Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ

  Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ


ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ, ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ. ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΟΡΥΚΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΕΤΟΝΙΤΗΣ, Ο ΚΑΟΛΙΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΛΙΤΗΣ.


ΜΠΕΤΟΝΙΤΗΣ

Ο ΜΠΕΤΟΝΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. Η ΠΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΝΙΤΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΣΩΝ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΝΕΡΓΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ (ΦΥΚΙΑΔΑ, ΕΝΝΙΑΣ, ΔΕΚΑΣ, ΣΤΕΝΤΑΣ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΑΙΓΟ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΕΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ.


 ΚΑΟΛΙΝΗΣ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ''ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ'', Η ΟΠΟΙΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ, ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΩΣ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ, ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ. ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΕΝΩ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ. Η ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΛΟΙΩΣΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ.


ΠΕΡΛΙΤΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΡΙΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ, ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΑΔΡΑΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΔΙΗΘΗΤΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΡΙΣΤΟ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΞΑΠΛΟΒΟΥΝΙ. Η ΥΦΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΣΦΑΙΡΙΔΙΩΝ, ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ.


ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1960, ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΤΟΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΚΥΒΟΛΙΘΩΝ ΑΠΟ ΛΕΥΚΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΤΟΝ ΤΟΦΟ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΠΩΡΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΙΜΩΛΙΑΤΕΣ ΤΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΜΕ ΚΑ'Ι'ΚΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΑ ΣΤΟ ΚΛΗΜΑ, ΣΤΟΥ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΆΓΙΟ ΜΗΝΑ.

 ΤΟ ΣΚΙΑΔΙ

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΩΣ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ, ΕΝΩ ΟΙ ΚΙΜΩΛΙΑΤΕΣ ΤΟ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΘΙΝΟ ΚΑΠΕΛΟ (ΣΚΙΑΔΙ). ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΑΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΚΟΚΚΟΥΣ ΑΜΜΟΥ ΞΥΝΟΝΤΑΣ  ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ. Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΕΝΩ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟΤΕΡΟ. 

  ΑΛΛΑ ΟΡΥΚΤΑ

ΣΙΔΗΡΟΜΑΓΓΑΝΙΟ, ΠΟΖΟΛΑΝΗ, ΖΕΟΛΙΘΟΙ, ΑΡΓΥΡΟΥΧΟΣ ΒΑΡΥΤΙΝΗ, ΟΡΥΚΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΛΑΖΙΑ(ΑΧΑΤΗΣ, ΙΑΣΠΙΣ, ΟΠΑΛΙΟΣ, ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ), ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ. ΟΙ ΖΕΟΛΙΘΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟ'Ι'ΟΝ ΑΙΧΜΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.


«ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ» ΚΑΙ ΚΙΜΩΛΙΑ

Η «ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ» ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΙΜΩΛΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΞΟΡΥΣΣΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ. Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΝ 3Ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ.

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙ ΛΙΘΩΝ1 ΤΟΝ 4Ο ΑΙ. Π.Χ. ΩΣ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΧΩΜΑ (ΑΥΤΟΦΥΗΣ) ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ (ΧΡΗΣΙΜΟΝ). Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΒΩΝΑΣ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ2 (1ΟΣ ΑΙ. Π.Χ.), ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΙΝΙΟ ΣΤΟ NATURALIS HISTORIAE3 (1ΟΣ ΑΙ. Μ.Χ.), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΥΣ «ΚΙΜΩΛΙΑΣ ΓΗΣ» (CIMOLIAE): ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΙΩΔΗ ΧΡΟΙΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΙΝΙΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΓΚΟΙ, ΤΑ ΟΙΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΗΞΙΜΑΤΑ. ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ «ΚΙΜΩΛΙΑΣ ΓΗΣ» ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΛΙΝΙΟΣ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (VESTIBUS), ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΝΩΝ ΝΗΜΑΤΩΝ. Η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.

Η «ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ» ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΩΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ (ΣΑΠΟΥΝΙ), ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ4, 5ΟΣ ΑΙ. Π.Χ.) ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ5,6.

Η ΝΗΣΟΣ ΚΙΜΩΛΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΕΞΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΪΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΦΦΟΙ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, Η «ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΓΙΛΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΗ ΕΞΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ. ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΚΑΟΛΙΝΙΤΗ [AL2SI2O5(OH)4], ΕΝΑ ΟΡΥΚΤΟ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ. Ο ΚΑΟΛΙΝΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΛΕΥΚΟ, ΛΙΠΑΡΗ ΥΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΡΥΠΤΟΣ ΣΑΝ ΠΟΥΔΡΑ.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ Η «ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ» ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΙΜΩΛΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΕΣ. Η ΚΙΜΩΛΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΥ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΡΗΤΙΔΑ [CACO3]. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ, ΠΟΡΩΔΕΣ, ΜΑΛΑΚΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΘΡΥΠΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΑΣΒΕΣΤΙΤΙΚΩΝ ΚΕΛΥΦΩΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΑΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΡΗΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑ ΕΥΡΩΠΗ.

Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΝΟΜΑΖΑΝ «ΚΙΜΩΛΙΑ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΥΚΑ ΕΥΘΡΥΠΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ. ΈΤΣΙ Ο ΠΛΙΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΡΔΗΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΗ ΛΥΚΙΑ, ΤΗΝ UMBRIA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΔΑ (CREATE)7 ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΡΗΤΗ.

ΈΤΣΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΛΛΟΙΩΜΕΝΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ («ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ») ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΔΑ (ΚΙΜΩΛΙΑ), ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΛΦΟΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ.

''ΜΗΛΟΣ... ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΤΟΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΤΩΝ.

ΛΟΓΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ, ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΙ, ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΜΗΛΟ ΔΙΚΑΙΩΣ ΝΑ ΚΑΥΧΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ ΤΗΣ''

ΩΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΓΕΝΕΣ ΝΗΣΙ, Η ΜΗΛΟΣ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. ΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΥΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ ΠΟΥ "ΕΛΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ" ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΜΠΕΤΟΝΙΤΗΣ, ΠΕΡΛΙΤΗΣ, ΕΛΑΦΡΟΠΕΤΡΑ, ΟΨΙΑΝΟΣ, ΘΕΙΟ, ΒΑΡΥΤΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΟΛΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΟΛΙΝΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΈΝΑ ΟΡΥΚΤΟ ΠΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΤΟ  ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ.  

 https://www.youtube.com/watch?v=dD_FO2gJc40&feature=emb_imp_woytΒΙΝΤΕΟ

Ο ΚΑΟΛΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΓΜΑ ΕΝΥΔΡΩΝ ΠΥΡΙΤΙΚΩΝ ΟΞΕΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΓΙΛΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΟΛΙΝΙΤΗ, ΑΝΩΞΙΤΗ, ΑΛΛΟΫΣΙΤΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΦΑΝΗ. ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΤΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΟΛΙΝΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ, ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ.


ΠΕΤΡΩΜΑ ΚΑΟΛΙΝΗ

 

Ο ΚΑΟΛΙΝΗΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΩΣ "Η ΚΑΟΛΙΝΗ". ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑ ΑΡΓΙΛΟΠΥΡΙΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΪΟΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΑΛΛΩΝ ΑΡΓΙΛΟΠΥΡΙΤΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΑΣΤΡΙΩΝ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΛΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: Ο ΚΑΟΛΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΦΥΣΙΚΟ ΟΡΥΚΤΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΣΠΡΟ ΣΤΡΩΜΑ. ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΟΤΑΝ ΨΕΚΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΣΠΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΦΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΡΙΖΑ. ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΑΡΕΟΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΟΛΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΟΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ. ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΔΥΣΧΕΡΗΣ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΩΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΟΛΙΝΗ ΦΥΤΙΚΟ ΙΣΤΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΕΙΣ.

ΒΕΒΑΙΑ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΕ ΚΑΟΛΙΝΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΥΞΑΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΔΑΚΟΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΑΒΓΟ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΕΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ, ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η «ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ» ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΙΜΩΛΟ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΞΟΡΥΣΣΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ. Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΝ 3Ο Π.Χ. ΑΙΩΝΑ.

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟ ΣΤΟ "ΠΕΡΙ ΛΙΘΩΝ" ΤΟΝ 4Ο ΑΙ. Π.Χ. ΩΣ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΧΩΜΑ ("ΑΥΤΟΦΥΗΣ") ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ("ΧΡΗΣΙΜΟΝ"). Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΤΡΑΒΩΝΑΣ ΣΤΑ "ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ" (1ΟΣ ΑΙ. Π.Χ.), ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΙΝΙΟ ΣΤΟ "NATURALIS HISTORIAE" (1ΟΣ ΑΙ. Μ.Χ.), Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΥΣ "ΚΙΜΩΛΙΑΣ ΓΗΣ" (CIMOLIAE): ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΙΩΔΗ ΧΡΟΙΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΙΝΙΟ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΟΓΚΟΙ, ΤΑ ΟΙΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΔΕΝΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΗΞΙΜΑΤΑ. ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ "ΚΙΜΩΛΙΑΣ ΓΗΣ" ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΛΙΝΙΟΣ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ("VESTIBUS"), ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΝΩΝ ΝΗΜΑΤΩΝ. Η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.



Η "ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ" ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΩΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ (ΣΑΠΟΥΝΙ), ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ, 5ΟΣ ΑΙ. Π.Χ.) ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ.

Η ΝΗΣΟΣ ΚΙΜΩΛΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ "ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΪΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΦΦΟΙ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, Η "ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ" ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΓΙΛΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΥΔΡΟΘΕΡΜΙΚΗ ΕΞΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ. ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΚΑΟΛΙΝΙΤΗ [AL2SI2O5(OH)4], ΕΝΑ ΟΡΥΚΤΟ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ. Ο ΚΑΟΛΙΝΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΛΕΥΚΟ, ΛΙΠΑΡΗ ΥΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΡΥΠΤΟΣ ΣΑΝ ΠΟΥΔΡΑ.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ Η "ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΙΜΩΛΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΕΣ. Η ΚΙΜΩΛΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΥ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΡΗΤΙΔΑ [CACO3]. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΥΚΟ, ΠΟΡΩΔΕΣ, ΜΑΛΑΚΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΘΡΥΠΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ, ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΑΣΒΕΣΤΙΤΙΚΩΝ ΚΕΛΥΦΩΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΧΟΥΣ ΑΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΡΗΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑ ΕΥΡΩΠΗ.

Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΝΟΜΑΖΑΝ "ΚΙΜΩΛΙΑ" ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΥΚΑ ΕΥΘΡΥΠΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ. ΈΤΣΙ Ο ΠΛΙΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ" ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΡΔΗΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΗ ΛΥΚΙΑ, ΤΗΝ UMBRIA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΔΑ ("CREATE") ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΚΡΗΤΗ.

ΈΤΣΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΛΛΟΙΩΜΕΝΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΟΥ ("ΚΙΜΩΛΙΑ ΓΗ") ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΔΑ ("ΚΙΜΩΛΙΑ"), ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΟΛΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ. ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6000 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΓΑΝ ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ "ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ" ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΟΛΙΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΟΛΙΝΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΙΚΑ- ΗΧΟΥΣ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥΣ. ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ «ΚΑΟ ΛΙΝ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ.

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΔΥΟ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΟΛΙΝΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΣΤΑΒΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΑΠΟΘΗΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ.

 

ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ "ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ"

ΟΝΟΜΑΣΑΜΕ ΕΤΣΙ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΥΤΟ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΙΣ ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΟΥ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ''ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΤΡΑΚΤΕΡ'', ΤΟ "ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ'', ΤΟ "ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΡΥΜΟΥΛΚΑΣ'', ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ''ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ''. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΔΡΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΧΩΡΟ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ.

ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ, ΟΙ ΣΤΟΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 2 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΜΕΤΡΑ ΠΛΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΜΙ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΙΧΝΗ ΠΛΕΥΡΙΚΑ ΤΩΝ ΣΤΟΩΝ. http://urbanspeleology.blogspot.com/2015/04/blog-post.html

ΕΚΕΙ ΚΑΙ  Η MONACHUS - MONACHUS ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ, ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΛΕΥΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ

 ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ,ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΙΜΩΛΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΙΜΩΛΟΥ,ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΟΛΑ ΤΑ ΄΄ΑΡΧΑΙΑ΄΄ ΛΑΤΟΜΕΙΑ,ΘΑ ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ,ΣΕ ΜΙΚΡΗ ,Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

1.2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
1.2.1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ Κ.Ο.Κ. ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ. ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΩΝ.
1.2.2. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.
1.2.3. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΡΑΣΕΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ, ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΤΛ
1.2.4. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

1. ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ,
2. ΈΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥΣΕΛΙΔΑ 7

 ΑΠΟ 40
3. ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΚΡΑΤΗ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η ΑΛΛΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ, ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ,
4. ΈΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥΣ,
5. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ,
6. ΘΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΣΕΛΓΗΣΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΈΘΝΟΥΣ ΜΑΣ,

ΝΑΝΑ ΕΜΕΝΙΔΟΥ

https://draft.blogger.com/blog/posts/7099650821137061757

ΠΑΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ

https://draft.blogger.com/blog/posts/4750588357901248088

Nana Emenidou

https://www.facebook.com/EmenidouNana

Ομάδα για Νανα Εμενιδου υπ.βουλευτης ΑΘεσσαλονικης

https://www.facebook.com/groups/480017989312584

Νανα Εμενιδου υπ.βουλευτης ΑΘεσσαλονικης

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064120325036

ΕΜΕΝΙΔΟΥ ΝΑΝΑ

https://twitter.com/emenidounana

ΠΑΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ

https://twitter.com/home


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις