ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ:ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.

  ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.



<<ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ, ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. ΈΤΣΙ, ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ, ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΟΛΙΣ 26% ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 74% ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.

Η ΠΙΚΡΗ ΑΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΓΑΓΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΕΛΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΑ 19,5% ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995-2015.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΥΨΗΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ. ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995-2010, ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 117% ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑ 9%, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΕΜ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΕΝΩ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ «Ν» ΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΒΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ… ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

ΌΠΩΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΕΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ ΣΗΜΑΔΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ, Η ΧΩΡΑ, ΟΜΩΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ, ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70, ΟΤΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ (ΑΕΠ) ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 20% ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ 400.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η 12% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ, ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΕΠ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕ 5,4% ΜΕ 168.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η 4,5% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.


* ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΑΓΔΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟ, 1995 - 2007, Ο ΜΕΣΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ +0,6%, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008, ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΥΦΕΣΗ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2013, Ο ΜΕΣΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΤΑΝ -6,3%. ΈΤΣΙ, ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008 - 2013 Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 30,3% ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2014 ΚΑΙ 2015 ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 1,8% ΚΑΙ 1,9%, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995 - 2015 Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΤΑ 19,5%.

* ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995 - 2000, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2005, ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΤΑ ΕΤΗ 2006, 2007 ΚΑΙ 2008 (ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΆΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟ 2013 ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 1995. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΟΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ 5.814 ΤΟ 1995 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ 2.845 ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΑΝ 82.090 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (1995: 250.437 ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ, 2013: 168.347 ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ).

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995 - 2004, Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 36% - 40% ΤΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΤΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ 22% ΚΑΙ 23% ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2012 ΚΑΙ 2013, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΕΠ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995-2001, ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7%. ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ 4,9% ΚΑΙ 5,4% ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2012 ΚΑΙ 2013, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

* ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΜΚΕ) ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ. ΤΟ ΜΚΕ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995 - 2011 ΚΑΤΑ 86%, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ 3,9%, ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΚΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΥΞΑΝΟΤΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΥΘΜΟ 1,9%. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΚΑΤΑ 43% ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΣ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΚΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΜΚΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011 - 2013, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.

«ΚΛΕΙΔΙ» ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΑΣΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ. ΈΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995-2008 ΜΕ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΥΘΜΟ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ +6,4%, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 17,5% ΤΟ 2009 ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΈΚΤΟΤΕ, ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 44,4% ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2009-2016. ΕΑΝ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ, ΠΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΤΗ, Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2013 (ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ) ΕΩΣ ΤΟ 2016, ΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 8,1%, ΕΝΩ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΚΛΑΔΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ, ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 11,7%. ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ & ΆΝΘΡΑΚΑ, ΠΟΥ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΛΗΣΙΑΣΑΝ ΤΑ 7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ, ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΑ & ΠΟΤΑ, ΥΨΟΥΣ 5,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η 29,1% ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ (ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ). ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΧΗΜΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (2,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η 13,7%), ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ (1,9 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η 10,9%) ΚΑΙ Η/Υ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ & ΟΠΤΙΚΑ (1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η 6,3%). ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ 2016 ΥΨΟΥΣ 10,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η 60% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ (ΕΚΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ). ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΥΜΑΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ 56 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ (ΞΥΛΟ & ΦΕΛΛΟΣ) ΕΩΣ 928 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ (ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΜΗΧΑΝΩΝ). ΕΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΟΣ. ΠΑΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ. ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟ 88,7% ΤΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. ΔΕΙΚΤΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 50% ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (80,4%), ΧΗΜΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (77,1%), ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (74%), ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 68,4%, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ & ΆΝΘΡΑΚΑΣ (63,7%), ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ (52,3%).

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995-2011 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΜΚΕ) ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑ 86% ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ 3,9%, ΟΤΑΝ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΚΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΥΞΑΝΟΤΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΥΘΜΟ 1,9%. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ, ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΚΑΤΑ 43% ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ, ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΚΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΜΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011-2013, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΙΚΡΗ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΥΟ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ: ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1995-2010 ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 117% ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑ 9%. ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΕΙΚΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 - 2013, ΟΠΟΥ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 10% ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 6%. ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ, 2002-2009, ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ (ΜΕΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 5,5%, ΕΠΙΔΟΜΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ 15% ΤΗΝ 1Η 3ΕΤΙΑ, 13% ΤΗΝ 2Η 3ΕΤΙΑ, 10% ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ 3ΕΤΙΕΣ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ 10%, ΕΠΙΔΟΜΑ / ΤΕΚΝΟ 5%, Κ.ΛΠ.), ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΤΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΤΑΝ ΣΑΦΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Η ΣΧΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ


Ο ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΕΜ ΚΑΙ ΕΚΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ

Ο ΕΚΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΕΕΜ, ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ «Ν» ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΕ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ.  «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ “ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΑΜΕ” ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ. ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970, Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΧΕ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ. ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ “ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ” ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ.

ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΠΟΤΟΜΗ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.  ΧΟΡΗΓΟΥΣΑΜΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 5%-6% ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ. ΣΤΗΝ 3ΕΤΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΜΕ 15% ΕΠΙΔΟΜΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΞΑΝΟΤΑΝ ΚΑΤΑ -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ- 30%. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΦΥΓΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗ

JKAN@NAFTEMPORIKI.GR

https://www.thenewspaper.gr/2020/01/31/ta-provlimata-tis-ellinikis-metapoiisis/

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ  ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.  ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ, ΕΜΜΕΣΗ Η ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ. Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟ ΑΕΠ ΕΙΝΑΙ 2,8 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 3,5 ΕΝΩ ΠΛΗΘΟΣ ΚΛΑΔΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΧΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ, ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΕΠ.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ, Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ Α) ΤΗΝ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ, Β) ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, Γ) ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ, Δ) ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Ε) ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΞΙΑΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΝΑΓΚΗ  ΧΑΡΑΞΗΣ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΟ 12% ΤΟΥ ΑΕΠ ΕΩΣ ΤΟ 2020 ΚΑΙ ΣΤΟ 15% ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ.

Η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΕΚΕΙΝΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ.

·         ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ, Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ (2Ο ΤΡΙΜ. 2018) ΣΧΕΔΟΝ 60% ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΕΕ  ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΟΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΗ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΦΕΝΟΣ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΣΕΩΝ (ΤΕΛΗ, ΦΟΡΟΙ ΚΛΠ.) ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

·         Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΡΔΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΟΣΑ (ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ), ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΕΓΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΚΑΜΠΤΟ. ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 28% ΤΟ 2018, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 6 ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ, ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ. Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.-28 ΗΤΑΝ 21,7%. Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ (EFFECTIVE) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΗΛΘΕ ΣΕ 27,6%, ΕΝΩ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.-28 ΗΤΑΝ 19,8%, ΣΧΕΔΟΝ 8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΣ.

·         ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ (41% ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΝΑΝΤΙ 34,3% ΣΕ ΕΕ). ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΛΟΙΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ. ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ, ΓΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

·         Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ  ΕΧΕΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΗΓΜΑ, ΚΑΘΩΣ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΣΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΝΙΘ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ. ΠΑΡΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΜΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.

·         Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, ΕΚΚΡΕΜΕΙ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΧΡΗΖΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ (Π.Χ. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ)

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙ Η ΧΩΡΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ.


ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2002, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΥΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΛΕΓΧΟ, ΒΕΒΑΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ. ΩΣΤΟΣΟ, ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ “ΣΚΛΗΡΟΥ” ΕΥΡΩ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΑΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. ΈΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ “ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ”, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΗ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΑΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΑΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΤΣΑΒΙΔΙ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΒΙΔΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κ.Ο.Κ.). ΩΣΤΟΣΟ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΑΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΕΚΕΙ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΑΜΕ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΌΜΩΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ 10%; ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕΧΡΙ 10%. ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΩΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑ. Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΔΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ. ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ,Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΑΝΘΙΣΕΙ,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ,ΑΦΟΥ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΘΑ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΡΕΙ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Προγραμματικές δηλώσεις Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

Ιδρυτική διακήρυξη Ελλήνων Συνέλευσις:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ:

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΔΟΜΗΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.

7.1. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΔΟΜΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΧΜΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΩΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΦΥΪΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
7.2. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ.
7.3. ΔΙΔΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΣΠΑΝΙΩΝ ΓΑΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.
7.4. ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΙΚΟΥΣ, ΑΒΙΟΤΙΚΟΥΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ Η/ ΚΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΟΥΣ: ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ, ΝΕΡΟ, ΕΔΑΦΟΣ, ΦΥΣΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ, ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ, ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ Κ.Ο.Κ.
7.5. ΌΛΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΥΤΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ.
7.6. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ.
7.7. ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΕΛΙΔΑ 19 ΑΠΟ 40
ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
7.8. ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ, ΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ.
7.9. ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.
Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.



 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις