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα ξεκινά, ενώ στο Ελληνικό και σε μεγάλες υποδομές της Περιφέρειας τα εργοτάξια έχουν πιάσει δουλειά.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:


ΤΟ ΨΕΜΑ:

 Πίσω από όλα τα παραπάνω κρύβονται χειροπιαστά κοινωνικά αποτελέσματα. Περισσότερες δουλειές, πιο αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις και μια καλύτερη ζωή για τον πολίτη. Γιατί είναι η ανάπτυξη που μάς επιτρέπει να μειώνουμε διαρκώς φόρους και εισφορές. Να αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό και να τον αυξήσουμε ξανά, και πάλι, την 1η Μαΐου 2023. Να αυξήσουμε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τις συντάξεις την 1/1/2023.

 Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανεργία των νέωνΤο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, με πρώτη την Ισπανία, αν και τον Ιούνιο καταγράφηκε σημαντική πτώση στα ποσοστά της χώρας μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12,3% από 15% τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους και έναντι12,5% τον Μάιο.https://www.ot.gr/2022/08/01/diethni/eurostat-protathlitria-i-ellada-stin-anergia-ton-neon/


Προεκλογική φιέστα Μητσοτάκη με τις εκκρεμείς συντάξεις


 «πλέον μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις σε διάστημα δυο μηνών» ξεχνώντας πως μόλις χθες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με εξώδικο στον ΕΦΚΑ αναφέρει πως όχι μόνο δεν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά ακόμα και όταν ύστερα από καιρό βγαίνουν οι οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις ο φόρος στα αναδρομικά των συνταξιούχων μπορεί να φτάνει και το 55%με αποτέλεσμα όταν παίρνουν τη σύνταξη να τους απομένουν μόνο μερικά ψίχουλα.

Είναι πλέον εμφανές, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, πως η απονομή συντάξεων -η οποία υποκρύπτει σοβαρότατα λάθη εξαιτίας των γρήγορων υπολογισμών που θα κληθούν να διαχειριστούν συνταξιούχοι και υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ύστερα από δύο χρόνια- θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε οποιαδήποτε «γέφυρα» για την 13η σύνταξη 

Με την επικοινωνιακή καταιγίδα να συνεχίζεται ακάθεκτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για σημαντικό επίτευγμα και για πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και πως το «τεράστιο εγχείρημα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο».

«Οι μισές κύριες συντάξεις βγαίνουν είτε με λάθη είτε μειωμένες»

«Αφού έκοψε τη 13η σύνταξη, στέρησε τα αναδρομικά από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για τις εκκρεμείς συντάξεις», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «με το σύστημα fast track οι μισές κύριες συντάξεις βγαίνουν είτε με λάθη είτε μειωμένες».

«Οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις είναι 125.000 και 55.000 τα εφάπαξ. Και τώρα με θράσος ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει, ως δικές του, τις αυξήσεις στις συντάξεις 

ΤΟ ΨΕΜΑ:

Είναι αυτή η απόδοση της οικονομίας που μάς επιτρέπει να στηρίζουμε καταναλωτές, επιδοτώντας λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Δεκαπλάσια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος – Απειλή για κάθε νοικοκυριό ο στασιμοπληθωρισμός

Με «σπασμένα φρένα» «τρέχουν» οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων: Είναι ενδεικτικό πως οι τιμές τους είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με εκείνες πριν δύο χρόνια! 

Ήδη από τον «πληθωρισμό ζήτησης» έχουμε περάσει στον «πληθωρισμό κόστους» και αναβιώνει η απειλή του περιβόητου στασιμοπληθωρισμού.

«Η αγορά μετοχών παλεύει με το μεγάλο σοκ στην προσφορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των τιμών του πετρελαίου. Ανησυχεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε στασιμοπληθωριστικό σοκ αντί απλώς σε ένα σοκ πληθωρισμού», δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Oxford Economics αποτυπώνοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν.

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός; Ουσιαστικά πιο αργή ανάπτυξη συνοδευόμενη με πιο επίμονο πληθωρισμό, με άλλα λόγια υψηλές τιμές σε πρώτες ύλες, αγαθά και υπηρεσίες, την ώρα που νέες δουλειές δεν θα ανοίγουν εύκολα.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΙΧΝΩ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΒΑΦΤΙΖΕΣΑΙ ΣΩΤΗΡΑΣ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΣΩ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Πήρατε 1,1 δισεκατομμύριο από τους παραγωγούς, αλλά ταυτόχρονα επιδοτήσατε και με 2 δισεκατομμύρια τον μήνα. Πώς εξηγείται αυτό; Εξηγείται με την απάτη που κάνατε και πρόκειται περί απάτης». 

«Ας πάρουμε τον μέσο όρο της μεγαβατώρας σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το χρηματιστήριο ενέργειας μόνο και μόνο που το αναφέρω είναι πρόβλημα, γιατί όταν λέτε ότι βάζετε πλαφόν στη χονδρική θα περίμενε ένας λογικός άνθρωπος ότι όταν έρχεται το κράτος -γιατί έχουμε κρίση- και λέει “θα επιβάλω πλαφόν στη χονδρική” καταργείται ή τουλάχιστον μπαίνει σε αναστολή το χρηματιστήριο ενέργειας. Ποιος είναι ο λόγος να έχεις χρηματιστήριο ενέργειας όταν πας εσύ στον παραγωγό και του λες “αυτή είναι η τιμή” διοικητικά επιβεβλημένη; Δεν καταργήσατε το χρηματιστήριο. Αφήσατε το ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας, όπου τρεις-τέσσερις ολιγάρχες μαγειρεύουν μεταξύ τους μια τιμή, να συνεχίζουν να τη μαγειρεύουν. Ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να έχετε μία τιμή που δίνει το χρηματιστήριο ενέργειας, και κατά μέσον όρο είναι 700 ευρώ τον τελευταίο χρόνο».

«Σύμφωνα με τη δική σας ρύθμιση, ότι υπάρχει ένα πλαφόν 115 ευρώ τη μεγαβατώρα από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, σωστά; Τα 700 τι είναι; Ποια ισχύει, τα 115 για την χονδρική ή τα 700 του χρηματιστηρίου;», πρόσθεσε, εξηγώντας «πώς γίνεται το αλισβερίσι»:.

«Το χρηματιστήριο ενέργειας προσδιορίζει την τιμή 700 ευρώ τη μεγαβατώρα για τη CVC, τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ παίρνει τα 700, αλλά πρέπει να επιστρέψει στο κράτος τα 558, που είναι διαφορά μεταξύ του 700 και του πλαφόν που έχετε βάλει, της διοικητικής τιμής. Έτσι παίρνει λοιπόν η ΔΕΗ 700 για την κάθε μεγαβατώρα από υδροηλεκτρικά και επιστρέφει στο δημόσιο τα 558. Τα 558 τι τα κάνει το Δημόσιο; Τα επιστρέφει στους παρόχους -όχι στους παραγωγούς- υποτίθεται για να μειωθεί το κόστος των παρόχων υποτίθεται ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων να μειώσει μέσα από αγοραίες διαδικασίες τη λιανική. Ποιον κοροϊδεύετε; Η CVC, που έχει αγοράσει τη ΔΕΗ, είναι και πάροχος είναι και παραγωγός. Ο Μυτιληναίος είναι και πάροχος είναι και παραγωγός. Ο Περιστέρης είναι και πάροχος είναι και παραγωγός. Ο Βαρδινογιάννης είναι και πάροχος και παραγωγός. Τι κάνετε δηλαδή; Και εδώ είναι η απάτη, δεν υπάρχει άλλη λέξη. Τους δίνετε τα 700 ευρώ, παίρνετε τη διαφορά με το πλαφόν από τη μία τσέπη και τους τα βάζετε αυτά τα χρήματα, τα 558, στην άλλη τσέπη. Πώς θα ωφεληθεί ο καταναλωτής από αυτό; Βεβαίως δεν ωφελείται». 

η επιδότηση των παρόχων γίνεται μέσω του δανεισμού:

«Βεβαίως εσείς, για να μην σας κρεμάσουν στα μανταλάκια οι δικοί σας ψηφοφόροι, πάτε και δανείζεστε από την κυρία Λαγκάρντ –γιατί από την κυρία Λαγκάρντ δανείζεστε, είναι μείον το ταμείο. Αυτά τα 2 δισεκατομμύρια που δίνετε κάθε μήνα από πού τα παίρνετε; Από το χρέος τα παίρνετε, από τον προϋπολογισμό που είναι μείον. Άρα τα δανείζεστε από τις αγορές. Οι αγορές αγοράζουν τα ομόλογα του κ. Σταϊκούρα και την ίδια στιγμή τα πουλάνε στην κυρία Λαγκάρντ, το γνωρίζετε πολύ καλά. Γι’ αυτό ακόμα είναι στο 4% τα επιτόκια δανεισμού και δεν είναι στο 14%». 

«Αυτό λέγεται απάτη! Από τη μια μεριά προσποιείστε ότι βάζετε πλαφόν στον κ. Περιστέρη, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση και βεβαίως στη CVC, από την άλλη μεριά ό, τι τους πάρετε τους τα δίνετε στην άλλη τους τσέπη και ταυτόχρονα δανείζεστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να επιδοτείτε, φεσώνοντας τις μελλοντικές μας γενιές, αυτούς τους ολιγάρχες. Αυτό είναι απάτη!», 

 μην συνεχίζετε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό». 

Και ναι, χάρη στις επενδύσεις δημιουργήσαμε 250.000 νέες θέσεις εργασίας. Και χάρη σε αυτή τη συνετή διαχείριση τα έσοδα από την πρόοδο μετατρέπονται σε μία διαρκή αρωγή, ειδικά προς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Συναγωνιστές της Πολιτικής Επιτροπής,

Τρία είναι τα μέτωπα μπροστά μας στο δρόμο προς τις κάλπες. Όλα συνδέονται μεταξύ τους αλλά και με τη διεθνή πολεμική κρίση που βιώνει ιδίως η Ευρώπη, ύστερα από δεκαετίες ειρήνης.

 

Πρώτον, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, με έναν πόλεμο στην καρδιά της ηπείρου αλλά και έναν απρόβλεπτο γείτονα που δανείζεται επιθετικές πρακτικές και αυτοκρατορικά οράματα από τον Ρώσο εισβολέα.

 Δεύτερον, η εσωτερική κατάσταση στη χώρα. Και πάλι, όπως συμβαίνει και αλλού, η εισαγόμενη ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση επιχειρείται να γίνουν μοχλοί κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.

 Για να το πω διαφορετικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι δυσκολίες που μάς πολιορκούν μπορεί να έχουν αφετηρία τη διεθνή κρίση, όμως εδώ γεφυρώνονται με επιδιώξεις άλλων κέντρων που επιθυμούν τη φθορά της κυβέρνησης.

 

Κοινοί στόχοι τους είναι, σε πρώτη φάση, η σύγχυση ώστε η δικαιολογημένη αγωνία να γίνει τυφλή διαμαρτυρία. Στη συνέχεια, η ρήξη στη σχέση εμπιστοσύνης- την οποία αγωνιστήκαμε πάρα πολύ για να οικοδομήσουμε, εδώ και τριάμισι χρόνια- , μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Και τελικά, η διαμόρφωση μιας αρρωστημένης πολιτικής ατμόσφαιρας που θα δυσκολεύει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις τολμηρές αλλαγές.

 

Γιατί, όπως έχω πει ανοιχτά και στην Βουλή, αυτός ο δραστικός εκσυγχρονισμός του τόπου τον οποίον έχουμε δρομολογήσει, ναι, έχει ενοχλήσει πολλούς. Και η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της.

 Αυτά τα κέντρα, λοιπόν, θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο Πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε. Θα επανέλθω στο θέμα αυτό στη συνέχεια.

 Φτάνοντας, έτσι, στο τρίτο και κατ’ εξοχήν προεκλογικό μέτωπο. Με μια αντιπολίτευση που λέει «όχι» σε όλα και «ναι» στο τίποτα, που ανακαλύπτει παντού και πάντα «ευθύνες Μητσοτάκη» πίσω από παγκόσμια προβλήματα, υποσχόμενη ακριβές λύσεις με φτηνά ψέματα. Και που κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά: σπέρνει διχασμό με λάσπη και απειλές. Απειλές, μάλιστα -προσέξτε- που δεν απευθύνονται σε εμένα ή στην κυβέρνηση αλλά και σε απλούς πολίτες.

 Προσέξτε: «Σου είπα, φύγε από την χώρα, ερχόμαστε», γράφει ο κ. Πολάκης σε έναν συνομιλητή του στο διαδίκτυο. Που σημαίνει ότι το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» ξαναζεί. Απευθύνεται, όμως, στον καθένα.

 Από την πλευρά μας, οι επιλογές μας είναι ξεκάθαρες. Η θέση μας είναι στον Δυτικό κόσμο, με το μέρος της αμυνόμενης Ουκρανίας, του απαραβίαστου των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου.

 Καταδικάζοντας τη βάρβαρη Ρωσική επίθεση όχι μόνο υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική Ευρώπη και την ειρήνη, αλλά το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθεί εκεί ένα τετελεσμένο δεσποτικού αυταρχισμού που πρόθυμα θα ήθελε να μιμηθεί η Τουρκία και στη γειτονιά μας.

 

Ακριβώς γι’ αυτό, άλλωστε, λέμε πως η πολιτική «ναι μεν, αλλά» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, κυρίες και κύριοι, απλά μια αμήχανη τοποθέτηση. Είναι μια συνειδητή εθνική έκπτωση.

 

Ο κ. Erdoğan, βέβαια, δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντί του. Όμως έχει εμένα, που του απευθύνομαι. Και έχει εμένα γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος.

 


Όμως, στον κ. Erdoğan απευθύνομαι με ειλικρίνεια όταν του λέω πως η Ελλάδα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο στις προσεγγίσεις.



ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ,ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΙΞΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ


Γνωρίζω καλά πως η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα. Θα το ξαναπώ: νιώθω φίλο μας τον τουρκικό λαό. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Όμως δεν παρασυρόμαστε -και δεν παρασύρομαι- σε διάλογο με το παράλογο. Λέω ναι σε κάθε συζήτηση που θα εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα.

 Απαντούμε στην επιθετικότητα με ετοιμότητα, με ασπίδα μας τις Ένοπλες Δυνάμεις και με εθνικό δόρυ τις συμμαχίες και την ενεργή διπλωματία.

 Πρόκειται για μία πολιτική, φίλες και φίλοι, εθνικής αυτοπεποίθησης που βεβαιώνεται από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και πλαισιώνεται από τις συνθήκες για τις θαλάσσιες ζώνες που κάναμε με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, σύντομα με την Αλβανία.

 Αλλά και με τις ενεργειακές συμφωνίες σε πολλαπλά επίπεδα: από τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από τον ήλιο της Αφρικής σε όλη την Ευρώπη, μέχρι την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης ως διεθνών κόμβων αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 ΨΕΜΑ:

Μιλώ, δηλαδή, για μία συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Γιατί τα νέα Rafale, οι φρεγάτες, οι αμυντικές μας συμπράξεις με τη Γαλλία και την Αμερική, συμβαδίζουν και με τα ανοίγματα οικονομικής συνεργασίας. Και η στήριξη στο ρεύμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια στην Ελλάδα εκτυλίσσεται παράλληλα με δικές μας κινήσεις, ελληνικές κινήσεις, για μία κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας.

Την ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται 2 νέα Rafale, μία εθνική επιτυχία που έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες κι ενόχλησε μόνο 2 κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων.

ΑΛΗΘΕΙΑ:

ΣΟΒΑΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ? ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ?
ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ?
ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ,ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ,ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΜΕΙΣ
ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΟΝΟΝ,ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ.
Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΈΘΝΟΥΣ.
ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.

Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή απαιτείται ευελιξία και προσαρμοστικότητα, χωρίς όμως -και θέλω να τονίσω αυτό- να υπονομεύονται οι μακροπρόθεσμες προτεραιότητές μας.

 ΨΕΜΑ:

Οι ελαφρύνσεις και η τόνωση του εισοδήματος δεν υπονομεύουν, σε καμία περίπτωση, τη δημοσιονομική ισορροπία. Όπως και η προσωρινή αύξηση της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη δεν μεταβάλλει τη στρατηγική μας για την πράσινη μετάβαση. Είμαστε, άλλωστε, ήδη όγδοοι στον κόσμο στην αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΑΛΗΘΕΙΑ:

"Βόμβα" Δένδια: Η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων - Δεν θα αρχίσει να σκάβει το βυθό της Μεσογείου

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εξής:

«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Ο κ Δένδιας αναφέρθηκε και στο Αιγαίο λέγοντας ότι «είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.».https://energypress.gr/news/vomva-dendia-i-ellada-den-tha-ginei-hora-paragogis-ydrogonanthrakon-den-tha-arhisei-na-skavei



 

ΕΡΤ

Γ. Μανιάτης: Έχουμε πολύ σημαντικά κοιτάσματα αερίου – Πάνω από 250 δισ. ευρώ η ακαθάριστη αξία τους

Για τις προοπτικές εξόρυξης των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαβεβαιώνοντας ότι έχουμε πολύ σημαντικά κοιτάσματα, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενέργειας

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχουμε πολύ σημαντικά κοιτάσματα και πετρελαίου, αλλά κυρίως φυσικού αερίου και γι’ αυτό πριν δέκα χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με το νόμο 4001/2011 και στη συνέχεια με τις έρευνες που βλέπουμε ακόμη και σήμερα να υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Μανιάτης στις «Συνδέσεις».

Με την κρίση πολλαπλασιάστηκε η αξία των κοιτασμάτων

Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τα όσα έγιναν τα τελευταία 7 – 8 χρόνια δηλώνοντας χάσαμε πολύτιμο χρόνο γιατί έγιναν λάθος εκτιμήσεις για την ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ και το μεταβατικό καύσιμο που θα χρειαζόμασταν μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας. «Ενώ σήμερα θα έπρεπε να έχουμε τέσσερις με πέντε εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου, δυστυχώς ακόμη βρισκόμαστε σε σημείο εκκίνησης. Όμως ας κρατήσουμε το θετικό, ότι υπάρχει πλέον πολύ έντονα εκπεφρασμένη πολιτική βούληση να προχωρήσουμε με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, σε διάστημα δύο με τριών ετών το πολύ, όχι μόνο μπορούμε να εντοπίσουμε κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα να γίνουμε και ένας σημαντικός τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΛΕΕΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ελλάδα θα μετασχηματιστεί σε μια αυτάρκη χώρα

Kαι όπως ανέφερε «θα πρόκειται για μία ιστορική αλλαγή στο πλαίσιο της γεωπολιτικής εξέλιξης της Ελλάδας. Διότι από εκεί που η Ελλάδα είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπορεί να μετασχηματιστεί σε μία σχεδόν αυτάρκη χώρα και ταυτόχρονα να τροφοδοτήσει την απελπιστικά διψασμένη για φυσικό αέριο Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι «η αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, πριν από την κρίση έχει μία ακαθάριστη αξία της τάξης των 250 δισ. μετά την κρίση που διπλασιάστηκαν, τριπλασιάστηκαν πενταπλασιαστεί οι τιμές, μπορείτε να Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα

Και όπως είπε «θα πρέπει να συναποφασίσουμε ότι δεν μπορούμε πια να χάσουμε ούτε μία μέρα ακόμη, γιατί ήδη χάσαμε επτά με οκτώ χρόνια».

Απαντώντας στις ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν ισχύουν καθώς ότι το μόνο σοβαρό ατύχημα που έγινε σε γεώτρηση ήταν το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού. «Σε όλα τα υπόλοιπα εκατομμύρια γεωτρήσεων δεν υπάρχουν προβλήματα», υποστήριξε.

«Ο Πρίνος δουλεύει εδώ και 40 χρόνια. Είναι δίπλα στην τουριστικά αναπτυγμένη Καβάλα και τη Σαμοθράκη και δεν έχει φύγει μια σταγόνα πετρέλαιο να βγει στη θάλασσα και τρίτο η τουριστικά αναπτυγμένη Αδριατική στην Ιταλία έχει γύρω στις 60 – 65 εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου» υποστήριξε.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλες τις αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

φανταστείτε ποια θα είναι η ακαθάριστη αξία».

Στα 70 – 80 τρισ. κυβικά πόδια οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενέργειας αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τις ταχύτητες εξόρυξης όπως οι τιμές του φυσικού αερίου και το εξειδικευμενο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στην Ελλάδα διαθέτουμε.

Μιλώντας για το μέγεθος των κοιτασμάτων που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης είπε χαρακτηριστικά: «Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ, αν επιβεβαιωθούν, αφορούν 70 έως 80 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Το Αζόρ είναι 30 ενώ το Λεβιάθαν είναι 20. Αν βάλετε και τα υπόλοιπα αποθέματα του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί πηγαίνουμε κοντά στα 70 με 80 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια».

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις 12 ενεργές παραχωρήσεις που είχαμε πριν από λίγα χρόνια σε Πατραϊκό κόλπο, Άρτα, Πρέβεζα. «Η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη, ανεξερεύνητη μεν, αλλά πολλά υποσχόμενη περιοχή στην οποία ενδιαφέρονται να έρθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους» δήλωσε ο πρώην υπουργός τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον μας όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να είναι μόνο το περιβαλλοντικό.Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



ΕΥΓΕ ΖΑΕΦ. ΓΙΑ ΕΜΑΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Δ-Ε-Ν ΕΔΩΣΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ...΄ΜΑΧΗ΄΄
ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΤΕ


Και η ίδια αντίληψη κυριαρχεί και στην οικονομική πολιτική. Αποτελεί, εξάλλου, την άλλη όψη της κοινωνικής φροντίδας.

 

Δεν θα επαναλάβω εδώ -το έχουμε κάνει πολλές φορές στις συνεδριάσεις μας, κ. Γραμματέα- έναν μεγάλο κατάλογο φόρων που καταργήθηκαν, άλλων που ακολουθούν, όπως η κατάργηση από 1/1/23 της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

 

Δεν θα αναφερθώ σήμερα στο ψηφιακό κράτος που καταργεί ουρές και ταλαιπωρία, ούτε στο νέο ΕΣΥ το οποίο οικοδομείται, ούτε στη νέα πραγματικότητα, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στην επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Είναι δική σας δουλειά. Πρέπει να τα αναδεικνύουμε, με τρόπους απλούς και κατανοητούς, καθώς συχνά δεν τα συγκρατεί η μνήμη. Δεν ήταν ούτε εύκολα, ούτε αυτονόητα.

 

Θα ήθελα να σας θυμίσω όμως, φίλες και φίλοι, για να αποτυπώσω με αυτόν τον τρόπο την πυκνότητα του κυβερνητικού έργου, για πάμε να θυμηθούμε μαζί τι κάναμε μόνο την τελευταία εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα, προσέξτε. Είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτά θα διαφεύγουν ακόμα και από εμάς αν καθόμαστε να τα συζητάμε.

 

Στην οικονομία, λοιπόν, την περασμένη Τρίτη είχαμε τις τελικές υπογραφές για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Με 600 εργαζόμενους -σώσαμε τις δουλειές αυτές- στους οποίους θα προστεθούν, ελπίζουμε, ακόμα 1.400.

 

Την επόμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή αναθεώρησε την ανάπτυξη για το 2022 στο διπλάσιο της υπόλοιπης ευρωζώνης. Με τον πληθωρισμό, ευτυχώς, να είναι ακόμα πολύ ψηλά αλλά να πέφτει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

 ΨΕΜΑ:

Το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο τόσο λοιδορήθηκε από κάποιους που φαίνεται ότι οι ίδιοι δεν το έχουν ανάγκη, να μειώνει τις τιμές σε 101 προϊόντα, να τις κρατά σταθερές σε πολλά περισσότερα.

 ΑΛΗΘΕΙΑ:

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του πίνακα που παραθέτουμε καθώς και μία σειρά στοιχεία που δημοσιεύει που καταγράφουν τις αυξήσεις στις τιμές βασικών διατροφικών προϊόντων ως εξής: Αλεύρι κατά 40%. Πουλερικά κατά 25,7%. Τυριά 25,53%. Γάλα φρέσκο 23,13%. Ψωμί 22,23%. Ζυμαρικά 20,26%. Μοσχάρι 17,54%. Καφές 15,6%. Ελαιόλαδο 11%. Παιδικές τροφές 10,24%. Λαχανικά 8,7%.

Η κυβέρνηση απευθύνει τον εμπαιγμό και την πρόκληση σε νοικοκυριά που:

§  Το 19,6% βρίσκεται σε κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας.

§  Το 14,8% βιώνει υλικές στερήσεις σε βασικά αγαθά.

§  Το 47% των μισθωτών δηλώνουν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν τον χειμώνα και το 20% εξ αυτών ότι δεν θα τα καταφέρει καθόλου.

§  26,3% δυσκολεύεται στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

§  36,2% δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

§  42,1% δεν υποβλήθηκε σε οδοντιατρική εξέταση.

§  3.092.000 άτομα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

§  52,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.

§  13,6% των ατόμων 18-64 ετών ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή απασχόληση.

§  23,7% είναι ο κίνδυνος φτώχειας ή αποκλεισμού για παιδιά.


Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η σύγκριση των μέσων τιμών του ελληνικού καλαθιού και του καλαθιού των υπολοίπων τριών χωρών, δείχνει ότι

Η έρευνα ωστόσο δείχνει και ορισμένα παράδοξα: από τις 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών, και στις οποίες έγινε η έρευνα τιμών, το ελληνικό καλάθι με ΦΠΑ είναι ακριβότερο σε 11 υποκατηγορίες. Πρόκειται για τις κατηγορίες, αλεύρι, αναψυκτικά cola 1,5 lt., γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά 1 λίτρου, σπορέλαιο 1 λίτρο, στιγμιαίος καφές 200 γρμ., μαρμελάδα 500 γρμ., πατάτες νωπές 5 κιλά, πατάτες τσιπς, χαρτί υγείας και ψωμί του τόστ.

Αντιθέτως χαμηλότερες είναι οι τιμές στα εξής προϊόντα: χυμό τομάτας, χυμό πορτοκάλι, μήλα, μεταλλικό νερό, μακαρόνια, κρεμμύδια, κοτόπουλο νωπό, απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είτε ανήκουν στην πρωτογενή παραγωγή, όπως ο χυμός τομάτας, τα κρεμμύδια και τα μήλα, είτε για προϊόντα όπου ο ανταγωνισμός, αγορά ζυμαριών, κοτόπουλου και νερού, και οι προσφορές έχουν ενταθεί εν μέσω κρίσης


Και βέβαια, στο μέτωπο της ενέργειας, μετά από πολύ συστηματική προετοιμασία, την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν από την ExxonMobil οι έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Για να γνωρίζουμε, επιτέλους, πόσο φυσικό αέριο έχουμε κι αν αξίζει πραγματικά τον κόπο να το αξιοποιήσουμε.

 

Αποφασίσαμε μια άλλη πολύ σημαντική στρατηγική επιλογή: να πούμε «όχι» ως κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική του σημασία.

 ΨΕΜΑ:

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα για το μήνα Οκτώβριο. Βρεθήκαμε στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση μεταξύ 15 ευρωπαϊκών κρατών. Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» έφτασαν τους 232.000.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

ΑΠΑΤΗ! ΠΟΥΛΑΝΕ (με την «επιδότηση») ψυγεία με αλλαγμένες τις τιμέςPavlos Tzegiannakis  

Το ψυγείο που πέρυσι το αγόρασα με 549€, το είδα πριν λίγο στο «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» του PlaisioOfficial στην εκπληκτική τιμή των 976€ (!!!) και με την ΑΝΩΤΑΤΗ επιδότηση να πέφτει στα 551€. Μια λέξη ταιριάζει σε αυτό: Απατεώνεςhttp://www.press-gr.com/2022/08/blog-post_25.html.



Στην Παιδεία, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή -όλα αυτά έγιναν μέσα σε μία εβδομάδα, την περασμένη εβδομάδα- είχαμε τρεις διαδοχικές ειδήσεις: πρώτον, είχα την ευκαιρία και εγώ να συναντηθώ με εκπροσώπους 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, τα οποία έχουν συνάψει παραπάνω από 100 προγράμματα συνεργασίας με δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια.

 Κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Yale, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, προχωρά σε ανταλλαγές φοιτητών χωρίς δίδακτρα. Έλληνες φοιτητές για πρώτη φορά θα πάνε να σπουδάσουν σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Το Columbia ξεκινάει εδώ Κέντρο Έρευνας και Αριστείας.

 Δεκαεπτά σχολικά κτίρια ξεκινούν να κατασκευάζονται στην Κεντρική Μακεδονία με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

 Και τρίτον -γιατί δεν αρκεί να ψηφίζουμε νόμους, αλλά πρέπει και να τους εφαρμόζουμε- ο ΔΟΑΤΑΠ ανακοίνωσε ότι η αναγνώριση ξένων πτυχίων θα ολοκληρώνεται το αργότερο μέσα σε 60 μέρες, αντί του ενός, δύο, τριών ετών έως τώρα.

 Πόσοι από εσάς ή πόσοι από αυτούς που μας ακούν δεν έχουν ταλαιπωρηθεί;  Δεν έχουν ταλαιπωρηθεί από τον παλιό «ΔΕΟ-ΤΑΠ»; Τον αποκαλούμε έτσι για να γνωρίζουμε ακριβώς σε τι αναφερόμαστε.

 Έκλεισε, όμως, και μία άλλη πληγή. Την Παρασκευή παραβρέθηκα μαζί με τον Υπουργό Εργασίας και τους συναρμόδιους Υπουργούς σε μία πολύ ωραία εκδήλωση στην οποία βάλαμε «τίτλους τέλους» στην ντροπή των εκκρεμών συντάξεων.

 Είπα και τότε ότι μία τέτοια πολιτική επιλογή δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα.  Το κράτος πρέπει να στέκεται δίπλα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, να τους δίνει τη δυνατότητα να παίρνουν τη σύνταξή τους εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Οτιδήποτε άλλο συνιστά παραβίαση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Και ναι, μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις. Το 1/6 των συνταξιούχων της χώρας πήραν τη σύνταξή τους τους τελευταίους 22 μήνες.

 Ακολουθούν οι επικουρικές και τα εφάπαξ. Και στο εξής κάθε νέα κυρία σύνταξη θα αποδίδεται μέσα σε 60 μέρες, όπως γίνεται σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΟ ΨΕΜΑ:

 Στην Υγεία, συνεχίζεται το πρόγραμμα εγγραφής στον Προσωπικό Γιατρό. Ξεπεράσαμε τα 4,5 εκατομμύρια. Το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Για πρώτη φορά εντάχθηκαν στην άυλη συνταγογράφηση, με συμμετοχή του ασφαλισμένου στο 15%, διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κληρονομικό καρκίνο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Η νέα απάτη του «Προσωπικού Γιατρού»

Σήμερα, έχουν κλείσει τον αριθμό των ασφαλισμένων, που τους αναλογούν, οι ελάχιστοι γιατροί που είχαν κάνει αίτηση ως προσωπικοί γιατροί στην Ηλιούπολη και δεν έχουν παραιτηθεί ακόμη. Άλλοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εγγραφούν. Το ίδιο ισχύει και για τους γύρω Δήμους.

Και πώς θα ήταν αρκετοί 10-20 γιατροί στην Ηλιούπολη, για έναν πληθυσμό 150.000, όπου οι ενήλικοι αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό;

Δεν ζητάμε ευθύνες από τους γιατρούς που αποχώρησαν από τις λίστες. Ούτε από αυτούς που δεν έκαναν αιτήσεις συμμετοχής. Για όσους γιατρούς παραμένουν ακόμη στις λίστες απορούμε και διερωτόμαστε.

Οι παραιτούμενοι κάποιο δίκιο έχουν. Όπως δίκιο έχουν και οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται και παραιτούνται, παρόλο που έχουν ανάγκη να δουλέψουν, γιατί δεν έχουν πού να μείνουν στους τόπους διορισμού.

Αγανακτούμε με την ελαφρότητα και την αναλγησία όσων σχεδίασαν ένα τόοοσο μεγαλεπήβολο σχέδιο αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, που καταρρέει «εν τω γεννάσθαι». Πολύ περισσότερο μας εξοργίζει το πρωταρχικό απαιτούμενο: να μας αυξήσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα και να μας αποκλείσουν από μια σειρά αυτονόητα δικαιώματά μας στην περίθαλψη, αν δεν σκύψουμε το κεφάλι στις επιταγές και προσταγές τους. Γραφτείτε στον προσωπικό γιατρό, γιατί αλλιώς θα σας αφαιμάξουμε κι άλλο.

Σε ποιόν να γραφτούμε; Για κατοίκους της Ηλιούπολης βρέθηκε με το ζόρι διαθέσιμος γιατρός στου Ζωγράφου. Πού ούτε μας ξέρει, ούτε τον ξέρουμε και πιθανόν δεν θα τον δούμε.

Πέρα από αυτό, βάσει των οδηγιών και των πρωτοκόλλων, δεν θα μπορεί να μας γράφει τα φάρμακα ρουτίνας των χρόνιων παθήσεων που παίρνουμε εφόρου ζωής, ιδίως οι ηλικιωμένοι. Θα μας παραπέμπει σε καρδιολόγο για την υπέρταση και τη χοληστερίνη, σε πνευμονολόγο για τα φάρμακα του αναπνευστικού, σε αλλεργιολόγο για τα αντι-ισταμινικά, στον ενδοκρινολόγο για τα φάρμακα του θυρεοειδούς. Αυτούς θα τους πληρώνουμε, κάθε έναν ή δυο μήνες, μια και οι άνθρωποι δεν έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Τα ίδια έγιναν και με τους προηγούμενους οικογενειακούς γιατρούς, όπου πήγαμε την πρώτη φορά για γνωριμία και φύγαμε άπρακτοι, χωρίς καταγραφή ιστορικού, χωρίς συνταγές. Και δεν ξαναπατήσαμε.

Οι νεότεροι που είναι υγιείς και δεν έχουν χρόνιες παθήσεις, δεν γνωρίζουν τίποτε για όλα αυτά.

  • Μπορεί γενικότερα οι συμπολίτες μας να μην παίρνουν χαμπάρι τί γίνεται γύρω τους και μουδιασμένοι από τις απανωτές κατραπακιές να λένε: βρε δε βαριέσαι εγώ να είμαι καλά και τα δυο μου χέρια.
  • Μπορεί να πιάνει τόπο η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ΜΜΕ που κατακλύζονται πλέον αποκλειστικά από διαφημίσεις και παραπληροφόρηση, για να μας αποκοιμίζουν. Τα κανάλια εστιάζουν και προβάλλουν ανελλιπώς φιέστες, των Όσκαρ, της Γιουροβίζιον, των Καλλιστείων, της βασιλικής κηδείας… ευελπιστώντας να παραμυθιαστούμε από τη χλιδή και να φαντασιωθούμε πως συμμετέχουμε.
  • Μπορεί να μπαίνει κάτω από το χαλί η χωρίς προηγούμενο, γκεμπελικής έμπνευσης, πλύση εγκεφάλου από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ….

Αλλά κάποτε το «ως εδώ και μη παρέκει» πρέπει να λειτουργήσει, να μας αφυπνίσει. Δεν πάει άλλο.

Τί περιμένουμε; Να πεθαίνουμε αβοήθητοι στους δρόμους; Δεν μας φτάνουν οι 33.000 νεκροί της πανδημίας, ων ουκ έστιν τέλος, από την πλήρη αδιαφορία της Κυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Δικοί μας άνθρωποι ήταν που πέθαναν και όχι των κυβερνώντων. Οι κυβερνώντες ίσα-ίσα που ελάφρυναν έτσι τον κρατικό προϋπολογισμό από αρκετές συντάξεις και το ΕΣΥ από επιβαρύνσεις περίθαλψης.

Οι εγκληματικές αποφάσεις αυτών των ανθρώπων έχουν άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα της ζωής μας.

Οι αποφάσεις που παίρνονται για μας χωρίς εμάς είναι πλέον απειλή για την ίδια μας τη ζωήhttps://prin.gr/2022/09/prosopikos-giatros-pantou/


 Ενώ στον Πολιτισμό, την περασμένη Πέμπτη είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον παγκόσμιο κέντρο τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, κάτι που σίγουρα συνέτεινε στο να αυξηθεί η απασχόληση κατά 17% στον καλλιτεχνικό χώρο.

Αν σας κούρασα, θα ήθελα απλώς να πω ότι αυτές ήταν οι θετικές ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Και ποιο είναι το κοινό τους μήνυμα; Ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αταλάντευτα το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

 Κάνει πράξη τις δεσμεύσεις μας σε πολλά και παράλληλα μέτωπα. Με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις συνθέτει τη συνολική εικόνα μιας Ελλάδας που αλλάζει και προοδεύει.

 Από την άλλη -ξέρω καλά, το ξέρετε και εσείς, το έχω πει πολλές φορές- στη χώρα μας μισθοί και συντάξεις είναι ακόμα χαμηλοί. Και η κοινωνία μας πολιορκείται από την εισαγόμενη ακρίβεια. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες μας. Αλλά δεν επιτρέπεται και σε κανέναν να μηδενίζει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει.

 Θα ήταν άδικο να αποσιωπηθεί η τεράστια προσπάθεια της πολιτείας να αναχαιτίσει όσο τον δυνατόν καλύτερα ένα παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζουν και οι πολίτες. Βλέπουν ότι δεν πρόκειται για μια εθνική ιδιαιτερότητα αλλά για μία διεθνή περιπέτεια, στην οποία η πατρίδα μας αντιστέκεται.

 Και γι’ αυτό εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που βαδίζει μπροστά και στοχεύει ψηλά. Γύρω από αυτόν τον στόχο, άλλωστε, η παράταξή μας έχει χρέος να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που θέλουν το κράτος μας ισχυρό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, δημοκρατικό. Ώστε να γίνει και πάλι η Νέα Δημοκρατία ο εκφραστής ενός μεγάλου ρεύματος πέρα από τα κομματικά της τείχη.

 Με πρωταγωνιστές όλους εσάς, αλλά και συνοδοιπόρους όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που είδαν ότι ο τόπος μπορεί να ξεπερνά νικηφόρα τις κρίσεις, ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες. Που ταυτόχρονα, όμως, συνειδητοποιούν ότι αυτές οι κατακτήσεις -οι σημαντικές που έχουμε πετύχει- δεν πρέπει να κινδυνέψουν να χαθούν.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Τρίτο πεδίο είναι αυτό του προεκλογικού κλίματος. Ένα κλίμα το οποίο έχει ήδη δηλητηριάσει ο κ. Τσίπρας, όπως προειδοποιούσα από καιρό.

 Άλλωστε η τακτική ότι «για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία» είναι παλιά. Αμυνόμαστε στον Έβρο, κόντρα στις μεταναστευτικές εισβολές: Ένοχοι όσοι δεν ανοίγουν τα σύνορα σε όλους.

 Ξεσπά παγκόσμια πανδημία; Ας διαδηλώσουμε μεταδίδοντας τον ιό. Τα εμβόλια, άλλωστε, δεν υπάρχουν.

 Θωρακίζεται η εθνική άμυνα; Ξοδεύετε πολλά σε εξοπλισμούς.

 Γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία; Δεν φταίει ο εισβολέας αλλά αυτός που βοηθάει τον αμυνόμενο.

 Υπάρχει διεθνής πληθωρισμός; Όχι. Είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη».

 Δεν πρόκειται για παράταξη, αλλά για ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και που ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής.

 Γι’ αυτό και κρύβονται πίσω από κάθε χυδαιότητα. Μέχρι και παιδεραστές, μέχρι και παιδεραστές μάς αποκάλεσαν οι άθλιοι.

 Ενώ τώρα προετοιμάζουν την ήττα τους αμφισβητώντας ακόμα και το σημαντικότερο κεκτημένο της ίδιας της μεταπολίτευσης: την ακεραιότητα των εκλογών και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον νικητή. Ο αριστερός «τραμπισμός» σε όλο του το μεγαλείο.

 Και όπως έλεγε και ο Εθνάρχης, ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «θέλουν να πειστεί ο λαός ότι είναι στηρίγματα της Δημοκρατίας αυτοί ακριβώς που την απειλούν».

 Τελευταίο τους καταφύγιο, οι περίφημες υποκλοπές. Μπερδεύοντας συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις μιας κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε και που είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Επιχειρούν να πείσουν για ποιο πράγμα άραγε; Ότι προσωπικά δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους Υπουργούς μου, τις γυναίκες τους, τη γραμματέα μου, ηθοποιούς; Ούτε καν τους πολιτικούς μου αντιπάλους; Επικαλούμενοι, μάλιστα, και λίστες υποτιθέμενων θυμάτων χωρίς, όμως, να παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη.

 Με άλλα λόγια: εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου.

 Αλλά επειδή, ξέρετε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να ρίξει άθελά του φως στην εμπλοκή του. Πώς; Επιβεβαιώνοντας στην τελευταία του συνέντευξη ότι στα χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός, ναι λειτουργούσαν -λέει- κακόβουλα λογισμικά στη χώρα, μάλλον από ιδιωτικά συμφέροντα.

 Αυτό, βέβαια, έχει ήδη τεκμηριωθεί διεθνώς, από το εξειδικευμένο εργαστήριο του Καναδά. Από το 2016 τουλάχιστον δρούσε στην Ελλάδα το λογισμικό Pegasus. PEGA, Pegasus, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αυτό το λογισμικό πήρε το όνομά της.

 Θυμίζω, δε, μιλάμε για την εποχή παρακολούθησης όπου έχω βάσιμες υποψίες ότι υπήρξε παρακολούθηση και του δικού μου τηλεφώνου όπως και της οικογένειάς μου. Τα έχω πει αυτά τα πράγματα ήδη στη Βουλή και απάντηση δεν έχω πάρει ποτέ.

 

Αλλά και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον, που λέει πολλά. Αξίζει τον κόπο να το συγκρατήσουμε. Ήταν ο κ. Τσίπρας ο ίδιος που, όπως έχει πει, γνώριζε τη λειτουργία κακόβουλων λογισμικών τη δική του εποχή, ο οποίος μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019 και βέβαιος ότι εγκαταλείπει την εξουσία, έσπευσε άρον-άρον να κάνει τι;

 

Μόλις πέντε μέρες πριν από τις κάλπες άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα που εμπόδιζε τη χρήση και την εμπορία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης. Μετέτρεψε έτσι, ξαφνικά, το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα φυλάκισης έως δέκα ετών σε απλό πλημμέλημα.

 Γιατί; Γιατί; Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα; Και σε ποιους άνοιγε το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους; Το χθες, συνεπώς, ίσως να απαντά και στο σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι οι αντίπαλοί μας δεν διδάχθηκαν τίποτα από την υπόθεση Novartis.

 Πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός δεν μπορούν να στήνουν σκευωρίες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, που θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαλευκανθεί πλήρως. Για να μην υπάρχουν σκιές και να διαλυθούν τα νέφη τοξικότητας που μολύνουν την πολιτική ατμόσφαιρα.

 Επαναλαμβάνω: ό,τι απαιτείται. Δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο στις δημοκρατίες από τη Δικαιοσύνη και θα αναμένουμε την ετυμηγορία της.

 Θα το ξαναπώ, φίλες και φίλοι, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς όταν είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε επιχειρησιακή αστοχία.

 Αναγνωρίστηκαν ευθύνες, πρώτος εγώ τις ανέλαβα και μίλησα γι’ αυτές. Προχωρήσαμε αμέσως σε μία πρώτη θεραπεία, αυξάνοντας τα φίλτρα ελέγχου στις νόμιμες επισυνδέσεις. Ενεργοποιήθηκαν και η Δικαιοσύνη και η Βουλή. Πρωτοβουλίες που αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA όταν ήρθε εδώ και είχε μαζί με την Επιτροπή ουσιαστικές συζητήσεις με πολλούς κρατικούς αξιωματούχους.

 Τις αμέσως επόμενες μέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ και για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

 Είναι χρέος μας να μαθαίνουμε από τα όποια σφάλματά μας και να τα διορθώνουμε.

 Και είναι ένα πλαίσιο που καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα που ρητά απαγορεύει την εμπορία, χρήση και διακίνηση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της.

 Έχουμε βλέπετε κάποιες διαφορές. Την ώρα που εμείς ανακοινώνουμε έρευνες για τον φυσικό μας πλούτο, εκείνοι δημοσιεύουν λίστες από το δικό τους βούρκο. Ο καθένας στο ρόλο του.

 Αλλά, δυστυχώς, όχι μόνο αυτό. Όχι μόνο αυτό. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται δυο ακόμα νέα Rafale, ο κ. Τσίπρας καλεί τον Γάλλο Πρέσβη να τον απειλήσει ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία εάν δεν υπάρχει -λέει- ελληνική προστιθέμενη αξία.

 Μάλιστα, μάλιστα. Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία.

 Και πώς εννοεί, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας την «εγχώρια προστιθέμενη αξία» για την οποία μίλησε; Μόνο σε μεσάζοντες αυτή παραπέμπει. Πώς αντιλαμβάνεται αλήθεια την τροποποίηση μιας αμυντικής εταιρικής σχέσης με μια συμμαχική χώρα; Τι θα γίνει δηλαδή; Εάν δεν συμφωνήσει, δεν θα παραλάβουμε τα υπόλοιπα μαχητικά; Οι φρεγάτες Belharra θα μείνουν μισοχτισμένες στα ναυπηγεία;

 Όλα αυτά είναι αναπόσπαστα στοιχεία του αμυντικού μας σχεδιασμού. Από το «go back Madam Merkel» πήγε δηλαδή στο «go back Mister Macron».

 Και προσέξτε! Πώς τολμά να κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα; Να μας πει ευθέως ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους, παίζοντας στα ζάρια την ίδια του την πατρίδα. Γιατί κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα όταν ο ίδιος επιλέγει να αποδεικνύεται εθνικό μειονέκτημα.

 Πράγματι, όπως είπα και στην αρχή, η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είμαστε εμπόδιο σε κάποιους «ισχυρούς», αλλά λίγους. Δεν πειράζει. Μας αρκεί που είμαστε με τους πολλούς. Και στο όνομά τους δηλώνω πως δεν θα δεχτούμε καμία υπονόμευση. Κανένα φρένο στις αλλαγές που δεσμευτήκαμε να κάνουμε. Άλλο το τερέν της πολιτικής και άλλο το γήπεδο των ιδιωτικών συμφερόντων.

 Και όποιος τα μπερδεύει μετατρέπει σε αρένα την δημόσια ζωή. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε. Αυτή η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι τους επιχειρηματίες τους θέλει συμμάχους. Αλλά ούτε υποβολείς, ούτε ρυθμιστές τους θέλει και τους ανέχεται.

 Επαναλαμβάνω, λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση: ο καθένας στον ρόλο του. Οι υπουργοί και οι βουλευτές μας αλλά και όλα τα στελέχη μας έχουν ατσαλωθεί από την πρόοδο της χώρας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ας μην αμφισβητήσει, λοιπόν, κανείς και την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας.

 Έχω προτείνει, άλλωστε, στον κ. Τσίπρα να δοκιμάσει τη δική του εμβέλεια, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας. Αλλά δεν τολμά.

 Για εμένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σε όσους θέλουν την Ελλάδα «μπανανία», τους απαντώ: λάθος διεύθυνση. Και σε αυτούς που ζητούν να μην κάνω αυτά τα οποία πιστεύω, αυτά για τα οποία έχω δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό, έχουμε δεσμευτεί όλοι μας απέναντι στον ελληνικό λαό, τους λέμε, «όχι ευχαριστώ».

 

Και σε εκείνους που ονειρεύονται αδύναμες κυβερνήσεις για να γίνονται οι ίδιοι πιο δυνατοί, τους προειδοποιώ: θα είμαστε απέναντι τους. Είμαι εκλεγμένος από τον λαό και σε αυτόν τελικά λογοδοτώ.

 Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, καθιστούν την επόμενη κάλπη μία από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Το λέμε πάντα αυτό σε κάθε εκλογή, νομίζω όμως ότι τώρα αποκτά ξεχωριστή σημασία. Όχι μόνο γιατί μπροστά στις φουρτούνες το σκάφος της χώρας χρειάζεται σταθερό τιμόνι. Αλλά γιατί καλείται να αποφύγει και τον σκόπελο που λέγεται απλή αναλογική. Μία παγίδα που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στην ακυβερνησία.

 Γι’ αυτό και εμείς, προσέξτε, φίλες και φίλοι, δεν μιλάμε για «διπλές εκλογές». Μιλάμε για «εθνικές εκλογές». Δίνοντας στην πρώτη κάλπη το βάρος της τελικής. Αυτή θα καθορίσει τελικά ποιος θα κυβερνήσει, ώστε η δεύτερη να κάνει πιο ισχυρή και λειτουργική την επιλογή των πολιτών.

 Δεν υπάρχει, συνεπώς, χώρος ούτε για τη δική μας εσωστρέφεια, ούτε για αδράνεια των γύρω μας. Όλοι πρέπει να μάθουν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους ή από θολά μηνύματα που καταλήγουν σε πολιτικές τερατογενέσεις ή σε αδιέξοδους σχηματισμούς.

 Και, ασφαλώς, δεν μπορεί οι αποφάσεις της πολιτείας, οι δράσεις της πολιτείας να ατονούν και να χάνονται στους διαδρόμους των κομματικών παζαριών.

 Δείτε λίγο τι συμβαίνει σε τόσες άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, δέσμιες συμμαχικών διαβουλεύσεων και εκβιασμών συχνά από μικρότερα κόμματα. Όχι, χρειαζόμαστε σήμερα καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες.

 Να γιατί στόχος μας είναι ένας: η αυτοδύναμη Ελλάδα με πρωταγωνίστρια τη Νέα Δημοκρατία.

 Έχει φανεί, άλλωστε, ότι μία κυβέρνηση της παράταξής μας, αν και του ενός κόμματος, δεν είναι μόνο ενός χρώματος. Συνεπώς, η δική της αυτοδυναμία -η δική μας αυτοδυναμία- είναι εγγύηση για την αληθινή εθνική συνεργασία. Για τη συστράτευση των Ελληνίδων και των Ελλήνων που πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό από τη μία, αλλά και στον δραστικό εκσυγχρονισμό του τόπου μας.

 Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, η παράταξή μας έχει χρέος να απλωθεί στην κοινωνία και σε κάθε ψηφοφόρο ξεχωριστά. Πρέπει να παρουσιάσουμε τα πολλά που έγιναν, αλλά και τα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Με ρεαλισμό αλλά, προς Θεού -επιμένω σε αυτό- χωρίς κομπασμό.

 Όλοι καταλαβαίνουμε -θα το ξαναπώ- ότι οι πολίτες περνάνε δύσκολα και περιμένουν από εμάς έμπρακτη στήριξη. Και όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της πολιτείας και όλοι θα ήθελαν κάτι περισσότερο. Αυτή είναι η φύση της δημοκρατίας. Αλλά πιστεύω ότι καταλαβαίνουν ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Γιατί βλέπουν την ίδια ώρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς να ροκανίζονται και ακούνε, μάλιστα, κάποιους να τους υπόσχονται εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

 Πρέπει να επιστρατεύσουμε, λοιπόν, επιχειρήματα, πειθώ, κατανόηση, ενσυναίσθηση και πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν την αγωνία σε μία γόνιμη προσδοκία. Και σε αυτήν την εξόρμηση θα βρεθούμε όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή.

 Και γνωρίζω, αγαπητέ μου Γραμματέα, ότι κλιμάκια του κόμματος οργώνουν την Ελλάδα με πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα.

 

Διαμορφώνουμε ένα νέο μοντέλο δράσης στην κοινωνία, ένα νέο πρόσωπο εθελοντισμού, τολμώ να πω αποτελεσματικότερου πολιτικού ακτιβισμού. Και ο μηχανισμός αυτός καλείται τώρα να ετοιμαστεί και να δώσει τη μεγάλη μάχη για τις εκλογές του 2023.

 Το κεντρικό δίλημμα -και να κλείσω με αυτό- είναι σαφές: θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Είναι ένα δίλημμα το οποίο οικοδομείται και από άλλα σημαντικά ερωτήματα: Ποιο κόμμα τελικά σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες μεγάλης πόλωσης την οποία εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε και ποτέ δεν προκαλέσαμε, μπορεί τελικά να ενώσει τους Έλληνες;

 

Αυτό το οποίο και σήμερα ζητά ανάπτυξη για όλους και στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας ή εκείνο που διαλαλεί ότι «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;

 

Ποια παράταξη απέδειξε τελικά ότι μπορεί -στην πράξη, όχι στα λόγια- να μειώσει φόρους, να ενισχύσει το εισόδημα, να φέρει νέες δουλειές; Η Νέα Δημοκρατία με το χειροπιαστό, το μετρήσιμο έργο, ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κλειστές τράπεζες, το αχρείαστο μνημόνιο και τα ατελείωτα ψέματα; 

 

Και ποιος είναι τελικά ικανός να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την πατρίδα, αναπτύσσοντας την οικονομία και στηρίζοντας διαρκώς την κοινωνία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

 

Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει αύριο στην κάλπη ο πολίτης. Έχει βιώσει δύο διαφορετικές τετραετίες, μπορεί και συγκρίνει. Βλέπει τη θέση της χώρας άλλοτε, τη βλέπει και σήμερα.

 

Μπορεί να διακρίνει μία καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μία πραγματικά λάθος κυβέρνηση.

 

Και μπορεί πια -τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας, τέσσερα χρόνια Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης- να συγκρίνει την αλήθεια και τις πράξεις με τα συνθήματα και τις υποσχέσεις.

 

Το ερώτημα το οποίο έθεσα στη ΔΕΘ, «αν όχι εμείς ποιος;», δεν το είπα με καμία δόση αλαζονείας. Ποιος θα οδηγήσει τον τόπο στην επόμενη μέρα, ισχύει απόλυτα.

 

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές θα απαντήσουν με μια ψήφο και με τρεις λέξεις: Σταθερότητα, Συνέχεια και Συνέπεια.

 

Κλείνω, όπως άρχισα, απευθυνόμενος στην καρδιά και στους μαχητές του κόμματος. Γιορτάζουμε 48 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας σηκώνοντας ξανά το γάντι στην πρόκληση της εθνικής ευθύνης και της ιστορίας.

 

Και με αφετηρία τη σημερινή συνεδρίαση, ανοίγουμε την εξόρμησή μας στην κοινωνία. Ερχόμαστε από μακριά και πάμε μακριά. Η χώρα έχει ανάγκη από σιγουριά, από ελπίδα. Θα τη δώσει και πάλι η Νέα Δημοκρατία.

 

Σας θέλω δίπλα μου για την Πατρίδα, τη Δημοκρατία, για τους Έλληνες, για την Παράταξη. Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα.

 

Σας ευχαριστώ.

Κεντρική προεκλογική ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Θησείο

04/07/2019 - 23:30

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ξέρω ότι στα χρόνια της κρίσης αρκετοί απογοητεύτηκαν από τα λάθη του πολιτικού συστήματος. Θύμωσαν! Και το θυμό τους, τον έκαναν σύνθημα. Αγανάκτησαν! Και την αγανάκτησή τους, την έκαναν ψήφο οργής και απόρριψης. Απογοητεύτηκαν! Και την απογοήτευσή τους, τη διοχέτευσαν σε κόμματα «μιας χρήσης».  Όμως, τώρα, πια η κοινωνία ωρίμασε και οι πολίτες ξέρουν: Ο θυμός, η αγανάκτηση, η απογοήτευση δεν οδηγούν πουθενά. Και αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τις ελπίδες του λαού αποδείχθηκαν υπηρέτες μόνον του εαυτού τους. Δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη σας. Και δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και η Εκκλησία καταδίκασε εκείνους, που για λίγες ψήφους, έφτασαν να εμπορεύονται ακόμη και τον Χριστό και την Πατρίδα. Σας καλώ, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί, να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στους λαϊκιστές, τους λαοπλάνους  και τους αδίστακτους εμπόρους του διχασμού και του μίσους.  Η Ελλάδα αφήνει πίσω το κακό της παρελθόν. Και αυτό εξαρτάται από όλους σας. Από τη μαζική σας συμμετοχή για να το κάνουμε πράξη. Δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κάλπη της Κυριακής που έρχεται. 

 Φίλες και φίλοι, 

 Οι Έλληνες υπέφεραν και κουράστηκαν πολύ. Δεν αντέχουν νέα πειράματα, ούτε νέες περιπέτειες από ασταθείς ισορροπίες και από κομματικά παζάρια. Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από καθαρή κυβερνητική λύση και από καθαρό πολιτικό ορίζοντα 4ετίας. Έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και την Κυριακή οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν «με λογισμό και με όνειρο», όπως έχει πει ο εθνικός μας ποιητής στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». 

  Φίλες και φίλοι,

 Την Κυριακή όλοι μαζί, ως κοινωνία, αλλά ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, αναμετριόμαστε με το μέλλον. Αναμετριόμαστε, όμως, και με την ατομική μας ευθύνη. Και με την ψήφο μας υπογράφουμε μια νέα Συμφωνία Αλήθειας, Ενότητας και Προόδου! Με Ισχυρή Ανάπτυξη και πολλές δουλειές. Η αναγέννηση της Ελλάδας, όμως, θα έρθει μόνο από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, για να μπορεί να αποφασίζει σωστά, για να μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα. Αλλά και για να απευθύνεται στους εταίρους μας, οπλισμένη με την εντολή ενός ολόκληρου λαού. Αυτή την εντολή ζητώ από εσάς την Κυριακή που έρχεται. Γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουμε ξανά δυνατή εθνική φωνή και η Ελλάδα θα γίνει ξανά πραγματικά μια αυτοδύναμη χώρα. Μαζί μπορούμε! 

 Φίλες και φίλοι, 

 Περάσαμε μαζί 10 δύσκολα χρόνια, μια Οδύσσεια. Τώρα έφτασε επιτέλους η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες. Προπαντός γιατί έχει ανθρώπους εργατικούς, ταλαντούχους, πολυμήχανους. Ανθρώπους που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια καλύτερη Ελλάδα.  Και καθώς στέκομαι εδώ, στη σκιά της Ακρόπολης, ολοκληρώνοντας μια διαδρομή τρεισήμισι ετών, δεσμεύομαι ότι αυτό το όνειρο θα το κάνουμε όλες και όλοι μαζί πράξη.  Εμπρός, λοιπόν, όλοι μαζί, για μια μεγάλη νίκη. Ψηλά τις σημαίες!  Για την Ελλάδα που αξίζουμε και μπορούμε!  Για να πάμε ενωμένοι μπροστά!  Για να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα!  Για μια ισχυρή ανάπτυξη σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα! Ελάτε μαζί να κάνουμε την Κυριακή  γιορτή όλων των Ελλήνων. Γιατί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι η νίκη όλων των Ελλήνων! Είναι η νίκη της Ελλάδος. Ψηλά τις σημαίες. Πάμε μαζί. Πάμε μαζί μέχρι τη μεγάλη, μέχρι την τελική νίκη. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, για την εμπιστοσύνη σας. Στις 7 Ιουλίου η Πατρίδα μας γυρίζει, επιτέλους, σελίδα. ........

μαζικές παράνομες παρακολουθήσεις.

Για όλα αυτά προκύπτει θέμα Ειδικού Δικαστηρίου.

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προκάλεσε ανεπανόρθωτα προβλήματα στην Κυβέρνηση και έβλαψε την εικόνα της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η προσπάθεια του να απομακρύνει το δημόσιο ενδιαφέρον από την υπόθεση κατέστη ανεπιτυχής. Αδιαμφισβήτητα, μια σκιά ανασφάλειας και αμφιβολιών πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές και ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία της έκφρασης στην χώρα. Χαρακτηριστικά, η Ελλάδα καταλαμβάνει τις χειρότερες θέσεις σε βασικούς δείκτες ελευθερίας, όπως ο Δείκτης Δημοκρατίας, στον οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «ελαττωματική δημοκρατία», ενώ παράλληλα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο Report του RSF για την Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη. 

. Ο θάνατος χιλιάδων από κοβιντ εκτός ΜΕΘ.

Κορονοϊός: Πέθανε το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ - Σοκάρει η νέα μελέτη Λύτρα

Στη δημοσιότητα δόθηκε η νέα μελέτη του καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα  για τη θνησιμότητα των ασθενών με κορονοϊό, που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι σχεδόν όλοι όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής μελέτησε, την περίοδο Σεπτέμβρης 2021 - Απρίλης 2022 με τα συμπεράσματα να καταγράφουν αύξηση κατά 21% της θνησιμότητας, αλλά και συντριπτική επιδείνωση του αριθμού των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ.https://www.ethnos.gr/greece/article/225979/koronoiospethaneto97725tondiasolhnomenonektosmethsokareihneamelethlytra



 Η καταλήστευση του ελλ. δημοσίου με απευθείας αναθέσεις πολλών δις.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) - τα οποία επικαλείται το ieidiseis.gr - στο 18μηνο, από 1/1/2020 έως 30/6/2021, ανατέθηκαν 2,17 δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις και 2,73 δις ευρώ με διαδικασίες κλειστού τύπου (διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και κλειστή διαδικασία αρ. 28/αρ.265).

Το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ που είχε δαπανηθεί στο 18μηνο ως τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο αφορά συμβάσεις για αγορά υπηρεσιών, προμηθειών και μελετών, είχε εκτοξευθεί στο τέλος Οκτωβρίου στα 6,65 δις. ευρώ. Συνεπώς, μέσα σε ένα τετράμηνο, από τον Ιούλιο του 2021 ως και τον Οκτώβριο, η εν λόγο δαπάνη ανέρχεται στα 1,75 δισ. ευρώ.

Τα νεότερα στοιχεία για τις δαπάνες με αυτές τις πρακτικές από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, διάστημα δηλαδή τριών μηνών, δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί.

Οι απευθείας αναθέσεις για την περίοδο από 1/1/2020 έως 31/10/2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων ανέρχονται σε 245.190 συμβάσεις έναντι 2.685.523.921 ευρώ και αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία προμήθειες και υπηρεσίες.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι άνω του 90% των συμβάσεων αυτών υπογράφηκαν με τη γενική διαδικασία απευθείας αναθέσεων (αρ. 118/αρ. 328) και όχι με την έκτακτη λόγω covid 19. δις αφορούν διαδικασίες που σχετίζονται με την πανδημία covid-19. Άρα τα υπόλοιπα 2,36 δις αφορούν απευθείας αναθέσεις άσχετες με την πανδημία, εκ των οποίων 1,22 δις αφορούν υπηρεσίες.

Πέραν των απευθείας αναθέσεων, για την ίδια περίοδο οι συμβάσεις που έγιναν με κλειστές διαδικασίες και διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση ανέρχονται σε 15.601 για το ποσό των 3.980.199.994 ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών του Δημοσίου μέσω απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαδικασιών χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για διάστημα 22 μηνών, ανέρχεται σε 6.665.723.915 ευρώ.

Ρεκόρ δεκαετίας

Τα 6,65 δισ. ευρώ σε «κλειστές» διαδικασίες αποτελούν το υψηλότερο ποσό που έχει δαπανηθεί από το Δημόσιο με αντίστοιχες πρακτικές από το 2010. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δαπάνες αυτές έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων ή στο όνομα αυτής.

Το νομικό πλαίσιο

Το νομοθετικό πλαίσιο για τους 3.500 σχεδόν αναθέτοντες φορείς προέβλεπε τη δυνατότητα σύναψη δημοσίων συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ. Αυτό στο παρελθόν είχε οδηγήσει πολλούς αναθέτοντες φορείς να «κατακερματίζουν» συμβάσεις μεγαλύτερων ποσών σε μικρότερες των 20.000 ευρώ, ώστε να μπορούν να περνούν με απευθείας ανάθεση.

 Η πρακτική αυτή ωστόσο άλλαξε με νομοθετική παρέμβαση από τον Μάρτιο του 2021 με το νόμο 4782/2021, ο οποίος αυξάνει σημαντικά τα ποσά που επιτρέπεται να δίνονται με αυτές τις πρακτικές. Έτσι, οι αναθέτοντες φορείς έχουν πλέον τη δυνατότητα να δίνουν με αδιαφάνεια ποσά αυξημένα κατά 50% για συμβάσεις αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και κατά 200% για έργα.

Το ανώτατο όριο ως εκ τούτου για μία απευθείας ανάθεση διαμορφώνεται στις 30.000 ευρώ όταν αφορά σε συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών από 20.000 που ήταν μέχρι πρότινος με νόμο του 2016 και στις 60.000 ευρώ για έργα, ενώ με το νόμο του 2016 επιτρεπόταν ως 20.000 ευρώ.

Πολιτική αντιπαράθεση

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «πάρτι αδιαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι πλείστες από αυτές τις συμβάσεις υπογράφηκαν με εταιρίες που δημιουργήθηκαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την υπογραφή της σύμβασης.

«αυτός που έδωσε 5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, 1 δισ. σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και 7 δισ. σε εξοπλιστικά, μας λέει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει μισθωτούς και επαγγελματίες απέναντι στην κρίση της ακρίβειας».

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως στα 5 δισ. συμπεριλαμβάνονται και δαπάνες για τα Ραφάλ, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.

Την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων  στη σκιά των αποκαλύψεων που έχουν προκαλέσει οργή στους πολίτες ότι η κυβέρνηση των «αρίστων» προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις ύψους σχεδόν 6,7  δισ. ευρώ μέσα σε 22 μήνες.

Ολο το προηγούμενο διστημα μιλούσαμε για το υπερβολικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στους πρώτους 18 μήνες. Οι τέσσερις μήνες που ακολούθησαν μέχρι και τον Οκτώβρη, αύξησαν αυτό το ποσό κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Τέσσερα δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα, απευθείας αναθέσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είχε φροντίσει να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και την άρση κάθε ορίου για αναθέσεις που έχουν να κάνουν με την πανδημία.

Στο όνομα της πανδημίας, καταχρηστικά, έγιναν 2,7 δισ. απευθείας αναθέσεις, ενώ την πανδημία αφορούσαν μονάχα 320 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για γιουρούσι, για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα με τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Ποιος θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης; Αυτή η κυβέρνηση που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να κάνει πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα δίχως να δίνει λογαριασμό;

 Πρέπει η κυβέρνηση να απολογηθεί στον Έλληνα φορολογούμενο

εκρηκτική αύξηση των δημοσίων συμβάσεων που γίνονται είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με κλειστούς διαγωνισμούς, σημειώνοντας πως με βάση τα στοιχεία της Αρχής από τα 4,9 δισ. ευρώ που ήταν σε 18 μήνες ως τον περασμένο Ιούνιο, μέσα σε 4 μήνες το συνολικό ποσό έφθασε τα 6,7 δισ. ευρώ.

 για «καταχρηστική τάση να εγγράφονται ακόμα και πάγιες δαπάνες του Δημοσίου σε δαπάνες λόγω πανδημίας».

 «κακές συνήθειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή». «Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που βρέθηκε στις δύσκολες συνθήκες της 8ετίας των μνημονίων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιες κακές συνήθειες μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή»https://tvxs.gr/news/ellada/rekor-apeytheias-anatheseon-665-dis-eyro-se-22-mines

Σκάνδαλο παιδοβιαστή ΜΙΧΟΥ :

γιατι ο μητσοτάκης δεν δίνει έντολή να βγουν στο φως όλα τα όνοματα των ΄΄πελατών΄΄?

Η άπάντηση είναι άπλή.γιτι θα κτονομάσει και πολιτικά πρόσωπα,και άστυνομικούς,και ιερείς και....και....



Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 16 άνδρες, οι οποίοι φέρεται ότι επικοινώνησαν με τον 53χρονο μέσω εφαρμογής στο διαδίκτυο αλλά και το κινητό του τηλέφωνο και κακοποίησαν σεξουαλικά την ανήλικη.

ην ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν την Αστυνομία να έχει στα χέρια της μια λίστα με… προκρατήσεις ραντεβού, από την οποία φέρεται ότι προκύπτει πως υπήρχε πρόβλεψη του παιδοβιαστή – μαστροπού για τήρηση σειράς προτεραιότητας! «Ο 53χρονος έκανε προκρατήσεις και έχουμε βρει 213 (ενν. υποψήφιους «πελάτες»)https://www.espressonews.gr/cover-story/341462/mixos-viasmos-12chronis-antzeta-viastes/

Ο Guardian απαριθμεί τα… σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ακόμη οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει το πάρτι με τις δημόσιες αναθέσεις

tags :
Ο Guardian απαριθμεί τα… σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ακόμη οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει το πάρτι με τις δημόσιες αναθέσεις
Όσο βαθαίνει η ύφεση, τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κακοδιαχείριση
Για τη διεθνή κοινή γνώμη, η Ελλάδα είχε μια σχετικά επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19.
Στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - του δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας - και η κυβέρνησή του αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που έθετε ο ιός σε μια χώρα με αποδεκατισμένο σύστημα δημόσιας υγείας.
Έτσι, επέβαλε νωρίς ένα σκληρό lockdown, που έσωσε ζωές.
Πλέον, μετά από περισσότερο από τρεις μήνες σχετικής απομόνωσης, η χώρα μόλις άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες.
Αλλά υπάρχει μια άλλη πλευρά σε αυτήν την προφανή επιτυχία, αναφέρει νέα ανάλυση του Guardian.  
Έχει επίσης γίνει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως πρόσχημα για να σπεύσει αδιαφανείς και αμφισβητήσιμες συμφωνίες δημοσίων συμβάσεων.
Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει τη φήμη της κυβέρνησης.
Και ενώ η οικονομία σημειώνει βελτίωση, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα συντηρήσει την αισιοδοξία των Ελλήνων για την οικονομική ανάκαμψη.
Η αναστολή των μεγάλων έργων, τα οποία "έσπασαν" σε μικρότερα για την αποφυγή ανοικτών διαδικασιών προμηθειών και η μεταφορά της διαχείρισης των μέτρων οικονομικής στήριξης σε ιδιωτικές εταιρείες έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, αναφέρει ο Guardian.
Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της.
Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός έπρεπε να παρέμβει και να ακυρώσει ένα πακέτο 190 εκατ. ευρώ που προοριζόταν σε εταιρείες που διαχειρίστηκαν τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους αυτοαπασχολούμενους, μετά από έρευνες που αποκάλυψαν ότι πολλές από τις εταιρείες που ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, «άμεσα συνδεδεμένες» με το κυβερνών κόμμα.
Σε αυτό που ονομάστηκε «voucher εκπαίδευσης», επτά εταιρείες θα λάμβαναν 36 εκατ. ευρώ.
Μετά την ακύρωση του προγράμματος, το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας διαχειρίστηκε άμεσα τα χρήματα και τις παροχές.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στον Covid-19 ύψους 20 εκατ. ευρώ δόθηκε απευθείας σε μια ιδιωτική εταιρεία.
Τα κριτήρια για τον καθορισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν το υλικό της καμπάνιας και τι θα πληρώνονταν δεν έχουν διευκρινιστεί.
Η εφαρμογή του προγράμματος από μια ιδιωτική εταιρεία σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία υποχρέωση να δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με την κατανομή των χρημάτων.
Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες του προγράμματος.
Στο επίκεντρο της αυξανόμενης κριτικής ήταν το Υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες επικρίθηκε από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης για παραβίαση των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων.
Αναφερόμενος τόσο στην εθνική ασφάλεια όσο και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19, το υπουργείο αποφάσισε την άμεση ανάθεση συμβάσεων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ισχυρίστηκε ότι αυτές οι συμφωνίες είναι «εμπιστευτικές».
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που της επιτρέπει να δημιουργήσει αυτό που οι βουλευτές της ΕΕ περιέγραψαν ως «μυστικό ταμείο» στο υπουργείο μετανάστευσης για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Έχει αναφερθεί ότι τα σχετικά έγγραφα του υπουργείου θα καταστρέφονται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.
Μέχρι στιγμής η έλλειψη διαφάνειας της Ελλάδας σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της.
Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκτησης Covid-19 που θα μπορούσε να στείλει περίπου 32 δισ. ευρώ στη χώρα, αυτό δεν θα παραμείνει έτσι.
Την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόταση και ενώ η κυβέρνηση του Μητσοτάκη πανηγύρισε, αποκαλύφθηκε το εμπιστευτικό έγγραφο ενός διεθνούς οργανισμού σχετικά με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του Υπουργείου Μετανάστευσης.
Το έγγραφο προέβαλε σοβαρούς ισχυρισμούς σχετικά με κακή διαχείριση κεφαλαίων, υπερτιμολόγηση συμβάσεων και έλλειψη προγραμματισμού.
Την ίδια ώρα, το lockdown είχε ένα σοβαρό τίμημα για την τουριστικές και αεροπορική βιομηχανία της χώρας.
Ο τουρισμός συμβάλλει περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε ότι η κρίση του ιού θα προκαλούσε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,7% το 2020, ενώ η ανεργία θα μπορούσε να φθάσει σχεδόν το 20%, μόλις λίγα χρόνια μετά από την κορύφωση του 30% κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η εντύπωση ότι η διοίκηση χειρίζεται λανθασμένα τα δημόσια οικονομικά, ενώ ζητά από εκατομμύρια από επιχειρηματίες και εργαζόμενους δεν είναι βιώσιμη.
Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική εξουσία για την επιβολή δαπανηρών αποφάσεων.
Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση θα βαθαίνει, θα αποκτήσουν νέα σημασία, αναφέρει ο Guardian.
Οι προκλήσεις για την Ελλάδα είναι μεγάλες, είτε πρόκειται για τον κορωνοϊό, είτε για την οικονομία, είτε για την γεωπολιτική, καταλήγει το άρθρο.https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/503855/o-guardian-aparithmei-ta%E2%80%A6-skandala-ths-kybernhshs-mhtsotakh-%E2%80%93-akomh-oi-ellhnes-den-echoyn-katalabei-to-parti-me-tis-dhmosies-anatheseis

Για ακόμα μια φορά η γαλλική «Le Monde» εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα διαφθοράς


Η κατρακύλα της Ελλάδας στον ξένο Τύπο δεν έχει τελειωμό. Για ακόμη μια φορά τη φετινή χρονιά, ένα μεγάλο δημοσιογραφικό μέσο ρίχνει ηχηρή «σφαλιάρα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως έκανε τον Μάιο η «Le Monde» με το άρθρο της για την ανησυχητική πτώση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και πριν από περίπου ενάμιση μήνα η αμερικανική «New York Times» σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα, έτσι και τώρα, η γαλλική εφημερίδα επανήλθε στην ιστοσελίδα της με ένα άρθρο διόλου κοσμητικό για τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την αθώωση όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, η «Le Monde» θυμήθηκε επίσης τα όσα έγιναν με αυτό της Novartis καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης της κυβέρνησης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη (μάλιστα γίνεται αναφορά και στο «Documentο»), αφιερώνοντας ένα εκτενές άρθρο στη χώρα μας που αντίστοιχο σίγουρα δεν θα βλέπαμε σε κάποιο εγχώριο συστημικό μέσο.

Μεταξύ άλλων, η «Le Monde» αναφέρει:

Στην Ελλάδα, η αθώωση κατόπιν έφεσης πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας Siemens, που διώκεται σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς, έχει προκαλέσει σάλο. Η υπόθεση χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εκσυγχρονίστηκε το τηλεφωνικό δίκτυο. Στη συνέχεια υπογράφηκαν διογκωμένες συμβάσεις μεταξύ της Siemens και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού και οι δωροδοκίες διανεμήθηκαν σε στελέχη της γερμανικής εταιρείας αλλά και σε Έλληνες πολιτικούς. Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, καταβλήθηκαν 130 εκατομμύρια μάρκα.

Το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή εκτίμησε ότι αυτό το σκάνδαλο είχε κοστίσει στη χώρα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, μετά από δεκαέξι χρόνια συζητήσεων και πολυάριθμων αναβολών, το Εφετείο αθώωσε 20 άτομα που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2019 σε δεκαετή ηλικία στη φυλακή για διαφθορά. Ακόμη και το πρώην αφεντικό της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Γερμανία κατά την έναρξη της έρευνας, δεν καταδικάστηκε. Ο λόγος; Τα γεγονότα είναι προκαθορισμένα.

Αμέσως, όλα τα μέσα ενημέρωσης φώναξαν «φάουλ». Η αριστερή εβδομαδιαία εφημερίδα Documento χαρακτήρισε την αθώωση «πρόκληση», λέγοντας ότι οι Έλληνες είχαν υπομείνει πολλά μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης που οφείλονταν εν μέρει σε όλες τις συμφωνίες διαφθοράς που είχαν κοστίσει στο ελληνικό κράτος. Η κεντροδεξιά εφημερίδα Καθημερινή υπογράμμισε «την πικρή γεύση» που άφησε αυτή η απόφαση και «την ανικανότητα του πολιτικού και δικαστικού συστήματος να διενεργήσει έρευνα δεκαέξι ετών»ΤΑ ΝΕΑ (κεντροδεξιά) σημείωσαν ότι «μια υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη και συγκλόνισε την ελληνική πολιτική σκηνή κλείνει βιαστικά και μπαίνει κάτω από το χαλί. Το αίσθημα της αδικίας αιωρείται παντού».  Έκπληκτος από αυτή την αθώωση, ακόμη και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τον προσδιορισμό των λόγων της βραδύτητας της διαδικασίας που οδήγησε σε η συνταγή.

[...] Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη» στη χώρα, σε σύγκριση με μέσο όρο 68% στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκάνδαλο της Siemens δεν είναι μοναδικό. Άλλη μια υπόθεση μεγάλης κλίμακας που αφορά το ελβετικό εργαστήριο Novartis και μια ντουζίνα πολιτικοί ηγέτες και Έλληνες γιατροί που φέρονται να έλαβαν δωροδοκίες για να επιβάλουν τις τιμές των φαρμάκων, δεν αποτέλεσε αντικείμενο οποιασδήποτε καταδίκης στην Ελλάδα. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Δικαιοσύνη, παραδεχόμενη ότι κάνει παράνομες πληρωμές. Στην Ελλάδα, όμως, δύο ερευνητές δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διώχθηκαν, κατηγορούμενοι ότι «εξέθεσαν» συντηρητικούς και σοσιαλιστές πολιτικούς συμμετέχοντας σε αυτή την περίπτωση. Τον Ιούνιο, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ από τη Novartis.

Για τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μια άλλη ανησυχία είναι ο τρόπος «διορισμού δικαστών και εισαγγελέων στις υψηλότερες θέσεις [που] γίνεται από προεδρικό διάταγμα, μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου». Το Govwatch, το πρώτο Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε το 2021 δεν βελτιώνει καθόλου την κατάσταση. Η αρχή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διορίζεται πλέον απευθείας από την κυβέρνηση και όχι από ανεξάρτητο σώμα… Για τον Στέφανο Λουκόπουλο, με πρωτοβουλία του Govwatch, «η σταδιακή και τεκμηριωμένη η παρακμή των δημοκρατικών αξιών [συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης] που παρατηρείται στην Ελλάδα συνιστά πραγματική απειλή για τους πολίτες». Το 2021, η πλατφόρμα εντόπισε 170 παραβιάσεις ή ύποπτες παραβιάσεις του αρχές του κράτους δικαίου.https://www.2020mag.gr/politics/5820-gia-akoma-mia-fora-i-galliki-le-monde-ekthetei-tin-kyvernisi-mitsotaki-gia-ta-skandala-diafthoras


Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Συγχαρητήρια για τα σκάνδαλα που συγκαλύψατε κ. Μητσοτάκη

«Συγχαρητήρια για τα σκάνδαλα που συγκαλύψατε κ. Μητσοτάκη» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, σε δήλωσή του με την οποία απαντά στις αναφορές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Kυριάκου Μητσοτάκη στον οργανισμό κατά την αποψινή ομιλία του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο κύριος Μητσοτάκης ανακάλυψε κηφήνες σε αυτούς που έχουν εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια υπέρ του Δημοσίου και δεν θυμήθηκε τα εκατοντάδες εκατομμύρια που συνυπέγραψε το 2014 για να συγκαλύψει τους κρατικοδίαιτους φίλους του, στον "ιδιωτικό" ΟΑΣΘ» τονίζει ο κ. Παππάςhttps://www.sofokleousin.gr/proedros-oasth-sygxaritiria-gia-ta-skandala-pou-sygkalypsate-k-mi
.

Σκάνδαλο Novartis: Ο φτηνός Μητσοτάκης δεν ζήτησε μια συγνώμη


Το φιάσκο των διαρροών περί παραπομπής των Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των 10 πολιτικών προσώπων και οι δηλώσεις μεταμέλειας όσων ενεπλάκησαν στα fake news μετά τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος σκέπασε την ουσία στις εξελίξεις του σκανδάλου Novartis.

Κι αυτή είναι η ίδια υπόθεση, αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που από την ημέρα που εξελέγη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προφανώς υπό την πίεση κάποιων από τους εμπλεκομένους, στήθηκε μια ανευ προηγούμενου επιχείρηση ώστε να παρουσιαστεί ως σκευωρία από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να διασυρθούν οι αθώοι πολιτικοί αντίπαλοι της.


Αυτή η προσπάθεια, στην οποία σπιλώθηκαν και διώχθηκαν ανώτατοι δικαστικοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, έπεσε πλέον στο κενό με απόφαση της Δικαιοσύνης, καθώς όλοι οι δημοσιογράφοι απαλάχθηκαν των κατηγοριών τους, όπως και οι δυο ειδικοί εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ντζούρας και Μανώλης, με τους Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη να παραπέμπονται για δευτερεύοντα αδικήματα, την ώρα που ετοιμάζονταν οι σιδερένιες… ποδόμπαλες για την έκτιση των ισόβιων ποινών τους!

Τη Δικαιοσύνη και την απόφαση των λειτουργών της είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν πολλοί πριν το φιάσκο της περασμένης Πέμπτης, πολιτικοί και δημοσιολογούντες που δεν αντέχουν την ανεξαρτησία της, μιλώντας με το «καλημέρα» της διαδικασίας για «άθλια σκευωρία», «συμμορία», «ελευθεροδολοφονία», «εσχάτη προδοσία», «κατάλυση της Δημοκρατίας», «ψευτιά και υποκρισία», «συμβόλαια πολιτικής δολοφονίας» κλπ κλπ, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι οι αχρείοι κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ με τους εξωμότες της Νέας Δημοκρατίας διέσυραν δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους άνευ λόγου και αιτίας στήνοντας μια απίστευτη σκευωρία σε βάρος τους, Κι έρχεται το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου και η «συμμορία» δεν είναι συμμορία, η εσχάτη προδοσία δεν είναι εσχάτη προδοσία και κυρίως η «άθλια σκευωρία» δεν είναι άθλια σκευωρία, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να καταπιούν τη γλώσσα τους.

Και εντάξει, την προσφυγή στο Στρασβούργο για την εσχάτη προδοσία που προανήγγειλε ο «ενεργός πολίτης» ακόμα την περιμένουμε αλλά πολίτης είναι ό,τι θέλει μπορεί να λέει και να πράττει χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Ο πρωθυπουργός της χώρας, όμως; Θυμάστε τι είχε πει στη βουλή για την «σκευωρία Novartis» απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα;

«Δεν έχω πολλά να πω περί Δημοκρατίας με αυτούς, οι οποίοι στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής υπουργός σας, αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, λέγεται συμμορία. Δεν λέγεται Ελευθεροτυπία αλλά ελευθεροδολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ενάμιση χρόνο, σπιλώνοντας την προσωπικότητα και την εργασία δημοσιογράφων, που όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της Δικαιοσύνης, έκαναν ρεπορτάζ και δεν έστησαν σπείρα, όπως κάνει ο υπόκοσμος.

Αν η εξέλιξη της υπόθεσης ήταν διαφορετική, ο πρωθυπουργός θα το εκμεταλλευόταν στο έπακρο και θα αξιοποιούσε πολιτικά την ενοχή των αντιπάλων του. Τώρα, όμως, μήπως πρέπει να ζητήσει «συγγνώμη» για τα όσα είπε περί «υποκόσμου» και «συμμορίας» και για τα «ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες» για μια δημοσιογραφική έρευνα; Αλλά οι «συγγνώμες» απαιτούν θάρρος και γενναιότητα για να ειπωθούν, οπότε….https://1voice.gr/skandalo-novartis-o-ftinos-mitsotakis-den-zitise-mia-sygnomi/

Γεμάτη με αποτυχίες, σκάνδαλα, χρέη, αλαζονεία, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κοινωνικό διχασμό και πολιτική τοξικότητα η διακυβέρνηση των Μητσοτάκηδων

Πουθενά στην Ευρώπη μια οικογένεια δεν έχει αναδείξει τόσα αιρετά μέλη στην πολιτική μοίρα μια χώρας όσα η φαμίλια Μητσοτάκη. Από τον βουλευτή γερο-Κωστή, όπως τον αποκαλούσαν, στα μέσα του 1800, τον γενάρχη της πολιτικής οικογένειας και παππού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μέχρι και σήμερα, υπάρχει ένας ακλόνητος δεσμός αυτής της οικογένειας με την εξουσία για πάνω από 150 χρόνια. Μια αέναη συνέχεια που θυμίζει εποχές μεσαιωνικής φεουδαρχίας.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο γιος του γερο-Κωστή, Κυριάκος, έγινε το 1920 κι αυτός βουλευτής. Ο γιος του Κυριάκου, Κωνσταντίνος, έφτασε το 1990 να γίνει πρωθυπουργός. Ο γιος του Κωνσταντίνου, Κυριάκος, είναι σήμερα κι αυτός πρωθυπουργός. Ενδιάμεσα, από την ευρύτερη οικογένεια υπήρξαν υπουργοί, όπως η Ντόρα, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, όπως ο γιος της, στελέχη κυβερνήσεων, όπως ο «επίκαιρος» λόγω ΕΥΠ ανιψιός Δημητριάδης, κ.ά.

Οι «τριετίες» των δύο πρωθυπουργών της φαμίλιας, του Κωνσταντίνου από το 1990 ως το 1993 και του Κυριάκου από το 2019, παρουσιάζουν, δυστυχώς για τον τόπο, κοινή πορεία. Με παρόμοιες αντιλαϊκές πρακτικές, κοινωνικό διχασμό, στοχοποιήσεις, τοξικότητα στο πολιτικό γίγνεσθαι και μονοδιάστατες διπλωματικές επιλογές.

Το πανίσχυρο brand name «Μητσοτάκης» είναι η προσωποποίηση της αιώνιας ανακύκλωσης μελών της ίδιας οικογένειας στην πολιτική. Γιος στη θέση του πατέρα, αδέλφια, ανίψια, διάφορα μέλη της οικογένειας να «κατεβαίνουν» ταυτόχρονα για εκλόγιμες θέσεις. Παράλληλα, ακόμα ένας «στρατός» μελών της ευρύτερης φαμίλιας τακτοποιείται σε άλλα αξιώματα, θέσεις και δουλειές με καλές προσβάσεις. Ο γιος του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος, έχει διοριστεί ήδη στα 23 του στο Ευρωκοινοβούλιο…

Σκοτεινές πλευρές

Παντού οι πολιτικές δυναστείες διαθέτουν ένα ισχυρό μείγμα brand name και προσωπικών διασυνδέσεων. Όμως τέτοια επιρροή και δύναμη που συγκεντρώνεται επί δεκαετίες και αιώνες στα χέρια της ίδιας οικογένειας γεννά αναπόφευκτα και σκοτεινές πλευρές. Ειδικά σε… μπανανίες όπου πολιτική, επιχειρηματικά συμφέροντα, media και διεθνής παράγοντας «παντρεύονται» σε κοινά παιχνίδια.

Μελετώντας τις δύο «τριετίες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί πολλές ίδιες τακτικές με τον πατέρα του. Μπολιάζει τον διχασμό, προκαλεί ρωγμές στην κοινωνία και δεν διστάζει να στοχοποιεί. «Έδειξε» τους ανεμβολίαστους ως υπεύθυνους για την πανδημία, τιμωρεί χιλιάδες υγειονομικούς, κατηγορεί ως υποστηρικτές του Πούτιν όσους διαφωνούν με τη Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του, χλευάζει ως «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» όσους πολίτες απελπίζονται από τις πυρκαγιές που σβήνουν στη θάλασσα.

Ξεγλιστράει από κάθε ευθύνη, τοποθετεί χρυσοπληρωμένους «γαλάζιους» μαζικά, επιτρέπει το πάρτι ακρίβειας και προκρίνει το όργιο απευθείας αναθέσεων, δείχνοντας περιφρόνηση προς τους πολίτες με ξεροκόμματα όπως το power pass ή τις αυξήσεις της μιας… τσίχλας την ημέρα.

Την ίδια τακτική ακολουθούσε και ο πατέρας του. Για το γεγονός ότι τα έκανε θάλασσα στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση δεν έφταιγε αυτός αλλά οι «προδότες του κόμματος» που δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει τετραετία. Έγινε ο πρώτος που κατηγόρησε -τσουβαλιάζοντας- τους δημοσίους υπαλλήλους και ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες.

Προκαλούσε τον διχασμό για να δικαιολογήσει τις κοινωνικές εκρήξεις από βίαιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως συνέβη με τις αστικές συγκοινωνίες. Πάγωνε τους μισθούς, αλλά διακήρυττε το αμίμητο ότι «μηδέν συν μηδέν ίσον 14% αυξήσεις». Χρησιμοποιούσε τη ρουσφετολογία για να βολεύονται «γαλάζια» παιδιά.

Τοξικότητα στην πολιτική ζωή

Και στις δύο τριετίες «φώλιασε» η τοξικότητα στην πολιτική ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε να αξιοποιήσει υπαρκτά κι ανύπαρκτα σκάνδαλα για να γίνει πρωθυπουργός. Έκανε τα πάντα, ακόμα και παρακολουθήσεις, για να εξοντώσει πολιτικά τους αντιπάλους, ανοίγοντας τον χορό των Ειδικών Δικαστηρίων.

Εσωκομματικά, το κόμμα του κινδύνεψε με διάσπαση, έπειτα από αποπομπές και σφοδρές συγκρούσεις με κορυφαία στελέχη που αντιδρούσαν στις σκοπιμότητές του. Εν τέλει οι «δικοί» του ήταν που τον έριξαν από την εξουσία. Άλλωστε, πατέρας και γιος είναι ίσως οι μόνοι αρχηγοί της Ν.Δ. που σακάτεψαν το ιδεολογικό DNA του κόμματός τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει τις ευθύνες στην… εξέδρα για τις αποτυχίες του στην οικονομία, στο «επιτελικό κράτος», στην πανδημία, στις πυρκαγιές. Για αντιπερισπασμό, δηλητηριάζει διαρκώς την ήδη νοσηρή και γεμάτη παθογένειες πολιτική ζωή του τόπου.

Εκδικητικά, εμπρηστικά και με fake news έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να «τουμπάρει» την υπόθεση Novartis, να διαστρέψει την αλήθεια και να καθίσουν στο σκαμνί πρώην υπουργοί, δικαστικοί, εκδότες και δημοσιογράφοι. Αλαζονικά αποφασίζει μόνος του για την ευαίσθητη εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αν κάτι έχει πετύχει σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάλει δεν βγάλει την τετραετία, είναι ότι οι επιδόσεις του καταγράφονται ως εντυπωσιακά πιο απελπιστικές, ακόμα κι από αυτές του πατέρα του… Και, ειλικρινά, έμοιαζε πολύ δύσκολο να τον ξεπεράσει!

Οικονομία: Διαφήμιζαν νοικοκύρεμα, εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εφάρμοσε πολιτική θατσερικής λιτότητας για τον λαό. Στόχος του, στα λόγια, ήταν το συμμάζεμα των δημοσιονομικών. Πρακτικά, το χρέος επί τριετίας του εκτοξεύθηκε ραγδαία, όσο κι αν το… ξεχνούν οι υμνητές του.

Επί Κωνσταντίνου το ελληνικό χρέος ξεπέρασε για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ. Επί Κυριάκου έσπασε το φράγμα του 200%. Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ. και Eurostat, το χρέος το 1989 έκλεισε στα 21,5 δισ. ευρώ, στο 66,9% του ΑΕΠ.

Απ’ όταν ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον Απρίλιο του 1990, και μέχρι να πέσει, τον Οκτώβριο του 1993, το χρέος εκτινάχθηκε στα 60,5 δισ. ευρώ, ήτοι στο 111,6% του ΑΕΠ. Σε απόλυτους αριθμούς, τριπλασιάστηκε. Γι’ αυτό και το 1994 έκανε την πολυδιαφημισμένη δήλωση, δήθεν προφητικά, «δεν είναι µακριά η στιγµή που η Ελλάδα δεν θα µπορεί πια να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο ∆ΝΤ». Ήξερε τι έλεγε, επειδή ήξερε τι είχε κάνει.

Λίγους μήνες πριν έρθει στην εξουσία ο Κυριάκος, το χρέος στο α’ τρίμηνο του 2019 ήταν 337 δισ. ευρώ, στο 181,9% του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2020 η Ελλάδα για πρώτη φορά ξεπέρασε το 200%. Εφτασε στα 341 δισ. ή 206,3% του ΑΕΠ, με έλλειμμα 10,1%.
Τον Μάρτιο του 2022 το χρέος απογειώθηκε στα 394,5 δισ. ευρώ, στο 190% του ΑΕΠ, μια μικρή πτώση λόγω αυξημένου πληθωρισμού. Στην τριετία Κυριάκου το δημόσιο χρέος αυξήθηκε 57 δισ. ευρώ! Τουλάχιστον 7,5 δισ. δόθηκαν σε σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Υποκλοπές: Από τους κοριούς στην ΕΥΠ

Το πρωτοσέλιδο της «Καθηµερινής» στις 17/6/1994 για την παραποµπή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο λόγω υποκλοπών


Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε επιλεκτική προτίμηση στην ΕΥΠ. Ουδέποτε το έκρυψε, αφού γρήγορα ψήφισε νόμο για να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Πληροφοριών απευθείας στον ίδιο. Ουδέποτε εξήγησε τους λόγους της πρωτοφανούς απόφασής του.

Τα πανομοιότυπα σκάνδαλα παρακολουθήσεων του δημοσιογράφου Κουκάκη και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη, με ακριβώς ίδια μέθοδο, συγκλονίζουν την κοινή γνώμη. Η ΕΥΠ βρέθηκε απολογούμενη στην «κλειστή» επιτροπή της Βουλής με τον διοικητή της Κοντολέων να φέρεται ότι ομολόγησε πως πράγματι η υπηρεσία του παρακολουθούσε τον ρεπόρτερ. Κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνούνταν πεισματικά.

Η θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σκιάστηκε από τις παρακολουθήσεις του Χρήστου Μαυρίκη, υπαλλήλου ΟΤΕ, κατ’ εντολήν του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, διευθυντή Ασφαλείας – Πληροφοριών της Ν.Δ.. Σε βιβλίο του το 2001 ο Γρυλλάκης «έδειξε» τον Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο γνώριζε, αλλά και έδινε εντολές για το ποιοι έπρεπε να παρακολουθούνται!

Ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης (καθιστός) µε τον γνωστό από την υπόθεση υποκλοπών Χρήστο Μαυρίκη, στο γραφείο που διατηρούσε ο πρώτος στη Ρηγίλλης, ως υπεύθυνος ασφαλείας της ΝΔ

Σε συνέντευξή του προ ημερών, ο Μαυρίκης απάντησε ως εξής στην επίκαιρη ερώτηση δημοσιογράφου «ανάµεσα σε όσα έγιναν τη δεκαετία του ’90 και όσα συµβαίνουν τώρα βρίσκετε κοινά σηµεία;»: «Το κοινό σηµείο είναι η βούληση των πολιτικών για να µάθουν τι λέει και τι σκέφτεται ο αντίπαλός τους. Άλλωστε, µέσω της παρακολούθησης πήρε την κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Τον Ιούνιο του 1994, η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο με πέντε κατηγορίες για υποκλοπές: ηθική αυτουργία, παραβίαση απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, παρασιώπηση εγκλήματος και παράβαση του νόμου περί ευθύνης. Τον Νοέμβριο του 1994 ο Παπανδρέουζήτησε την αναστολή των διώξεων.

Εξωτερική πολιτική: Οι «yes men» της Αμερικής

Πρακτικά, επί διακυβερνήσεων οικογένειας Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν έχει δική της εξωτερική πολιτική. Παίρνει «γραμμή» απευθείας από τις ΗΠΑ.Πατέρας και γιος, άλλωστε, ουδέποτε έκρυψαν την τυφλή αφοσίωσή τους.

«Όταν έπρεπε να υπερασπιστούμε το Διεθνές Δίκαιο και τις αυστηρές κυρώσεις απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος» δήλωσε το 2017 ο Τζορτζ Μπους για την επέμβαση στο Ιράκ το 1990. Τον Δεκέμβριο του 1991, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από Σαμαρά και Ντόρα, γινόταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που επισκεπτόταν επίσημα τον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους. «Μας ενώνουν η κοινή ιδεολογία και η κοινή προσπάθεια» είχε δηλώσει ο τότε πρωθυπουργός: «Η πολιτική μας είναι πολύ πιο κοντά με τις ΗΠΑ στο Γιουγκλοσλαβικό, η Ευρώπη δεν είναι ενιαία και ώριμη για να αντιμετωπίσει τη γιουγκλοσλαβική κρίση».

Τα δημοσιεύματα θριαμβολογούσαν για «κάλυψη Μπους για τη Θράκη και τα Σκόπια». Οι δηλώσεις Μπους για «αμερικανική δέσμευση για την ιερότητα των ελληνικών συνόρων» καθησύχαζαν. Και ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Σέιφτερ διαβεβαίωνε για αφαίρεση του όρου «σλαβομακεδονική μειονότητα» από τις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δηµοσιεύµατα και θριαµβολογίες της εποχής για τη συνάντηση Μπους – Μητσοτάκη, το Δεκέµβριο 1991, µε Νο1 θέμα συνάντησης το Σκοπιανό

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι διεργασίες για το Σκοπιανό είχαν αρχίσει. Σε βαθμό που ο Μητσοτάκης επέλεξε να θυσιάσει την ενότητα της Ν.Δ., με την απομάκρυνση Σαμαρά λόγω Σκοπιανού, και, τελικά, τη ζωή της ίδιας της κυβέρνησής του. Έτσι, επικράτησε αρχικά το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», με γνωστά όσα ακολούθησαν.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1993, λίγο πριν «πέσει» ο Μητσοτάκης, δήλωνε το προκλητικό: «Το όνομα πΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια».

Για τον Κυριάκο τα πεπραγμένα είναι πρόσφατα. Υφάρπαξε ψήφους στις εκλογές από τη δυσαρέσκεια για τις Πρέσπες, αλλά, όταν ανέλαβε, ουσιαστικά υιοθέτησε τη συμφωνία. Στα Ελληνοτουρκικά ακολουθεί τη γραμμή κατευνασμού των ΗΠΑ.

Όση ενεργητικότητα δεν επιδεικνύει απέναντι στον Ερντογάν, την εκδηλώνει στο ουκρανικό, ως πρωτοπαλίκαρο του Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός, για μερικά ανούσια παλαμάκια στο Κογκρέσο, έγινε από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στον Ζελένσκι, πρωτοστατώντας σε όλα κατά της Ρωσίας και καταστρέφοντας διμερείς σχέσεις 200 ετών.

Δημόσια περιουσία: Όλα προς πώληση… μισοτιμής

Αν ψάχνει κάποιος να βρει την πολιτική οικογένεια πίσω από τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις ή, πιο σωστά, το μεγαλύτερο ξεπούλημαδημόσιας περιουσίας, τότε καμία δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη φαμίλια Μητσοτάκη.

Ακόμα και τα «Νέα» έφτασαν να γράφουν πριν από κάμποσα χρόνια: «Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο των αντιπάλων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Όχι μόνο είναι ικανός να πουλήσει και την Ακρόπολη, αλλά θα την πουλήσει μισοτιμής».

Τον Σεπτέμβριο του 1994, η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή του Κωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο της ΑΓΕΤ, της ιστορικής βαριάς βιομηχανίας παραγωγής τσιμέντου, με τον πρώην πρωθυπουργό να κατηγορείται για δωροληψία και ηθική αυτουργία σε απιστία. Ήταν η πλέον εμβληματική ιδιωτικοποίηση επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ακολούθησαν κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η μετοχοποίηση του ΟΤΕ και τραπεζών. Έκλεισε ή ιδιωτικοποίησε 66 επιχειρήσεις, όπως η Πειραϊκή Πατραϊκή, με χιλιάδες εργαζομένους να μένουν στον δρόμο. Οι ΔΕΚΟ μετατράπηκαν σε Α.Ε. και δόθηκε η δυνατότητα στο κράτος να πωλεί μέχρι το 49% των μετοχών τους. «Δυσκολότερη ιδιωτικοποίηση από τα ΚΤΕΛ δεν υπήρχε, έπρεπε να απολυθούν 7.500 άνθρωποι», δήλωνε ο ίδιος.

Τον Ιούλιο του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκλήρωνε ό,τι είχαν αρχίσει Σαμαράς – Βενιζέλος, με τις μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό κι έναν πρωθυπουργό να θριαμβολογεί επειδή δόθηκε κοψοχρονιά το «φιλέτο» της Μεσογείου. Έναν χρόνο μετά ο Μητσοτάκης πανηγύριζε για την «απόλυτη επιτυχία» της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Τον περασµένο Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θριαµβολογούσε για τις µπουλντόζες στο Ελληνικό, που ξεπουλήθηκε για µια
επένδυση-ξεροκόµµατο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Στάσσης, εκλεκτός του Μητσοτάκη, έκανε αιφνιδιαστικά επιλεκτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να πετάξει εκτός το Δημόσιο. Η ΔΕΗ έπεσε από το 51% κι έχασε την πλειοψηφία. Τώρα παίρνει σειρά, σκανδαλωδώς κι αντισυνταγματικά, η ΕΥΔΑΠ με το νερό… Βάστα, Ακρόπολη!https://www.olympia.gr/1503992/politiki/gemati-me-apotychies-skandala-chrei-alazoneia-xepoylima-dimosias-perioysias-koinoniko-dichasmo-kai-politiki-toxikotita-i-diakyvernisi-ton-mitsotakidon/

Ο πρωθυπουργός έσπευσε από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του να συγκροτήσει ένα δήθεν επιτελικό κράτος εντός του Μεγάρου Μαξίμου, με ευθεία αναφορά στον ίδιο. Είναι, μάλιστα, προφανές ότι το σχεδίαζε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ, το 2016, αφού το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ήταν και το πρώτο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το καλοκαίρι του 2019. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μόνος του κι εξαρχής τον πήχη της ατομικής του ευθύνης για όσα στραβά θα συνέβαιναν κατά τη θητεία του. Και συνέβησαν πολλά…

Κι όλα με σχέδιο…

Τα πάντα έγιναν με σχέδιο. Ο πτωχευτικός νόμος, για παράδειγμα, που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε στην ουσία την προστασία της πρώτης κατοικίας κι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποδεικνύεται μια κοροϊδία. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε να γίνεται

πάρτι σήμερα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας από ξένα funds κι εγχώρια «κοράκια», όπως ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, για το βίο και πολιτεία του οποίου ήξερε κι ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη ημέρα. Ποιος, αλήθεια, πιστεύει ότι ο κ. Πάτσης καρπωνόταν απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ και δημόσια νοσοκομεία ή ο κ. Μαραβέγιας έμπαινε στον αναπτυξιακό νόμο με κεφάλαιο μόλις μερικών χιλιάδων ευρώ γιατί έτυχε κι όχι γιατί, έχουν πέσει σαν «γαλάζιες ακρίδες» στο δημόσιο χρήμα;

 οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν με άδειο πορτοφόλι από το πρώτο 15ήμερο λόγω της χορηγούμενης από την κυβέρνηση αισχροκέρδειας, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία για να πλουτίζουν λίγοι κι αρεστοί. Γιατί να μην μπορούσε κι ένας δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειό του στο 1/15 της αξίας του όπως έκανε ο κ. Πάτσης; Γιατί να μην υποχρεώνονται οι τράπεζες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον δανειολήπτη και να βρουν μια άκρη; Γιατί η ΝΔ να έχει «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και να μην κουνιέται φύλλο κι ο μεροκαματιάρης και η οικογένειά του να μένουν άστεγοι για μερικές χιλιάδες ευρώ;

Ο πολίτες,βλέπουν το υστέρημά τους να γίνεται υπερκέρδη μεγάλων ομίλων της ενέργειας και των τροφίμων και οι ίδιοι να αναγκάζονται να επιβιώσουν με επιδόματα και καλάθια του… εμπαιγμού τα οποία, μάλιστα, δεν προέρχονται από τη φορολόγηση των ισχυρών αλλά πάλι από την τσέπη τους. Για όλα αυτά και πολλά ακόμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει… χθες. Κάθε ημέρα παραπάνω που μένει, ρίχνει δηλητήριο στις ανοιχτές πληγές της οικονομίας και της δημοκρατίας μας.

ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΗΘΙΚΟΙΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ , ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΕΙΣΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΟΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ – ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΛΟΜΠΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΠΡΑΚΤΡΕΣ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ Η ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΑΛΑΡΙΧΟ ΝΑ ΙΣΩΠΕΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΠΕΡΣΗΣ ΜΑΡΔΟΝΙΟΣ – ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΣ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ)…

HTTP://PETRA.PBLOGS.GR/2008/00/ALARIHOS-ES-EDAFON-FEREIN.HTML

TTP://EL.WIKIPEDIA.ORG/WIKI/%CE%91%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%82_%CE%91

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ο ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ.ΜΟΝΟΝ ΠΡΑΞΕΙΣ

49ΧΛΔ ΕΡΓΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ Ε.ΣΥ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΟ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ 2,3 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.».
https://www.youtube.com/watch?v=EGaPcNa57qg

«Στην υπό κρίση περίπτωση αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος (Αρτέμης Σώρρας), δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων, με την επωνυμία “Red Panther Limited”, που εδρεύει στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί σε έξι (6) διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας, εκάστου, εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000), λήξεως τον μήνα Αύγουστο του έτους 2014, τα οποία έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστεύματος και φυλάσσονται προς πίστωση και χορηγία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Αυτά γράφει,, η υπ’ αριθμ. 67650/2013 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία ήδη έχει καταστεί αμετάκλητη. Δηλαδή κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει

https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΠΙΣΤΕΥΜΑΤΩΝ,ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ,ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το ερώτημα είναι 

έως πότε θα τους επιτρέπουμε να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς ?

Έλληνα πολίτη ενημερώσου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του πολιτικού φορέα του έθνους των Ελλήνων

https://www.artemis-sorras.gr/

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ, ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: http://politikosforeas.e-sy.gr/

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:

https://wp.me/paj2cu-10K

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://alfeiospotamos.gr/?p=17627&fbclid=IwAR0Gp8oBFLZMKFxP-BX9XVkJoaypTWM6qVisZAnUDT6VS2exyH6AD66egl0

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://alfeiospotamos.gr/?p=18373&fbclid=IwAR3MIGX5ZYjyVlzuvEjUdX-lQ5qL4TT0O7DNhwjrHpLd5MqTKKB5QNt4-K8

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: http://e-sy.gr/

ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr/

600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: http://600dis.oramaellas.gr/

50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: http://www.endcyprusdebt.com/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr/

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 100 ΔΙΣ Τ.Χ.Σ.: http://txs.oramaellas.gr/

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: https://ypomnima.artemis-sorras.gr/

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ- Ε.ΣΥ.» http://alfeiospotamos.gr/?p=11184


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις